Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 1. 2024,
15.16

Osveženo pred

3 mesece

Oglasno sporočilo

Natisni članek

bolečine v hrbtu bolečine v križu fizioterapevt fizioterapija Medicofit PR članek

Sreda, 17. 1. 2024, 15.16

3 mesece

Močne bolečine v križu – kdaj je nujna fizioterapija?

Oglasno sporočilo
Medicofit | Foto Medicofit

Foto: Medicofit

Bolečine v križu so pogosta zdravstvena težava, s katero se sooča veliko ljudi. Čeprav večina primerov izgine brez posebne obravnave, so močne bolečine v križu lahko znak resnejših težav, ki zahtevajo strokovno pozornost.

Sodobni življenjski slog je pri veliko ljudeh žal sestavljen iz sedečega načina dela, neenakomerne obremenitve hrbtenice ali premalo telesne aktivnosti. Rezultat? Bolečina v križu. Na srečo ima telo precej visoko sposobnost celjenja, zato se lahko mikropoškodbe tkiva s pravilno obravnavo precej hitro zacelijo.

Na žalost pa lahko včasih bolečina v hrbtu zahteva dodatno posredovanje. Če se soočate z bolečino, ki je tako huda, da vam preprečuje izvajanje preprostih aktivnosti, ali če gre za zmerno bolečino, ki traja več kot mesec dni, bi morali obiskati fizioterapevta.

Fizioterapija je ključna pri obvladovanju močnih bolečin v križu, saj posameznikom omogoča vrnitev k aktivnemu in zdravemu življenjskemu slogu. Pravočasen začetek fizioterapevtske obravnave je ključen za optimalne rezultate zdravljenja.

Medicofit | Foto: Medicofit Foto: Medicofit

Kaj povzroča močne bolečine v križu?

Močne bolečine v križu lahko imajo različen izvor, vključno z degenerativnimi spremembami v hrbtenici, poškodbami medvretenčnih diskov, vnetjem ali težavami s sklepi. Pomembno je razumeti osnovni vzrok bolečin, saj bo to vplivalo na izbiro ustreznega zdravljenja, vključno s fizioterapijo.

Pogosti vzroki močne bolečine v križu so:

Hernija diska: Hernija diska se pojavi, ko mehko jedro medvretenčnega diska izstopi skozi zunanjo plast in pritiska na spinalne živce ali hrbtenjačo. Običajno se pojavijo bolečina, mravljinčenje in mišična šibkost v okončinah.

Spinalna stenoza: Spinalna stenoza je zoženje hrbteničnega kanala, ki lahko pritiska na spinalne živce, kar vodi do različnih simptomov, kot so bolečina, šibkost in težave z ravnotežjem, ki se pogosto poslabšajo pri hoji.

Mišični nategi: Nateg mišice je posledica prekomerne napetosti ali raztezanja mišice, kar lahko privede do mikropoškodb mišičnih vlaken. Pojavijo se bolečina, omejena gibljivost, morebitna oteklina ali krč v prizadeti mišici.

Spondilolisteza: Pri spondilolistezi se vretence pomakne naprej glede na sosednje vretence, kar povzroči pritisk na okoliške živce. Najpogosteje se pojavijo bolečina v spodnjem delu hrbta, otrplost ali šibkost v nogah in težave pri hoji.

Artritis ledvene hrbtenice: Tudi v ledvenem delu hrbtenice se lahko pojavi vnetje sklepov, ki povzroča bolečino in omejuje gibljivost. V ledvenem delu sta pogosta osteoartritis in ankilozirajoči spondilitis.

Zlomi ali poškodbe vretenc: Posledica padcev ali prometnih nesrečah so poškodbe vretenc, ki lahko vplivajo na strukturo hrbtenice in s pritiskom na živčne strukture povzročijo intenzivno bolečino, težave pri gibanju in morebitne nevrološke simptome.

Vsako od teh stanj zahteva individualen pristop glede na resnost simptomov in specifične potrebe bolnika. Za natančno diagnozo in načrt zdravljenja se posvetujete s strokovnjakom fizioterapije v kliniki Medicofit.

Medicofit | Foto: Medicofit Foto: Medicofit

Kdaj je pri bolečini v križu nujen obisk fizioterapevta?

Močne bolečine v križu zahtevajo individualiziran pristop k zdravljenju, ker ima fizioterapija vodilno vlogo. S pravilno diagnozo, usmerjenim zdravljenjem in ukrepi fizioterapevti pomagajo posameznikom obvladati bolečine v križu ter se vrniti k aktivnemu in zdravemu življenjskemu slogu.

Če se soočate z močnimi bolečinami v križu, je pomembno, da se posvetujete s strokovnjakom fizioterapije, ki vam bo ustrezno pomagal in vas vodil. Nezdravljene bolečine v križu lahko vodijo do nepopravljivih sprememb v hrbtenici!

Obisk fizioterapevta je še posebej nujen v naslednjih primerih:

  • Trajna ali naraščajoča bolečina: Če imate bolečine v hrbtu, ki trajajo več kot nekaj dni ali postajajo vse hujše, je priporočljivo, da obiščete fizioterapevta. Ta vam bo pomagal oceniti stanje, ugotoviti osnovne vzroke in zagotoviti ustrezno oskrbo.
  • Poslabšanje simptomov: Mnogi pacienti imajo že znano bolezen ali poškodbo hrbtenice, ki velikokrat poteka brez posebnih težav. Če se vaši simptomi poslabšajo, ali se jim pridružijo novi, je potreben obisk fizioterapevta. Če fizioterapevta obiščete pravočasno, se lahko izognete operativnemu posegu na hrbtenici!
  • Omejena gibljivost in funkcionalne omejitve: Če vas bolečina v hrbtu omejuje pri gibanju, opravljanju vsakodnevnih opravil ali sodelovanju v športu, je ključno, da poiščete fizioterapevtsko pomoč.
  • Nedavna poškodba: Če je vaša bolečina v hrbtu posledica nedavne poškodbe ali travme, na primer padca, nesrečnega športnega dogodka ali nesreče, je ključno, da se posvetujete s fizioterapevtom. Tudi manj resna poškodba lahko brez pravilnega ukrepanja vodi v hujše zaplete, ki zahtevajo dolgotrajno rehabilitacijo.
  • Priprava na kirurški poseg: Fizioterapevt vam lahko pomaga pri fizični pripravi na operacijo hrbtenice. Predoperativna priprava se priporoča vsem, še posebej tistim, ki doživljajo močne bolečine v križu. Pokažemo vam vaje za povečanje moči, prožnosti in splošne telesne pripravljenosti, kar lahko izboljša rezultate operacije in zmanjša čas, potreben za okrevanje.

Pomembno je omeniti, da so to le splošne smernice in da se lahko stanje med posamezniki razlikuje. Če imate specifične bolečine v hrbtu, se je vedno dobro posvetovati s strokovnjakom.

Kdaj je bolečina v križu še posebej nevarna? Če občutite bolečine, ki se širijo v roke ali noge, ali občutite mravljinčenje v hrbtu, rokah, nogah ali stopalih, če bolečine v hrbtu spremljajo vročina, nočno potenje ali kakršnakoli težava z nadzorom mehurja ali črevesja, se nemudoma posvetujte z zdravnikom.

Kako fizioterapevti zdravijo bolečine v hrbtu?

V kliniki Medicofit so predani vašemu celostnemu zdravju, še posebej ko gre za bolečine v križu. Ekipa izkušenih fizioterapevtov in strokovnjakov za kineziologijo se zavzema za trajno olajšanje bolečin ter ponovno vzpostavitev optimalnega delovanja vaše hrbtenice.

Zdravljenje se začne z diagnostično oceno, kjer se analizira moč mišic, prožnost in obseg gibanja. Fizioterapevt bo ocenil vaše gibanje, ugotovil, kako vas bolečina omejuje, in ocenil morebitne primanjkljaje mišične moči, ki bi lahko prispevali k nastali težavi.

Fizioterapija za akutne bolečine v križu: Pri akutnih bolečinah se osredotočamo na zmanjšanje bolečine, vnetja ter povečanje gibljivosti in mišične moči.

Z uporabo najsodobnejših tehnik, kot so diamagnetna terapija PERISO, terapija TECAR WINTECARE, visokoenergijski laser SUMMUS in visokotonska elektrostimulacija HiTOP, usmerjamo svoje delo v učinkovito celjenje tkiva, izboljšanje prekrvavitve in aktivno zmanjšanje bolečine.

Medicofit | Foto: Medicofit Foto: Medicofit

Postakutna kineziologija: Po akutni fazi se osredotočamo na okrepitev hrbtenice in vzpostavitev stabilnosti. Z individualizirano terapevtsko vadbo aktiviramo obhrbtenične mišice, krepimo globoke stabilizatorje ter vzpostavimo pravilno mišično sorazmerje in simetrijo v trupu in spodnjih udih.

Bolečino v hrbtu pogosto lahko pripisujemo slabi drži ali nepravilnim vzorcem gibanja, saj morajo nekatere mišice nadomestiti druge (šibkejše), ki se ne aktivirajo pravilno.

Specialna vadba: Naša ekipa kineziologov nadaljuje zdravljenje s terapevtskim vadbenim programom, kjer se povečuje obremenilna kapaciteta hrbtenice. Fokus je na krepitvi globokih stabilizatorjev, fleksijskih in ekstenzijskih vzorcih, vzdržljivosti trebušnih mišic ter postopnem vključevanju krepilne vadbe za celotno telo.

Fizioterapevt vam lahko pomaga preusmeriti vzorce gibanja ali odločitve, ki bi nepravilno obremenile vaš hrbet, tako da lahko preprečite bolečine v prihodnosti.

Naučite se, kako sami obvladovati bolečine v križu v vsakdanjem življenju. S pravilno obremenitvijo hrbtenice, modifikacijami aktivnosti ter strokovnimi nasveti fizioterapevtov boste gradili moč in preprečevali ponovne težave.

Ne dovolite, da vas bolečine v križu omejujejo. S strokovno pomočjo klinike Medicofit stopite na pot k boljšemu zdravju in brezskrbnemu življenju brez bolečin v križu!

Viri in literatura

  1. Qaseem, A., Wilt, T. J., McLean, R. M., Forciea, M. A., Clinical Guidelines Committee of the American College of Physicians, Denberg, T. D., Barry, M. J., Boyd, C., Chow, R. D., Fitterman, N., Harris, R. P., Humphrey, L. L., & Vijan, S. (2017). Noninvasive Treatments for Acute, Subacute, and Chronic Low Back Pain: A Clinical Practice Guideline From the American College of Physicians. Annals of internal medicine, 166(7), 514–530. https://doi.org/10.7326/M16-2367
  2. Delitto, A., George, S. Z., Van Dillen, L., Whitman, J. M., Sowa, G., Shekelle, P., Denninger, T. R., Godges, J. J., & Orthopaedic Section of the American Physical Therapy Association (2012). Low back pain. The Journal of orthopaedic and sports physical therapy, 42(4), A1–A57. https://doi.org/10.2519/jospt.2012.42.4.A1
  3. Bontrup, C., Taylor, W. R., Fliesser, M., Visscher, R., Green, T., Wippert, P. M., & Zemp, R. (2019). Low back pain and its relationship with sitting behaviour among sedentary office workers. Applied ergonomics, 81, 102894. https://doi.org/10.1016/j.apergo.2019.102894
  4. Casser, H. R., Seddigh, S., & Rauschmann, M. (2016). Acute Lumbar Back Pain. Deutsches Arzteblatt international, 113(13), 223–234. https://doi.org/10.3238/arztebl.2016.0223 
  5. Casazza B. A. (2012). Diagnosis and treatment of acute low back pain. American family physician, 85(4), 343–350.

Naročnik oglasne vsebine je Medicofit.

Ne spreglejte