Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 6. 2020,
14.39

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Vsebino omogoča Dana

Natisni članek

nagradna igra osebnostni test advertorial dobro počutje Dana vitamini pijača

Petek, 12. 6. 2020, 14.39

2 meseca, 2 tedna

Kako si po napornem tednu najboljše napolniti baterije? #OSEBNOSTNI TEST

Vsebino omogoča Dana
zabava | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Konec tedna je namenjen nabiranju nove energije, da lahko s svežimi močmi začnemo nov delovni teden. Med koncem tedna poskrbimo za sproščanje, zabavo in kakšen izlet v neznano, pri tem pa skrbno pazimo, da ne bomo v nedeljo še bolj utrujeni, kot smo bili v petek.

Ključ do uspešnega konca tedna ni samo v tem, da zvito uidemo vsem delovnim aktivnostim, ampak da svoje misli res osvobodimo stresa in vsaj delčka odgovornosti, ki nas bremeni med tednom. Čeprav bi se tako radi spočili, pa se v nedeljo zvečer velikokrat počutimo še bolj izžeti kot ob petkih. Verjetno zato, ker še vedno preveč mislimo na to, kako bi ustregli drugim in ne sebi. To počnemo že med tednom, v službi in doma, zato je zdaj čas, da se usmerimo nase, v svoje želje. Med sprehodom si uredimo misli, da bomo sploh vedeli, česa si zares želimo. Pri tem nas lahko vodijo spodnje ideje.

Dovolj tekočine za boljše počutje

Pitje je ključno za dobro počutje. | Foto: Getty Images Pitje je ključno za dobro počutje. Foto: Getty Images

Prva stvar, ki je seveda najpomembnejša in najpreprostejša, je tekočina. Karkoli bomo počeli med prostim časom, vedno imejmo pri sebi dovolj tekočine, najbolje vode. Potem bo vse, kar smo si zadali, steklo kar samo od sebe. Med tednom včasih kar pozabimo piti, nikar ne naredimo te napake še med koncem tedna, saj bomo plačali z dodatno utrujenostjo.

Po vseh priporočilih bi morali spiti dva litra tekočine na dan. Voda ima vlogo pri uravnavanju telesne temperature, oskrbuje celice s hranili in kisikom, odplavlja odpadne snovi, varuje organe in vezivna tkiva. Pri običajni aktivnosti samo z znojenjem izgubimo en liter vode dnevno, zato se počutimo zelo slabo, če telo ni dobro hidrirano.

PRAVA REŠITEV ZA VAS: do odgovora z osebnostnim testom.

Nagradna igra je zaključena. Nagrajenci so:

Mojca Bevc

Dejzi Jug

Rajko Zidar

Podarili smo bon v vrednosti 40 evrov, kopalno brisačo in pohodne palice.

Štiri kraljice dobrega počutja

Dana | Foto: Ko želimo organizem oskrbeti še z blagodejnimi učinki vitaminov in drugih snovi, pa si privoščimo požirek pijače z vitamini DANA, ki se nam ponuja v kar štirih okusih. Imajo samo tisto, kar telo potrebuje, saj so brez umetnih barvil in konzervansov. So nizkoenergijske in vsebujejo vitamine.
 

  • DANA | Foto: Zaradi splošne utrujenosti in izčrpanosti lahko postanemo kar apatični, zato moramo narediti vse, da malce dvignemo raven energije. Ena od pijač z vitamini Dana je DANA VITAMIN – ACTIVE & FIT. Narejena je prav z mislijo na aktivne osebe, ki potrebujejo malce spodbude pri doseganju dobrega počutja, saj vsebujejo vitamin C in vitamine B-kompleksa, ki imajo vlogo pri zmanjšanju utrujenosti in občutka izčrpanosti.
     
  • DANA | Foto: Z zdravim načinom življenja podpremo sposobnost telesa, da odstrani strupe iz organizma. Pomagamo si lahko s primernimi napitki. DANA VITAMIN – DETOX, je pijača osvežilnega okusa limone in mete. Dodani so vitamini C, E in B3, ki ima vlogo pri sproščanju energije pri presnovi. Razstrupljevalni učinek ji daje izvleček koprive.


     
  • DANA | Foto: Včasih smo preprosto naveličani vode. Ko si želimo popolne osvežitve, je tukaj osvežilna nizkoenergijska pijača s sadnim vonjem in nežne oranžne barve DANA VITAMIN – IMMUNO, pomaranča, breskev, C, B7, Zn.


    Pijača vsebuje cink ter vitamina B7 in C, ki ima vlogo pri delovanju imunskega sistema.

     
  • DANA | Foto: Ko nam zmanjka energije, je dobra rešitev lahko tudi pijača z vitamini DANA VITAMIN – ENERGY, rdeča grenivka, guarana, B3, B5, B6, B12, ki z dodatkom guarane, kot naravnega vira kofeina poskrbi za to, da smo vedno v akciji. Kombinacija vitaminov B prispeva k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti, okus rdeče grenivke pa nas kar predrami.

Osredotočimo se na svoje misli

Ko se telo umiri, lahko uredimo tudi misli. | Foto: Getty Images Ko se telo umiri, lahko uredimo tudi misli. Foto: Getty Images

Težko je začutiti svoje želje, če so naši možgani popolnoma izčrpani. Poiščimo načine, kako čim bolj umirjeno zaposliti svoje misli. Tako se bomo okrepili pred začetkom novega delovnega tedna. Najučinkoviteje se bomo spočili z meditacijo, ko bomo svoje misli usmerjali v počitek. Telo naj se umiri, samo opazujmo, kaj čutimo, in se ne navezujmo na posamezne misli. Premagajmo močno željo po premikanju ali prilagajanju položaja. Samo zavedajmo se. Po nekaj minutah tovrstne vaje čuječnosti bomo občutili mir in svež val energije.

Upočasnimo svoj dan

Upočasnjen tempo je vsaj med prostimi dnevi nujen. | Foto: Getty Images Upočasnjen tempo je vsaj med prostimi dnevi nujen. Foto: Getty Images

Namesto obveznega hitenja, ko tudi med prostim dnem poskušamo urediti tisoč opravkov, upočasnimo tempo in uživajmo v trenutku. Vzemimo si čas za branje, spijmo osvežujočo pijačo z vitamini ter se ob ambientalni glasbi očistimo negativnih misli in občutkov. Če nas motijo službena elektronska sporočila, se poskušajmo čim večkrat odklopiti.

Gibanje za več energije

Kakšno aktivnost najraje izberete zase? | Foto: Getty Images Kakšno aktivnost najraje izberete zase? Foto: Getty Images

Ko poskušamo napolniti baterije, najprej pomislimo na ležanje na plaži z barvnim koktajlom v roki. Čeprav so takšni trenutki res čudoviti, pa je najboljši način za izboljšanje počutja gibanje. Če med službo ves čas sedimo, nas sedenje med prostim časom nikakor ne bo okrepilo. Ni treba, da gremo v telovadnico, dovolj je sprehod v naravi, ples, delo na vrtu ali urejanje hiše.

Odkrijmo lepote domačih krajev

Vas Otok otoku na Cerkniškem jezeru. | Foto: Getty Images Vas Otok otoku na Cerkniškem jezeru. Foto: Getty Images

Proste ure izkoristimo za ponovno odkrivanje domačih krajev. Podajmo se na eno od številnih lepih poti po Sloveniji: lahko preverimo novo urejene poti okrog Cerkniškega jezera, se odpravimo na čarovniško Slivnico ali v skrivnostni Rakov Škocjan. Na Notranjskem je tudi zelo lepo Bloško jezero, ki je vredno našega obiska, ali pa si omislimo izlet s čolni v podzemni svet Križne jame.

Popolnoma nas lahko prevzamejo belokranjski gozdovi s steljniki, dolenjski griči ali prekmurske ravnice.

V deželi pod Peco se lahko podamo na izlet po podzemlju mežiškega rudnika ali pa se sprehodimo po krajinskem parku Topla. Če nas bolj mika Gorenjska, se podajmo na Golico, kjer mogoče še ugledamo kakšno dišečo narciso.

Za tiste, ki si želijo dehtečih sadovnjakov in vonja po morju, pa je prava odločitev izlet na Kras ali na obalno pešpot od Portoroža do Pirana, kjer se bomo naužili blagega spomladanskega sonca.

Ponovno obudimo prijateljske in intimne vezi

Prijateljstvo je kot balzam za dušo. | Foto: Prijateljstvo je kot balzam za dušo.

Naporni delovni tedni imajo slab učinek na medosebne odnose, ki lahko postanejo resnične žrtve naših službenih ter drugih obveznosti. Naš prosti čas bi moral biti namenjen temu, kar nas veseli, in prav s prijatelji lahko uspešno spodbudimo sproščanje hormonov sreče. Že samo skupno preživljanje prostega časa nas poveže z ljubljeno osebo, kar nas sprosti in nam pomaga, da se naslednji dan lažje lotimo dela. Družinska srečanja med koncem tedna so lahko prav dobra spodbuda, če le poskrbimo, da med druženjem vsak najde nekaj zase, saj so potrebe in značaji družinskih članov zelo različni.

Končajmo dan s primerno malico

Jagodičevje, chia semena in druge dobrote nam bodo zvečer bolj prijale kot nezdravi prigrizki. | Foto: Getty Images Jagodičevje, chia semena in druge dobrote nam bodo zvečer bolj prijale kot nezdravi prigrizki. Foto: Getty Images

Medtem ko smo pod stresom, se nam zdi skodelica sladoleda izjemno dobra ideja, čeprav bi bilo veliko bolje uživati v hrani, ki res nahrani naš organizem in dušo, ne pa da nas dodatno obremeni in razdraži. Sladek prigrizek ob devetih zvečer oziroma dve uri pred spanjem bo povzročil, da se bomo okrog treh zjutraj zbudili.

Predelani ogljikovi hidrati povzročijo zvišanje glukoze v krvi, kar čutimo kot nenaden porast energije. Po zaužitju sladkorja se v telesu zviša raven adrenalina in stresnega hormona kortizola, ki uravnavata raven sladkorja v krvi. Raje si pripravimo jogurt z borovnicami ali humus z narezano zelenjavo.

Ne glede na to, ali je pred nami nekajdnevni odklop ali imamo le nekaj ur zase, uporabimo vsaj kakšnega od teh nasvetov in si ustvarimo najboljši dan brez stresa. Skrb zase ni nepomembno razvajanje, ampak nujna "samoohranitvena" aktivnost, za katero se moramo dobesedno boriti.

POSKRBI ZA DOBRO POČUTJE.

Dana
Sportal Vsak trening je nova dogodivščina, polna presenečenj
Ne spreglejte