SiolNET. Trendi Zdravje
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nepravilen negovalni režim vzrok za trdovratnost atopijskega dermatitisa

3

termometer

 | Foto:
Koža, ki jo prizadene atopijski dermatitis, nima učinkovite zaščitne plasti. Zato moramo mi poskrbeti za zaščito kože, vsak dan, večkrat na dan, tudi ko bolezen miruje.

Atopijski dermatitis je kronično vnetje kože, ki je močno odvisno od tega, ali ima bolezen kdo v naši družini. Skoraj 80 odstotkov otrok z ekcemom ima bolezen v družinski anamnezi. Ljudje z atopijskim dermatitisom imajo tudi genetsko predispozicijo za razvoj alergije, s tem da atopijski dermatitis ni tudi alergija. Koža bolnikov z atopijskim dermatitisom prepušča alergene, zanje pa je značilen tudi preveč odziven in nestabilen imunski sistem. Njihova koža je suha, občutljiva in bolj razdražljiva kot normalna koža. Na površini kože primanjkuje lipidov, ki bi jo ščitili pred morebitnimi alergeni. Zaradi pomanjkanja lipidov je koža izpostavljena snovem iz okolja, ki sicer za zdravo kožo ne predstavljajo nobene nevarnosti, to so na primer cvetni prah, prašni delci ter izdelki za osebno nego in čistilna sredstva. Brez zdrave zaščite plasti te snovi zlahka prodrejo v kožo in povzročajo pojav neprijetnih izpuščajev, srbečice in vsega, kar temu sledi.

Tovrstno kožno vnetje najpogosteje dobijo otroci že pri treh mesecih, lahko pa se pojavi tudi pozneje. Bolezen največkrat traja od nekaj mesecev do nekaj let, v nekaterih primerih pa vztraja vse življenje. Brez ustreznega zdravljenja in upoštevanja pravilne nege kože smo kmalu ujeti v začaranem krogu nadležnega srbenja. Zaščitna plast na koži se tanjša, zaradi česar še bolj prepušča alergene in dražljive snovi, ki povečujejo srbenje.

Bolnike ne tare samo presuha koža, ampak tudi občutek brezupa

Ob vsakem izbruhu bolezni, ko je koža polna srbečih izpuščajev, se zdijo težave nepremagljive. Poleg negovalnega režima in zdravil, ki jih predpiše dermatolog in nam bistveno izboljšajo stanje kože, je treba upoštevati nekaj preprostih pravil nege. S tem se bomo učinkovito zoperstavili srbenju, bolečini, nočnemu prebujanju zaradi napadov srbenja in zategovanju kože ter preprečili občutke brezupa, ki tare večino bolnikov z atopijskim dermatitisom.

Še preden se začnemo ukvarjati s pravilno nego kože, se moramo za vsako ceno odpovedati sintetičnim ali volnenim oblačilom, vsaj na goli koži. Koži moramo nekajkrat na dan dovajati vlago in lipide, ki obnovijo naravno zaščitno plast kože. Med izbruhi bolezni se moramo mazati s kortikosteroidno kremo, ki bolnikom močno izboljša kakovost življenja, če se z njimi mažemo pravilno. To pomeni samo po izpuščajih in čisto na tanko, saj kortikosteroidi tanjšajo kožo in slabijo njene zaščitne lastnosti. Če alergijski testi pokažejo še našo nagnjenost k alergijskim reakcijam, potem nam bo zdravnik predpisal tudi antihistaminsko kremo.

Mazanje nujno vsak dan, tudi ko ni izpuščajev

Z mehčalci kože oziroma emoliensi, ki koži dovajajo nujno potrebne lipide, se moramo mazati nekajkrat na dan tudi tam, kjer koža ni prizadeta. Takšno kremo zmešajo v lekarni ali pa po nasvetu dermatologa kupite ustrezno komercialno kremo. Nujna je zato, ker pomirja kožo, jo nahrani in tako zmanjša srbenje in zategovanje. To mora postati naša dnevna rutina, saj bomo s takim režimom precej zmanjšali možnost za pojav izpuščajev. Mazati se moramo tudi, ko je naša koža videti zdrava.

- Kreme za vsakodnevno nego kože hranimo v hladilniku, to nam bo nudilo občutek svežine ob mazanju in bo pomirilo vzdraženo kožo.

- Kopeli ne smejo trajati dlje od desetih minut, temperatura vode pa ne sme preseči 35 stopinj Celzija, saj vroča voda povzroča srbenje. Lahko pa v kopel kanemo nekaj kapljic olja za kopanje.

- Vseeno pa se raje odpovejmo kopanju in se odločimo za prhanje. Če je naša koža izjemno suha, mora biti prhanje res kratko, lahko pa kožo očistimo tudi s primernim čistilnim mlekom in včasih prhanje kar izpustimo, še posebej, če je naša voda trda.

- Za umivanje uporabljajmo čistilno emulzijo brez mila, alkohola, umetnih dišav, barvil, konzervansov, parabenov in penil, ki kožo zelo dražijo.

- Izogibajmo se krpam in cofkom za umivanje, kože pa ne drgnimo z brisačo, ampak jo samo nežno popivnajmo.

- Na kožo nanesimo vlažilno kremo, ko je še vlažna. Bodimo radodarni in ne varčujmo s količino kreme, ki obnavlja zaščitno lipidno plast kože.

Upoštevajmo priporočila dermatologa in ne opuščajmo zdravljenja

Skoraj dve tretjini pacientov prezgodaj opustita zdravljenje, ki ga predpiše zdravnik, čeprav je to edina učinkovita rešitev proti suhi koži in srbečim izpuščajem. Strah pred kortikosteroidnimi kremami ali ignoriranje svežih izpuščajev lahko vodi v kroničen generaliziran izpuščaj.

Pri iskanju prave kozmetike za vsakodnevno nego kože z atopijskim dermatitisom ne smemo spregledati kozmetike, ki jo priporoči dermatolog. Medicinska kozmetika lahko ustavi ponoven izbruh bolezni, zmanjša uporabo zdravil in izboljša naš odziv na terapijo. Kljub vsem prednostim uporabe medicinske kozmetike pa dermatologi ugotavljajo, da pacienti redko sledijo njihovim napotkom. Glavni razlog za to pa je, da imajo napačne predstave o negi kože.

Nepravilen režim kopanja in vlaženja kože je eden od glavnih vzrokov za trdovratnost bolezni, zato je pri tem dobro upoštevati natančna navodila našega zdravnika, ki ob naši pomoči najbolje ve, kaj je glavni povzročitelj bolezni.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin