Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 3. 2015,
15.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

zdravje

Torek, 10. 3. 2015, 15.02

8 let

Osem zlatih pravil za zdravje ledvic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Za ohranjanje zdravja ledvic je pomemben zlasti zdrav življenjski slog, ki med drugim vključuje redno gibanje in uravnoteženo prehrano.

Takšen način življenja namreč pomeni tudi precej manjši dejavnik tveganja za povišan krvni tlak in raven sladkorja v krvi, ki sta med pogostejšimi vzroki za slabše delovanje ledvic, s katerim se spopada kar okoli deset odstotkov odrasle populacije, so ob jutrišnjem svetovnem dnevu ledvic, ki je letos posvečen temi Zdravje ledvic za vse, povedali strokovnjaki.

Ob tem so tudi poudarili, da je skrb za zdrave ledvice hkrati tudi skrb za zdravo srce in ožilje.

Slovenci zaužijemo dvakrat več soli od priporočene količine, to je ene čajne žličke dnevno Kot pojasni nefrolog internist Damjan Kovač s Kliničnega oddelka za nefrologijo Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, zdravo prehranjevanje pomeni tudi uživanje manj slane hrane, toje največ ena čajna žlička na dan oziroma do šest gramov. Slovenci jo po njegovih besedah zaužijemo dvakrat več od priporočene količine. Prav tako je pomembno, da popijemo dovolj tekočine, torej liter ali liter in pol na dan. Zadostna količina tekočine ledvicam namreč pomaga, da iz telesa izločijo odvečne odpadne snovi. A škoduje lahko tudi vnos zelo velikih količin tekočine, saj ledvice v tem primeru ne morejo več dobro koncentrirati seča in v telesu ohranjati za življenje pomembne snovi.

Najpogostejša je kronična ledvična bolezen

Najpogostejša oblika ledvične okvare je po besedah Kovača kronična ledvična bolezen, ki nastane zlasti zaradi sladkorne bolezni – ta je tudi v Sloveniji v zadnjih letih postala vodilni vzrok ledvične odpovedi, kroničnega vnetja ledvičnih telesc oziroma glomerulonefritisov. Njen prav tako pomemben vzrok je tudi zvišan krvni tlak.

Kronična ledvična bolezen se lahko pojavi v kateremkoli starostnem obdobju, najpogostejša pa je pri starejših.

Kateri ljudje so izpostavljeni največjemu tveganju za pojav kroničnih ledvičnih bolezni?

Večjemu tveganju za pojav kronične ledvične bolezni so po besedah Kovača izpostavljene naslednje skupine ljudi:

• sladkorni bolniki, • ljudje z zvišanim krvnim tlakom ter • z boleznimi srca in ožilja, • prekomerno prehranjeni, • ljudje z ledvičnimi kamni, • svojci bolnikov s kronično ledvično boleznijo, • starejši od 50 let.

Kako lahko bolezni ledvic pravočasno odkrijemo?

Okvare oziroma bolezni ledvic običajno potekajo tiho in sprva ne povzročajo večjih težav, podobno kot sladkorna bolezen ali srčno-žilna obolenja, zato jih v zgodnjih fazah pogosto ne odkrijejo. Med zgodnjimi znaki bolezni sta zlasti povišan krvni tlak in beljakovine v seču, ki jih lahko odkrijemo s preprostim testom.

"Odkrivanje kronične ledvične bolezni je preprosto, le pomisliti moramo nanjo. Samo zgodaj odkrito ledvično bolezen lahko dobro zdravimo in preprečimo njeno napredovanje, ki privede do večje obolevnosti zaradi srčno-žilnih bolezni, lahko pa tudi do ledvične odpovedi. Pri vseh ljudeh iz naštetih ogroženih skupin priporočamo obdobno preiskavo urina in krvi. Že samo iz urina lahko ugotovimo, ali so ledvice okvarjene, prvi znak je namreč izločanje večje količine beljakovin z urinom. Pri ljudeh, kjer ugotovimo povečano izločanje beljakovin, so nato potrebne nadaljnje preiskave za opredelitev ledvične bolezni, " še pojasni Kovač.

Ne spreglejte