Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 1. 2012,
15.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

zdrava prehrana

Sreda, 11. 1. 2012, 15.40

8 let

Očistite svoje telo škodljivih snovi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Sadno-zelenjavna in limonina dieta sta le dve od številnih, ki nam pomagajo očistiti telo strupov, ki jih v organizem vnesemo s težko hrano.

Ljudje s sodobnim hitrim načinom življenja vse prepogosto čutimo utrujenost, izčrpanost, glavobol in druge znake bolezni. Vse to je posledica našega vsakdana, saj nas obkrožajo strupi, ki se jih pogosto sploh ne zavedamo. Naj se gre za pesticide in maščobo v hrani, izpušne pline avtomobilov v zraku ali kemikalije v vodi, ki jo zaužijemo dnevno. Preobilni obroki in težka hrana vsebujejo številne škodljive snovi, zato je kdaj treba narediti premor in organizmu privoščiti počitek, našemu telesu pa vrniti dobro počutje. Obstajajo številne prečiščevalne diete, ki trajajo različno dolgo, katero boste izbrali, pa je odvisno od vas samih. Lahko se odločite le za odrekanje nekaterim živilom: sladkorju, mesu, alkoholu, kofeinu, mlečnim izdelkom …, ali pa za nekaj dni z jedilnika odstranite vse naštete in se odločite za dieto z različnimi napitki. Bistvo diete je, da se z njo izognemo uživanju hrane, ki vsebuje škodljive snovi. Tako iz telesa počasi odstranjujemo strupe, hkrati pa v telo vnesemo veliko količino vitaminov in antioksidantov. Najbolje je, da z dieto začnemo ob koncu tedna ali med počitnicami, saj nas tako morebitni neželeni učinki ne bodo motili med delom in drugimi rednimi opravili. Pomembno je, da ves čas pijemo veliko vode in se tako izognemo občutku lakote.

Sadno-zelenjavna dieta

Tovrstna dieta je odličen način za nego svojega telesa, obnovitev imunskega sistema in preusmeritev na zdrav način življenja. Surovo sadje in zelenjava vsebujeta številne koristne snovi, kot so minerali, vitamini in antioksidanti, ki pomagajo razstrupljati telo. Med dieto bo vaš prebavni sistem porabil malo energije, telo pa se bo lahko osredotočilo na regeneracijo.

Priporočljivo je, da dieta traja od tri do deset dni. Zaužiti je treba le sveže stisnjeno sadje, zelenjavo in zelišča. Eksperimentirajte z različnimi kombinacijami živil: pesa, zelena, korenje, jabolka, pomaranče, kumare, ingver, kajenski poper, meta … Na dan je treba popiti od litra do dveh litrov stisnjenega soka ter osem kozarcev vode, s katerimi boste iz telesa odplaknili strupe.

Pred dieto poskusite v vse obroke vključiti čim več surove zelenjave in sadja, saj bo tako manj "boleče", ko boste na jedilniku imeli le še stisnjene sokove in vodo, po dieti pa je pomembno, da začnete živila, ki ste se jim med dieto odrekli, postopoma vključevati v obroke – začnite s solato in sadjem ter kuhano zelenjavo in rjavim rižem.

Limonina dieta

Voda, limonin sok, javorjev sirup ter ščepec pekoče paprike ali kajenskega popra so sestavni del limonine prečiščevalne diete, ki naj bi trajala od pet do deset dni. Javorjev sirup ima veliko energijsko vrednost in je bogat vir cinka in mangana, ki sta pomembna pri zdravi prehrani. Sok stisnjene limone bo vaše telo oskrbel z vitaminom C in antioksidanti, pekoča paprika ali kajenski poper pa poskrbita za boljšo prebavo.

Telo lahko na večdnevni post pripravimo tako, da nekaj dni pred dieto zaužijemo nekaj kozarcev napitka kot nadomestek večernega obroka, v času diete pa napitek pijemo vsakič, ko postanemo lačni. Dnevno naj bi zaužili do tri litre napitka, dodamo pa mu lahko tudi nesladkane sadne ali zeliščne čaje.

Tako kot po vsaki dieti je treba telo počasi privaditi na redne obroke hrane. Po limonini dieti je priporočljivo začeti s sadnimi in zelenjavnimi sokovi ter nadaljevati s kuhano zelenjavo in rjavim rižem.

Ne spreglejte