Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Sreda,
31. 5. 2017,
4.05

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10

Natisni članek

naravno zdravljenje zdravo življenje veganstvo Vila Muzika šola energijskega zdravljenja Nova šola Beba Splichal

Sreda, 31. 5. 2017, 4.05

6 let, 7 mesecev

Beba Splichal, učiteljica reikija

"Ni treba verjeti v prejšnja življenja, da bi se jih lahko spomnili"

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10
naravno zdravljenje | Foto Osebni arhiv Bebe Splichal

Foto: Osebni arhiv Bebe Splichal

"Verjamem v nujno, neločljivo povezanost materialnega in duhovnega," pravi učiteljica reikija Beba Splichal, ustanoviteljica šole naravnega zdravljenja Nova šola, ki prek različnih tehnik ponuja metode in orodja za večjo senzibilnost, bogatejše doživljanje sebe in zaznavanje sveta.

Danes je veliko govora o duhovnosti, o energijah, naravnih oblikah zdravljenja, alternativnih metodah in orodjih tako za fizično kot psihološko podporo. Zato ob tem ni odveč vprašanje in pomislek oz. razmislek, kako se znajti v tem "supermarketu duhovnosti", ki smo mu do neke mere priča na Zahodu in ki lahko v določenih primerih prebije patetično in pretirano, ob tem pa lahko tudi zavajajoče v obliki različnih priročnikov, seminarjev, pa tudi zdravilcev, ki nagovarjajo na široko. Pa vendar - kako ob tem v preveliki skeptičnosti ne spregledati tovrstnih znanj in tehnik, ki imajo svojo težo in učinke?

Učiteljica reikija Beba Splichal poudarja, da je odgovornost na nas, na prejemnikih tovrstnih storitev. "Supermarket duhovnosti ustreza naši potrošniški miselnosti. Trg ponudi, kar kupci iščejo. Seveda se lahko zgodi tudi tako, da trg oblikuje potrebe za svojo ponudbo. Spet smo kupci tisti, ki bomo nasedli ali ne."  Terapevtka Beba Splichal pa svoj pogled na bivanje uresničuje tudi v Vili Muziki, hiši sredi mediteranskega vrta v Savudriji. Živi v zatišju, umaknjena od glavne ceste, pri čemer pa je prostor odprt za goste in različne dogodke. Vila ob morju pa je postala duhovno središče, pri projektu je sodeloval tudi geomant-zemljomerec Robi Lavin, učenec Marka Pogačnika, ki je s pomočjo merjenj določil stanje zdravja prostora in izdelal analizo kakovosti bivanja ter v prostor namestil tri kozmograme. | Foto: Osebni arhiv Bebe Splichal Terapevtka Beba Splichal pa svoj pogled na bivanje uresničuje tudi v Vili Muziki, hiši sredi mediteranskega vrta v Savudriji. Živi v zatišju, umaknjena od glavne ceste, pri čemer pa je prostor odprt za goste in različne dogodke. Vila ob morju pa je postala duhovno središče, pri projektu je sodeloval tudi geomant-zemljomerec Robi Lavin, učenec Marka Pogačnika, ki je s pomočjo merjenj določil stanje zdravja prostora in izdelal analizo kakovosti bivanja ter v prostor namestil tri kozmograme. Foto: Osebni arhiv Bebe Splichal

"Da bi izbrali dobro, moramo biti izbirčni," opozarja, ker pa je na področju duhovnosti to še težje, pride prav, da imamo neko splošno znanje. "Takšno izobraževanje bi bilo lahko vključeno že v vrtce."

"Reiki je zelo etično zaščiten, manipulacije niso mogoče"

Pri vlogi vednosti Beba Splichal poudarja tudi pomen poznavanja metod naravnega zdravljenja, s katerim si lahko sami pomagamo pri ohranjanju zdravja in tudi takrat, ko zbolimo, najdemo najboljši način za lajšanje težav in ozdravitev.

Vodja šole energijskega zdravljenja Nova šola, v kateri združuje učenje različnih tehnik, ter promotorka ekološkega in veganskega prehranjevanja je med različnimi metodami izbrala reiki, "ki obudi naravno sposobnost, da lahko zaznamo pretok življenjske energije in jo celo usmerjamo".

Takšnih tehnik je veliko, poznala so jih stara ljudstva, šamani, zdravilci, duhovno prebujeni, pojasnjuje terapevtka. A reiki ji je med temi najljubši zaradi izredne preprostosti in dostopnosti. Vsakdo se namreč lahko nauči njegovih osnovnih pristopov, poleg tega pa je "etično zelo zaščiten, manipulacije niso mogoče. Reiki ni le zdravljenje s polaganjem rok, kot se to pogosto poenostavi, ampak razumevanje sveta s poudarkom na etiki".

"Ko razviješ svoje čute, razumeš, zaznaš veliko več, kot bi sicer"

A to je le ena od tehnik, ki so del programa Nove šole, med temi so še dinamika skupine, arjuveda, joga in vastu, Bachove esence, regresoterapija, zdravilni zvoki pojočih skled, tibetanske vaje in druge. Gre za preplet različnih smeri, vseh s podobnim namenom - da "razvijajo občutljivost in ponujajo orodja za bogatejše doživljanje sebe in sveta. Ko razviješ svoje čute, vidiš, razumeš, občutiš, zaznaš veliko več, kot bi sicer".

Beba Splichal je tudi promotorka ekološke veganske prehrane: "Hrana je zelo pomembna, izgrajuje nas, vpliva na telo, mentalni, čustveni svet, zapisuje se kot informacija o nas, kdo smo." | Foto: Osebni arhiv Bebe Splichal Beba Splichal je tudi promotorka ekološke veganske prehrane: "Hrana je zelo pomembna, izgrajuje nas, vpliva na telo, mentalni, čustveni svet, zapisuje se kot informacija o nas, kdo smo." Foto: Osebni arhiv Bebe Splichal "S tehnikami osebne rasti in samozdravljenja si lahko veliko pomagaš v življenju. Bolj kot se razumeš, lažje se prav odločaš, bolj kot se čutiš, bolj si sočuten."

Že pred rojstvom smo nadzorovani

Otopelost čutov, kar vodi v odsotnost empatije in sočutja ter v izoliranost, osamljenost in dopuščanje manipulacij, pa se sogovornici zdi največja težava sodobne družbe. "Že pred rojstvom smo označeni, oštevilčeni, nadzorovani in opredeljeni. Dopuščamo, da nas vodi neviden mehanizem represije. Ker ne moremo več zaupati, verjeti in ljubiti, nas je nenehno strah. Vsega imamo dovolj na tem čudovitem planetu, ki ga tako brezsrčno uničujemo za virtualno resnico. Vrači niso več pomembni, pa tudi vedno manj jih je, da bi nam povedali na razumljiv način, kako imamo zdaj neverjetno priložnost, da izkušamo svet v dokaj trdni, predvidljivi in stabilni obliki."

A ta ni edini, omeni terapevtka, saj kot poudarja, obstajajo še drugi svetovi, v katerih smo že bili in v katerih se nato kmalu spet pojavimo.

"Naša prejšnja življenja so nenehno z nami"

Ob tem se odpre tudi tema prejšnjih življenj, do katerih, kot jo predstavljajo na spletni strani Nova šola, lahko dostopa tudi regresoterapije. Gre za metodo, s pomočjo katere osebo vodijo v pretekle dogodke, od zgodnjega otroštva, rojstva do že omenjenih predhodnih bivanj.

Učiteljica reikija Beba Splichal za to tehniko pravi, da je preprosta in dostopna ter zelo etično zaščitena. Za metodo regresoterapije, ki jo prav tako uči, pojasnjuje, da je nehipnotična in nesugestiva. "Moja naloga je, da obudim spomin na pretekle dogodke, nikakor pa ne posegam vanje s svojimi sugestijami ali vrednotenjem, še najmanj s poskusom, da bi te spreminjala. (...) Naloga terapevta je, da empatično doživi osebo in ji svetuje, katera pot bi prinesla tisto, kar si želi." | Foto: Osebni arhiv Bebe Splichal Učiteljica reikija Beba Splichal za to tehniko pravi, da je preprosta in dostopna ter zelo etično zaščitena. Za metodo regresoterapije, ki jo prav tako uči, pojasnjuje, da je nehipnotična in nesugestiva. "Moja naloga je, da obudim spomin na pretekle dogodke, nikakor pa ne posegam vanje s svojimi sugestijami ali vrednotenjem, še najmanj s poskusom, da bi te spreminjala. (...) Naloga terapevta je, da empatično doživi osebo in ji svetuje, katera pot bi prinesla tisto, kar si želi." Foto: Osebni arhiv Bebe Splichal

In kako skeptiku do obstoja prejšnjih življenj in njihovemu morebitnemu spremljanju v sedanjem obstoju odgovarja učiteljica reikija? "Ni treba verjeti v prejšnja življenja, da bi se jih lahko spomnili. Marsikdo ne more razumeti, da obstaja še kaj drugega, kot je trden, otipljiv materialen svet. (…) Mnogo dokazov je, tudi znanstvenih, da smo že obstajali in da se bomo nekam vrnili, vendar nikogar o tem ne prepričujem. Mene prav nič ne zanima, ali verjameš v to, ampak ali potem lažje, bolj umirjeno in polno živiš."

So pa, kot dodaja, prejšnja življenja, izkušnje, spomini, karmične obremenitve nenehno z nami. "Če sklepam iz svoje prakse, mislim celo, da se jih nenehno zavedamo, saj jih med regresoterapijo osebe prepoznajo kot domače. Nihče še ni bil presenečen. Če bi bili ti podatki dostopni umu, bi nas to zavedlo v napačno smer. Analizirali bi preteklost, namesto da bi se ukvarjali s sedanjostjo. V tem ni napredka niti dobrega občutka, zato je še dobro, da se vsega ne spomnimo."

Ne spreglejte