SiolNET. Trendi Zdravje
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Preveč ali premalo kilogramov med nosečnostjo vpliva na težo potomcev

1

termometer

Za ženske, ki med nosečnostjo pridobivajo preveč ali premalo telesne teže, se poveča tveganje, da bodo imeli njihovi otroci prekomerno telesno težo oziroma bodo debeli, kaže najnovejša študija.

Gre za eno večjih raziskav na tem področju, v kateri so znanstveniki s kalifornijskega raziskovalnega zdravstvenega centra Kaiser Permanente analizirali več kot štiri tisoč žensk različnih ras. Pregledali so jih med letoma 2007 in 2009, pozneje pa so imele otroka. Analizirali so tudi kartoteke teh otrok, starih od dve do pet let, in ugotovili naslednje.

• 20,4 odstotka otrok žensk, vključenih v študijo, ki so med nosečnostjo pridobile več od priporočene teže, je imelo prekomerno telesno težo ali pa je bilo debelih. Pri ženskah, ki so pridobile manj teže, je bilo takšnih otrok 19,5 odstotka, pri ženskah, ki so imele težo znotraj določenih smernic, pa je bilo otrok s prekomerno telesno težo oziroma debelih 14,5 odstotka.

• Pri ženskah z normalnim indeksom telesne mase (ITM) pred nosečnostjo, ki so med nosečnostjo pridobile manj telesne teže od priporočene, je 63 odstotkov bolj verjetno, da imajo otroka, ki je pretežek ali debel.

• Pri ženskah z normalnim indeksom telesne mase (ITM) pred nosečnostjo, ki so med nosečnostjo pridobile več kilogramov od priporočenih, pa je kar 80 odstotkov verjetneje, da imajo otroka s prekomerno telesno težo oziroma debelega.

Raziskava je pokazala, da lahko pridobivanje preveč ali premalo kilogramov med nosečnostjo trajno vpliva na mehanizme, ki upravljajo energetsko ravnovesje in presnovo pri potomcih, kot so nadzor apetita in poraba energije. To pa ima lahko po mnenju znanstvenikov posledično dolgoročne učinke na otrokovo poznejšo rast in težo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin