Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Sobota,
10. 3. 2018,
17.01

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,63

1

Natisni članek

zdravje vadba porod ženske ženske Nuša Gnezda

Sobota, 10. 3. 2018, 17.01

6 let, 1 mesec

Osebna trenerka za ženske: Telo po porodu ne bo nikoli več enako #video

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,63

1

Nuša Gnezda | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Nuša Gnezda je osebna trenerka, ki svoje znanje in izkušnje namenja predvsem ženskam, natančneje mamicam po porodu. Po rojstvu otroka jim pomaga pridobiti samozavest in telo, v katerem se lahko končno spet počutijo dobro in seksi. A že na začetku opozarja: žensko telo je po porodu drugačno in ne bo nikoli več takšno, kot je bilo prej.

Mesec marec smo namenili uspešnim ženskam, ki izstopajo na svojem področju. Na področju zdravja in dobrega počutja je to Nuša Gnezda, osebna trenerka, ki se je specializirala za ženske po porodu. 

Nuša je s spletnim programom Fit mami pomagala že skoraj 2.000 mamicam, z osebnimi treningi pa približno 300. A ne pomaga le z nasveti o vadbi in prehrani, temveč tudi z zapisi na družbenih omrežjih, v katerih je tako iskrena, da marsikoga šokira. Današnji uporabniki družbenih omrežij so namreč vajeni olepšanih fotografij in zapisov, ki prikazujejo samo lepo sliko.

Za izkrivljeno podobo krivi tudi medije, ki telo po porodu prikazujejo v drugačni luči, kot dejansko je. Vsakič, ko se na primer Victorijin angelček nekaj tednov po porodu pojavi na modni brvi z ravnim trebuščkom, te fotografije in neverjetno preobrazbo prikazujejo vsi mediji. A realnost je drugačna, še naprej opozarja Nuša.

Tudi če je ena na tisoč mamic videti, kot da se je porod in nosečnost nista dotaknila, to ne pomeni, da se drugih nista. Te mamice ponavadi želijo takoj izgubiti vse, kar je ostalo od poroda, in se lotijo napačnih vaj. Potem se najdejo še različni vplivneži, ki kažejo retuširane fotografije trebuhov, kar stanje še poslabša. Obremenjene so, ker je današnja družba tako naravnana. Čim prej je treba zakriti vse znake nosečnosti. Ne rečem, super je, da se počutimo močni in super v svojem telesu, vendar za to je čas. Punce pa se že v porodnišnici obremenjujejo zaradi trebuha. Bolano.

Dodaja, da so tudi zvezdniške mamice in slavne mamice, ki jim sledimo na družbenih omrežjih, utrujene, izčrpane in v bolečinah, a tega pod popolno fotografijo največkrat ne povedo.

Če je eni mamici uspelo v zelo kratkem času pridobiti sanjsko postavo, to še ni odraz realnosti, pravi Nuša. | Foto: Ana Kovač Če je eni mamici uspelo v zelo kratkem času pridobiti sanjsko postavo, to še ni odraz realnosti, pravi Nuša. Foto: Ana Kovač

Stran od poskokov in trebušnjakov

Zaradi pritiska popolnosti in vrnitve na stare tire večina poseže po hitrih rešitvah. Zatečejo se k vajam, ki delajo samo škodo. Nuša opozarja na nekaj najpogostejših, h katerim se zateče kar nekaj mamic: "Poskoki, trebušnjaki in različne vaje, ki pustijo posledice za vse življenje. Inkontinenca je nekaj, kar je že tako pogosto, da se sploh ne obravnava več kot problem, ampak kot normalno stanje po porodu. Da ne govorim o starejših ženskah, ko praktično ni ženske, ki ne bi imela težav, ki jih je terjal porod."

Najprimernejši čas za začetek izvajanja osnovnih vaj, ki bodo preprečile te težave, je takoj po porodu in že v porodnišnici, svetuje. Gre za dihalne vaje, ki nežno akivirajo medenično dno in trebušno steno. "Sledijo zelo lahke krepilne vaje, ki ne vzamejo nobene energije, morajo pa biti zelo prilagojene, saj jih ponavadi delamo hitro po porodu. Tako počasi stopnjujemo vaje in intenzivnost."

Trebušnjaki in kakršnekoli druge vaje, ki vključujejo upogib trupa, niso primerne, temveč celo škodljive, saj "z njimi ustvarimo abdominalni pritisk, ki potiska na tri točke". 

Prvi je potisk navzdol proti medeničnemu dnu in s tem potiskanje organov dol, druga točka je na križu in tretja navzgor proti popku, to pa ustvarja trebuh v obliki balona. Predstavljamo si lahko, da imamo v trebuhu balon, in ko ga stisnemo na sredini, potisne na vse te tri točke. 

Primerni niso niti poskoki niti kolebnica, saj je medenično dno še zelo mehko, relaksin še vedno deluje, vezi in mišice pa so ohlapne, kar pomeni, da nič ne drži organov na svojem mestu. "Ko skačemo, tečemo ali stresamo telo, organi lezejo navzdol in tako se pojavita inkontinenca in prolaps medeničnih organov."

Svoje stranke uči, da je vsako telo unikatno in da se po porodu bistveno spremeni. Z njim je zato treba ravnati drugače, predvsem pa previdneje. | Foto: Ana Kovač Svoje stranke uči, da je vsako telo unikatno in da se po porodu bistveno spremeni. Z njim je zato treba ravnati drugače, predvsem pa previdneje. Foto: Ana Kovač

Zdravje je zelo "neseksi" marketinška poteza

Še pred začetkom varne vadbe si Nuša želi, da bi bodoče mamice in mamice po porodu čim prej spoznale, da je telo po porodu drugačno in da nikoli več ne bo enako. Hormoni so spremenili delovanje telesa, imunski sistem je sesut, misli so čisto drugje, poleg tega pa sta, kot že omenjeno, medenični predel in trebuh v povsem drugem stanju kot prej. "In takšno telo je treba obravnavati drugače."

Ženske, ki sledijo njenemu programu in nasvetom, hitro spoznajo, da pri njej ni olepševanja in velikih obljub, saj je zdravje na prvem mestu. Ob tem se zaveda, da je to "zelo neseksi marketinška poteza".

Ne obljubljam radiatorčkov in hitrih rešitev, čeprav nekatere že v mesecu dni dosežejo rezultate, ki jih prej celo pred nosečnostjo niso mogle nikoli. Rezultati govorijo zase. Na dan prejmem vsaj en hvaležen mail ali fotografijo preobrazbe mamic in to je to. Poleg zdravja pridejo še do več energije in telesa, ki so si ga želele. Super, kajne? 

In še: "Ženske so site laži, ker vedo, da jim vse to, kar so prebrale do zdaj, ni pomagalo. Želijo si resnico in to jim ponujam jaz. Poleg tega pa še vso podporo in nasvete, kako doseči cilje, ki so si jih zadale.

Ne spreglejte