Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 1. 2013,
21.50

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

zima jutro sneg veselje zimska rekreacija

Sreda, 16. 1. 2013, 21.50

1 leto, 8 mesecev

Naj bodo zimska jutra lepa … Od jutri!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Se tudi vi pozimi le s težavo dvignete iz tople postelje in godrnjaje stopite v kup novozapadlega snega? Le malce dobre volje je potrebne, pa bo že od jutri vse drugače.

Zdi se, da vas je budilka zbudila sredi noči, tudi če odgrnete rolete, svetlobe ni od nikoder, saj zunaj vlada trda tema. Zaspano se odvlečete v kopalnico, spotoma pristavite za kavo ali čaj, že čez nekaj minut pa stojite pred vhodnimi vrati in zbirate pogum, da se soočite z ledenim mrazom, na novo zapadlim snegom, neočiščenimi cestami in prometnim kaosom. Pa ura ni še niti sedem! So tudi vaša zimska jutra takšna? No, da boste že jutrišnji dan začeli popolnoma drugače, se morate le odločiti. Če boste sledili nekaj nasvetom, se vam morda prikupijo tudi mračna zimska jutra, nikoli se ne ve.

Ko zazvoni budilka …

Ne glede na to, ob kako nehumani uri vas zjutraj zbudi budilka, lahko vsaj poskrbite zato, da vas iz sna prebudi prijetna, pozitivna melodija. Morda skladba, ki vas spominja na poletje? Ali tista, ki si jo najraje prepevate v avtu? Če vam bo poleg ušesa brenčal zoprn alarm, si ga boste morda želeli le čim prej izklopiti … In zaspali boste nazaj.

Nikar se ne zavijajte nazaj v toplo odejo, raje imejte ob postelji pripravljeno toplo jutranjo haljo, v katero se lahko ovijete, in copate, ki bodo greli vaše noge med jutranjimi opravki po stanovanju. Na tistih "samo še pet minut", ki se vam bodo zjutraj v postelji zdele bistvenega pomena za lažji začetek dneva, kar pozabite. Ko boste enkrat pokonci, bo vse lažje.

Skodelica toplega čaja ali kave, ki vas bo grela dlje

Če zjutraj ne morete brez skodelice (ali dveh) kave, morda kakava ali čaja, si le vzemite čas zanjo. Predlagamo, da pristavite še več vode ali mleka in si omamno, poživljajočo in vročo pijačo spravite v termovko. Ko boste v jutranji prometni konici v križišču čakali na zeleno luč ali pa zmrzovali na postajališču za avtobus, si boste hvaležni za dodaten požirek, ki vas bo pogrel.

Toplo se oblecite in obujte

V zimskih mesecih naj pri oblačilih in obutvi velja pravilo: toplo, udobno in suho. Če ste zmrzljive sorte, pod hlače oblecite tanke pajkice, smučarske žabe ali tople hlačne nogavice. Zgoraj se oblecite v več plasteh, ki vas bodo grele pod plaščem ali bundo – še vedno lahko odvečne plasti slečete, ko pridete na delovno mesto, na predavanja ali v šolo.

Enako naj velja za obutev – čez nepremočljive škornje jih pozimi ni. Čeprav morda zimski čevlji niso ravno najlepši, naj vas to ne gane preveč. V službo si prinesite lahke balerinke, v katere se preobujete ob prihodu, škornji pa naj ostanejo pod mizo. Tako bodo noge dihale, vaš korak pa bo med delovnikom lažji.

Ste trdno prepričani, da vam kape ne pristajajo, zato raje ušesa in glavo nastavljate ledenemu mrazu? Poskusite poiskati pravi modni dodatek zase, morda trak za lase, naušnike ali klobuk, in postavite zdravje pred nečimrnost.

Zaščitite kožo pred mrazom

Če je jutranje lepotičenje za vas obvezen del dneva ali pa se kremic izogibate že na daleč … Pozimi je treba kožo dodatno zaščititi pred mrazom, vetrom in tudi vročim zrakom, ki kroži v zaprtih prostorih. Na čisto kožo nanesite debel sloj nežne kreme, počakajte minuto ali dve, nato pa čeznjo nanesite še puder in preostala ličila, če jih uporabljate. Manjšo posodico s kremo lahko spravite tudi v torbo, prav tako pa ne pozabite na hranilno in zaščitno kremo za roke ter mazilo za ustnice.

Bi se odrekli avtomobilu?

Če je le mogoče, se odrecite vožnji z avtomobilom. Prvič, prihranili si boste jutranjo telovadbo z odmetavanjem snega in praskanjem zaledenelih avtomobilskih stekel. In drugič, izognili se boste kaosu na cesti, nepotrebni slabi volji in mrzličnem iskanju očiščenega parkirišča. Na pot se raje odpravite z avtobusom ali vlakom. Tako tudi med službo ne boste mrzlično pogledovali skozi okno v morebitni snežni metež in odštevali minute do ponovnega odmetavanja snega in čiščenja avtomobila.

In še zadnji nasvet: godrnjanje zamenjajte za nasmeh!

Verjamemo, da smo že vsi naveličani godrnjanja, s katerim se vsako jutro pospremimo v nov dan. Poleg rokavic, kape, šala in škornjev si pred odhodom od doma nadenite tudi nasmeh na obraz in pogumno stopite v nov dan. Svež zimski zrak naj vas prebudi in napolni z novo energijo. Ujemite kakšno snežinko na jezik in opazujte stopinje v snegu. Če vas kdaj čez dan spet poprime zimska melanholija, si pa le skuhajte skodelico najljubšega čaja. Pa srečno!

Ne spreglejte