Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 5. 2015,
15.02

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

cepljenje potovanje dopust

Petek, 29. 5. 2015, 15.02

6 let, 6 mesecev

Na dopust se začnite pripravljati vsaj mesec in pol prej

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Prihaja čas dopustov in daljših potovanj. Da se odkrivanje novih dežel ne sprevrže v nočno moro, preverite, katera cepljenja morate opraviti.

Da ne bomo v tujini obležali zaradi nalezljive bolezni ali druge zdravstvene nevšečnosti, se moramo pred odhodom primerno pripraviti na pot. Kaj lahko preprečimo s cepljenjem in katera cepljenja so obvezna, nam je razložil Zoran Simonović, dr.med.,spec.

Obvezno le cepljenje proti rumeni mrzlici, priporočljivih pa še več "Po mednarodnem zdravstvenem pravilniku je obvezno le cepljenje proti rumeni mrzlici. Države lahko od potnikov pri prihodu zahtevajo dokazilo o opravljenem cepljenju. Nekatere države zahtevajo to potrdilo od vseh potnikov, ki prihajajo k njim (nekatere osrednjeafriške države zahtevajo izvedbo cepljenja proti rumeni mrzlici že kot predpogoj za pridobitev vizuma), drugje pa zahtevajo potrdilo o opravljenem cepljenju proti rumeni mrzlici le v primeru, če oseba pripotuje k njim iz držav, kjer obstaja možnost okužbe z rumeno mrzlico."

Rumena mrzlica se endemsko pojavlja v amazonskem delu Južne Amerike in tropskem delu Afrike. Po opravljenem cepljenju pridobi oseba trajno odpornost.

Sicer pa so z vidika zaščite zdravja potnika veliko pomembnejša priporočena cepljenja.

"Vsi potniki pa naj preverijo, če so zaščiteni pred boleznimi, proti katerim so se cepili v otroštvu doma in če je treba določeno cepljenje ponoviti."

Kdaj je pravi čas za cepljenje? "Pri nekaterih vrstah cepljenj je treba opraviti dva odmerka cepljenja v razmiku vsaj štirih tednov, da pridobimo dovolj visoko zaščito, ki prepreči razvoj bolezni v primeru okužbe. Pri drugih vrstah cepljenj pa je dovolj en odmerek, za katerega se svetuje, da ga opravimo vsaj od 2 do 3 tedne pred odhodom na potovanje. Zato za pravočasen začetek cepljenja priporočamo obravnavo potnika pri zdravniku od 5 do 6 tednov pred odhodom," odgovarja Simonović.

Nekatera osnovna cepljenja se lahko opravijo pri izbranem osebnem zdravniku, sicer pa vsa cepljenja, ki so obvezna ali priporočena za določene predele sveta, lahko opravijo potniki v za to specializiranih ambulantah za potnike na vseh devetih območnih enotah Nacionalnega inštituta za javno zdravje po individualni presoji zdravnika z znanjem iz potovalne medicine.

Posebna pozornost! Posebno pozornost za zaščito pred nalezljivimi obolenji morajo potniki nameniti vedno, ko potujejo v Afriko, dežele centralne, južne in jugovzhodne Azije, na Bližnji vzhod ter Srednjo in Južno Ameriko.

Zaščita s cepljenji in izvajanje preventivnih ukrepov (npr. uživanje varne pijače in hrane, zaščita pred piki komarjev, jemanje tablet proti malariji ...) so izjemnega pomena za ohranitev zdravja potnika, kadar ta potuje v dežele, kjer obstaja tveganje za pojav tropskih bolezni.

Veliko informacij in nasvetov lahko potniki pridobijo na spletnem naslovu: www.zdravinapot.si

Ne spreglejte