Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 12. 2014,
6.18

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

sladice hujšanje recepti

Torek, 16. 12. 2014, 6.18

4 leta, 4 mesece

Olajšajte si dieto s sladicami brez sladkorja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Želite shujšati? Se v svoji prehrani izogibate sladkorju in hkrati obožujete sladice? Rešitev so beljakovinske sladice, ki jih lahko pripravite sami.

Beljakovinski praški že dolgo časa niso namenjeni le pripravi napitka za po treningu, temveč postajajo vedno bolj splošno prehransko dopolnilo v kuhinjah tistih, ki želijo svojo prehrano zaradi različnih vzrokov obogatiti z beljakovinami. Beljakovinske praške tako poleg športnikov uživajo tudi rekreativci in športno neaktivni ljudje, tisti, ki hujšajo, starejši in vegetarijanci. Posebej priljubljen beljakovinski prašek je Maxx Dessert, ki ga je mogoče preprosto uporabiti pri pripravi slastnih beljakovinskih sladic, zato je lahko odlična izbira tudi, če ste na dieti.

Ne le pri hujšanju, tudi v prehrani z malo ogljikovimi hidrati

Vedno več nas v svoji prehrani omejuje sladkor, pa naj bo zaradi zdravja, zaradi posebne diete ali obojega. Sicer si občasno lahko privoščimo kaj sladkega, a velikokrat je tak prepovedani obrok razlog, da si zaželimo še več neprimerne hrane. Sploh če smo na strogi dieti, se ta lahko hitro konča. Da se to ne bi zgodilo, si lahko katerega izmed dietnih obrokov spremenite v sladico in obrok hkrati, pri čemer bo ta imel več beljakovin ter manj ogljikovih hidratov kot klasične sladice.

Beljakovinski prašek Maxx Dessert, ki vsebuje mlečno beljakovino kazein, se odlično obnese pri pripravi dietnih sladic. Kazein najdemo tudi v skuti, daje ji čvrsto sestavo, zato se Maxx Dessert ob pripravi zgosti podobno kot puding. Lahko ga uživamo pripravljenega z vodo ali mlekom, še boljši pa je, če mu dodamo sveže ali suho sadje, kakovosten kakav, mlete ali cele oreške, cimet, arašidovo maslo, kokosovo mleko in podobno. Primeren je tudi za pripravo domačih beljakovinskih ploščic, čokoladnih in kokosovih kroglic brez sladkorja, prav tako se odlično odreže kot nadev za palačinke. En odmerek Maxx Desserta, pripravljenega z vodo, ima okoli 110 kalorij. Če iščete nadomestilo za redilne slaščice, ki ne vsebuje sladkorja, boste navdušeni. Na voljo so okusi čokoladne kreme, panakote, malinovega jogurta, mangovega sorbeta in lešnikovega sladoleda.

Zakaj so beljakovine pri dieti pomembne

Uspešno hujšanje lahko opredelimo kot čim večjo izgubo telesne maščobe ob hkratni čim manjši izgubi mišičnega tkiva ter zmožnost dolgoročne ohranitve znižanega odstotnega deleža telesne maščobe na sprejemljivi ravni. Ob tem je jasno, da le manj kilogramov ni nujno znak uspeha. Manj kilogramov je velikokrat posledica preveč stroge oziroma nepravilno zastavljene diete, zaradi katere začne telo razkrajati mišično tkivo (telesne beljakovine). Učinkovita dieta naj bi zato vključevala primerno količino beljakovin, ki (poleg vadbe) omogočajo ohranjati mišično tkivo in hitrost presnove. Lahko bi rekli, da je skoraj nemogoče uspešno izgubiti odvečno telesno maščobo ob uživanju premalo beljakovin.

Treba pa je vedeti, da je izguba kilogramov odvisna od številnih dejavnikov, izmed katerih so najpomembnejši energijski vnos (porabiti je treba več energije, kot je telo dobi s hrano), pogostost in velikost obrokov, deleži hranil (dovolj beljakovin, kakovostni ogljikovi hidrati, dovolj prehranskih vlaknin, zdravih maščobnih kislin in podobno) ter ne nazadnje realen odnos do prehranjevanja in lastnega telesa. Seveda je mogoče hitreje shujšati, če dva dnevna obroka s po 500 kalorijami zamenjamo z napitkom, ki jih ima le 120, saj se s tem ustvari precejšen kalorični primanjkljaj. Treba pa je vedeti, da je to mogoče doseči tudi z drugimi živili primerljive hranilne in energijske vrednosti.

RECEPTI

Slastna beljakovinska krema

Ko se vam mudi, si lahko le v nekaj minutah pripravite odlično beljakovinsko sladico.

Sestavine: 150 ml vode ali mleka 30 g Maxx Desserta poljubnega okusa 1 žlica svežega ali suhega sadja 1 žlička naravnega sladila Sukrin Gold 1 žlička kokosove maščobe 1 žlička kakava

Priprava: V višjo posodo natočite vodo ali mleko in dodate Maxx Dessert. Z mešalnikom za smetano maso dobro premešajte, tako da nastane gladka krema. Dodajte sadje, oreške ali preliv iz stopljene kokosove maščobe in kakava. Potresite z žličko sladila.

Kokosove ploščice s čokolado

Kokosove ploščice s čokolado zelo spominjajo na vsem znane ploščice Bounty. So brez dodanega sladkorja in so resnično zelo okusne. Priprava je preprosta, zadovoljile pa bodo še tako velike sladkosnede.

Sestavine: 2 žlici fino mlete kokosove moke 2 žlici navadne kokosove moke 2 žlici Maxx Desserta z okusom panakote 50 g kokosovega masla malo mleka 1‒2 žlički naravnega sladila Sukrin temna čokolada

Priprava: Maslo stopite, mu primešate preostale sestavine in zgnetete v kepo. Mleko dodate po občutku; masa se ne sme drobiti in se mora lepo oblikovati. S pomočjo večjega noža kepo sploščite na deski za rezanje, oblikujete pravokotnik in ga razrežete na štiri ploščice. Oblijete jih s stopljeno temno čokolado in shranite v hladilnik.

Čokoladne palačinke brez moke

Sestavine: 4 jajca 1 žlica fino mlete kokosove moke 1 žlica naravnega sladila Sukrin Melis ščepec soli pol žličke vaniljeve arome pol lončka sladke smetane 1 merica Maxx Desserta z okusom čokolade 2 žlički kakava malo mrzle vode 1 žlica kokosove maščobe

Priprava: Jajca, kokosovo moko, eritritol, sol in vaniljevo aromo premešajte in specite v vroči ponvi, namaščeni z maslom. Sladko smetano stepite z Maxx Dessertom, dodajte eno žličko kakava in malo mrzle vode. Palačinke premažite s kremo, zvijte, dodajte malo stepene smetane in prelijte z domačim čokoladnim prelivom iz stopljene kokosove masla, v katero ste vmešali eno žličko kakava.

Ne spreglejte