Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
3. 2. 2013,
12.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

omleta čokolada čips

Nedelja, 3. 2. 2013, 12.06

8 let

Omleta dvigne razpoloženje, čokolada in čips vas bosta razžalostila

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Hrana za razpoloženje - čips, čokolada in bela moka bodo poslabšali depresijo, kuhana ali pražena jajca, najboljša so organska, pa osrečujejo.

Prehrana, bogata z vitaminom B, zmanjšuje simptome depresije. Tako se boste počutili bolje, če boste jedli jajca. Vitamin B in beljakovine iz jajc izboljšajo razpoloženje in uravnovesijo pritisk v krvi. Mnogi utapljajo žalost v hrani, kot sta čokolada in čips, a to vas bo samo še bolj razžalostilo, pravijo nutricionisti.

"Vsi se kdaj tolažimo s hrano, vendar pogosto delamo napake in jemo tisto, kar nam poslabša razpoloženje," pravi Beth Reardon, nutricionistka z ameriške univerze Duke.

Dodaja, da napačna živila spodbujajo psihološke reakcije, ki povečujejo simptome, kot so zaspanost, strah in povečana potreba po čokoladi. Raje si pripravite jajca, vendar brez prevelike količine maščob ali slanine, ki sta polni nasičenih maščob in so zaslužne za žalost. Bolje, da sežete po pustem mesu, žitaricah, ribah in perutnini.

Bučna semena za slabe dneve Oreščki in semena dvignejo razpoloženje. Bučna in sončnična semena, indijski oreščki, mandlji in arašidi so bogati z magnezijem, ki spodbuja nastajanje srečnega hormona. Poleg sreče boste občutili tudi več energije.

Dobri sestavljeni ogljikovi hidrati Kvinoja, rjavi riž in drugi sestavljeni ogljikovi hidrati dajejo energijo, vendar pa za razliko od bele moke in sladkorja uravnavajo dvig ravni sladkorja v krvi, ki je pomemben sprožilec depresije. Še boljši alternativi sta oves in ječmen.

Vsaj enkrat na teden svoje možgane nahranite z ribo "Zaradi vsebnosti maščobnih kislin omega 3 jejte ribe vsaj enkrat na teden," pravi Reardonova. Losos, sardine, tuna in sardele se imenujejo tudi hrana za možgane, saj maščobne kisline v ribah pomagajo izboljšati delo nevronov.

Čaj za dvig razpoloženja "Čeprav vsebuje kofein, zeleni čaj pomirja, in to osem ur po tem, ko ste ga spili, zahvaljujoč aminokislini L-teanin," razlaga dr. Reardonova.

Ne spreglejte