Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
30. 10. 2011,
19.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

zdrava prehrana

Nedelja, 30. 10. 2011, 19.28

8 let

Prednosti zdrave diete, na katere morda še niste pomislili

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ko slišite besedno zvezo zdrava dieta, verjetno najprej pomislite na številna odrekanja in neokusno hrano in vse to za popolno telo. Vendar zdrava dieta ni samo to, ampak ima tudi številne prednosti.

Vsakdo ve, da zdrav način prehranjevanja in redna telovadba pripomoreta k boljšemu fizičnemu izgledu. Zdrava dieta pa ima veliko več prednosti kot samo lepo in zavidljivo telo, saj izboljša tudi telesno odpornost.

Kaj je zdrava dieta?

Kaj pa pravzaprav mislimo z besedno zvezo zdrava dieta? Zdrava dieta vsekakor ni trenutna muha, ampak je način življenja. Seveda, z zdravo dieto ne mislimo, da uživamo samo nizkokalorično hrano, ampak uživamo tudi maščobe in sladkorje, vendar v manjših in zdravih količinah.

Zdrava dieta mora vključevati uravnoteženo in raznovrstno hrano, z njo pa moramo zaužiti malo predelane hrane. Zagotovo mora vključevati sveže sadje in domače pridelano zelenjavo, ki vsebuje številne hranilne snovi, ki jih naše telo potrebuje vsak dan.

Katere pa so prednosti zdrave diete?

1. Zmanjšuje verjetnost kroničnih obolenj Številne študije so pokazale, da takšen način prehranjevanja zmanjša možnost srčnih obolenj, kapi in diabetesa, hkrati pa zmanjšuje raven holesterola v krvi, zmanjšuje pa tudi krvni tlak. Zdrava dieta tako vpliva na splošno počutje.

2. Spodbuja delovanje sivih celic Primerna prehrana vpliva tudi na naše možgane, saj primerna in uravnotežena prehrana še bolj spodbuja delovanje naših sivih celic.

3. Zmanjšuje verjetnost rakavih obolenj Današnja hitro pripravljena hrana ima visoko vsebnost maščob, soli in sladkorja, hkrati pa je tudi večkrat predelana, zaradi česar je verjetnost rakavih obolenj večja. Z zdravo dieto in redno telovadbo pa lahko zmanjšamo verjetnost rakavih obolenj.

4. Poveča raven energije Mogoče se vam zdi, da imate z uživanjem nezdrave hrane več energije, vendar temu ni tako, saj imate takšen občutek le par ur. Zdrava hrana pa vam bo dala veliko več energije, tudi čez cel dan.

5. Okrepi naše kosti Znano je, da pretirano soljenje hrane vpliva na raven kalcija v telesu, zdrava dieta s pomembnejšimi hranilnimi snovmi pa bo okrepila vaše kosti in vas obvarovala pred zlomi.

6. Varuje pred slabšanjem vida Zdrava hrana, v kateri so naravne hranilne snovi, ki jih pridobimo z uživanjem sadja in zelenjave, vpliva tudi na naš vid, saj imamo s takšnim načinom prehranjevanja manj možnosti za hitro slabšanje vida.

7. Vpliva na lepšo kožo Vaša koža bo s takšno prehrano vitalna, mlajša in bolj elastična.

8. Večja samozavest S tako imenovano zdravo dieto se bo napredek poznal tudi na vašem telesu. Tudi vi se boste boljše počutili, kar pa bo vplivalo tudi na vašo samozavest.

Ne spreglejte