Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 12. 2017,
13.00

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

Natisni članek

ingver potica kuhano vino

Torek, 26. 12. 2017, 13.00

6 let, 3 mesece

Praznična hrana lahko pusti hude posledice #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20
Potica Potičnica Bled Blejski otok | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Na prazničnih menijih te dni običajno prevladujejo mastne in sladke jedi.

Z božičnih stojnic se vije vonj po praznični hrani. Pleskavice, hamburgerji, praženi mandlji in kuhano vino ... Le kdo bi se jim lahko uprl? A čeprav je še tako dobra, ima vsa ta hrana za naše telo lahko hude posledice.

"Včasih rečemo, da bomo po praznikih, ko gremo v službo, prišli v tako imenovano rumeno hišo zaradi tega, ker je zelo veliko ikteričnih, rumenih, z zlatenico," je dejal dr. Rado Janša z gastroenterološke klinike v Ljubljani.

Zlatenica nastane zaradi žolčnih kamnov, ki so posledica povečanega vnosa holesterola v telo. Seveda je iluzorno, da se bomo v božičnem času odrekli vsej mastni in sladki hrani. Ne škodi pa, če smo bolj pazljivi, sploh tisti z žolčnimi kamni.

Privoščite si drugačno potico

"Ne bomo si privoščili prave slovenske orehove potice, ampak bomo vzeli potico, ki je narejena s kokosom oziroma z lešniki ali pa makovo potico, hkrati pa si ne bomo privoščili raznih sladkih, božičnih čajev, ampak bomo spili zeleni čaj, planinski čaj," Janša svetuje, kako vsaj malo zmanjšati vnos mastne in sladke hrane.

Novinarka: Kaja Flisar/Video: Planet TV


Alkohol in mastna hrana ne gresta skupaj

Še večje težave lahko nastanejo, če mastno hrano uživamo skupaj z alkoholom. Ta škodljivo deluje na sluznico in povzroči preveliko izločanje kisline. "Nekateri so zaslepljeni, saj ko popijejo šilce žganja ali pa močnejšega alkohola, pravijo, da po tem čutijo izboljšanje, gre pa za omrtvitev živčnih končičev v prebavilih," je pojasnil zdravnik.

A že čez kratek čas bo naša sluznica klicala na pomoč. Stroka zato v teh dneh odsvetuje pretirano pitje žganih pijač, belega vina in kislih rdečih vin. "Če že, potem vina, ki niso tako kisla, merlot, cabernet," je dejal Janša.

Če se zakisanost vseeno pojavi, si lahko pomagamo s pripravki iz domače lekarne, kot so ingver, ne preveč močen ingverjev čaj, ki deluje blažilno, in metin čaj. Prebavo olajšata tudi riževa ali ječmenova juha, v primeru zaprtja pa sta najboljši telesna dejavnost in hrana z veliko vlakninami.

Ne spreglejte: Kaj jesti in česa ne, da naslednji dan ne bo mačka

Ne spreglejte