SiolNET. Trendi Zdravje
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Minuta za zdravje: V prehrani otrok manjkajo zdrave maščobe

3

termometer

 | Foto:
Prva podrobna študija vnosa esencialnih maščobnih kislin pri ameriških otrocih je razkrila, da jih povprečen petletnik dnevno vnese premalo, zaradi česar je lahko moteno delovanje telesnih procesov.

Večkrat nenasičene maščobne kisline (najbolj pomembni sta alfa-linolenska oziroma omega-3 in linolenska oziroma omega-6) so za človeško zdravje izrednega pomena, saj skrbijo za normalno funkcioniranje celic in živčnega sistema, razvoj vida in preprečevanje vnetij tkiva. Naša telesa jih ne morejo proizvajati sama, zato je nujen vnos s hrano, a je ta pri otrocih, ki so bili predmet študije ameriškega inštituta za zdravje in ki pravilno razmerje zaužitih maščob omega-3 in omega-6 za optimalen razvoj potrebujejo najbolj, v letih po prenehanju dojenja nezadosten.

Rezultati, pridobljeni iz vzorčnega bazena kar 2500 otrok, ki prihajajo iz različnih etničnih skupin in ekonomskih razredov, po mnenju strokovnjakov odražajo realno stanje v večini razvitih držav, zato staršem priporočajo, da naraščaj čim prej privadijo na raznoliko prehrano, v kateri ne manjka svežih sestavin.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin