SiolNET. Trendi Zdravje
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kozarec rdečega vina ima enak učinek kot ura telovadbe

4

termometer

Odlična novica za vse ljubitelje vina: znanstveniki trdijo, da ima rdeče vino na telo prav tako blagodejen učinek kot telovadba.

Priljubljeni rek, ki pravi, da je kozarček rdečega dober za kri, še ni znanstveno potrjen, so se pa znanstveniki dokopali do podobno razveseljujoče ugotovitve. Študija, ki so jo opravili raziskovalci univerze v Alberti, je pokazala, da lahko resveratrol, naravni antioksidant, ki ga najdemo v določenih vrstah sadja in oreščkov, pa tudi rdečem vinu, izboljša telesno pripravljenost, delovanje srca in moč mišic.

Še več – kot je rezultate študije, ki je bila objavljena v znanstveni publikaciji Journal of Physiology, komentiral vodja raziskovalcev Jason Dyck, lahko resveratrol na telo vpliva enako kot telovadba: "Resveratrol bi lahko pomagal ljudem, ki si želijo telovaditi, a tega fizično ne zmorejo, saj posnema učinke telovadbe oziroma okrepi učinke tistih vaj, ki jih zmorejo opravljati."

Trije kozarci ne bodo nadomestili treh ur telovadbe

Kot vino, ki vsebuje še posebej veliko resveratrola, med drugimi slovi naša modra frankinja, medtem ko v belih vinih tovrstnih blagodejnih učinkov ne boste našli. Znanstveniki tudi poudarjajo, da omenjeni blagodejni učinki veljajo za en kozarec in da z večjimi količinami popitega vina ne boste nadomestili večurne telesne vadbe. Zato se raje še naprej držite najpomembnejšega pravila: zmerno in po pameti.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin