Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 6. 2020,
9.30

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Vsebino omogoča Dana

Foto: Jan Lukanović in arhiv Dane

Video: Jan Lukanović

Natisni članek

advertorial orientacijski tek voda Dana

Četrtek, 4. 6. 2020, 9.30

2 meseca, 2 tedna

Vsak trening je nova dogodivščina, polna presenečenj

Vsebino omogoča Dana

Foto: Jan Lukanović in arhiv Dane

Video: Jan Lukanović

Dana | Orientacijski tek je idealna rekreacija tudi v času epidemije. | Foto Jan Lukanović

Orientacijski tek je idealna rekreacija tudi v času epidemije.

Foto: Jan Lukanović

Gibanje v naravi nas sprošča in nam pomaga, da lažje prenašamo vse življenjske izzive. Tek po naravi je ena od lepših športnih dejavnosti.

Če pa jo združimo z orientacijskimi veščinami, lahko navaden tek postane postana dogodivščina, polna presenečenj, ki bo postala del našega življenja.

Predstavljajte si mešanico lova za zakladom in teka po brezpotju s primesmi elementov "escape-rooma", pa dobite izjemno zanimivo športno disciplino, ki je primerna za vsakogar s pustolovsko žilico. Kdor misli, da je nima, se moti.

Orientacijski tek je lahko resen šport ali pa prijetno razvedrilo, primerno za vso družino, ki preživljanje prostega časa v naravi lahko popestri z orientacijskimi veščinami.

Vsi poznamo vsaj osnove orientacije, pri orientacijskem teku pa moramo vedeti, kaj sploh iščemo, v katero smer moramo iti in kako daleč je iskana kontrolna točka.

Vse, kar telo potrebuje - tudi med tekom

Med tekom moramo piti dovolj vode, da lahko še naprej hitro razmišljamo in se izognemo zdravstvenim težavam, povezanim z visokimi temperaturami in dehidracijo. Na koncu treninga ali tekme vedno sledi analiza - priložnost za odžejanje. | Foto: Jan Lukanović Med tekom moramo piti dovolj vode, da lahko še naprej hitro razmišljamo in se izognemo zdravstvenim težavam, povezanim z visokimi temperaturami in dehidracijo. Na koncu treninga ali tekme vedno sledi analiza - priložnost za odžejanje. Foto: Jan Lukanović

Med tekom moramo poskrbeti za hidracijo. Bližajo se višje temperature, zato je to še bolj pomembno. Povprečen človek med eno uro vadbe z znojenjem izgubi od 0,8 do 1,4 litra tekočine. Če ne pijemo, se hitro pojavi dehidracija. Njeni znaki so: suha usta, povečana žeja, mišični krči, utrujenost in zmanjšana sposobnost koncentracije ter najočitnejši – temen urin.

Po vseh priporočilih bi morali spiti dva litra tekočine na dan. Voda pomeni približno od 70 do 85 odstotkov človekove telesne teže. Če izgubimo za več kot 15 odstotkov telesne teže vode, se poruši ravnovesje v telesu, začnejo se kopičiti strupene snovi, telo nima več dovolj energije, da bi se obnavljalo in normalno delovalo. Kadar smo bolj aktivni, moramo temu prilagoditi tudi količino popite tekočine.

Poslušajmo svoje telo in pijmo, še preden občutimo žejo. Vse, kar telo potrebuje, je požirek vode. Tudi regeneracija po treningu bo veliko boljša, če bomo redno pili.

Čim hitreje, s čim manj napakami

Gozdni tereni okrog Komende so idealni za pripravo raznolikih orientacijskih prog. | Foto: Jan Lukanović Gozdni tereni okrog Komende so idealni za pripravo raznolikih orientacijskih prog. Foto: Jan Lukanović

Orientacijski tek je šport, pri katerem tekač najprej dobi karto gozda, na kateri je izrisana proga s kontrolnimi točkami. Te kontrolne točke moramo odteči v pravilnem vrstnem redu. Naš cilj je, da progo odtečemo čim hitreje in s čim manj napakami. Točke, ki so na zemljevidu označene s krožci, so v narave opremljene z zastavicami oziroma prizmami, na katerih so kontrolne točke za registracijo tekača. Tekači s posebnim čipom, ki ga imajo pritrjenega na prstu, potrdijo, da so bili  na določeni kontrolni točki.

Oprema za gibanje po terenu

Za orientacijski tek potrebujemo zelo malo opreme, zato je ta športna disciplina dosegljiva vsakomur. | Foto: Jan Lukanović Za orientacijski tek potrebujemo zelo malo opreme, zato je ta športna disciplina dosegljiva vsakomur. Foto: Jan Lukanović

Kompas, karta proge, čip in seznam mikrolokacij so osnovna oprema orientacijskega tekača.

S kompasom "oseverimo" karto in ves čas spremljamo, kje smo. Karto prejmemo na vsakem začetku treninga oziroma proge in je drugačna od zemljevidov, ki smo jih navajeni, zato se jih mora orientacijski tekač najprej naučiti uporabljati. Karte so izjemno podrobne: označeni so najmanjše gozdne stezice, potočki, štori, jarki, vrtače ali luknje, tudi večji kamni. Na karti je z barvami označeno, kje je gozd lažje ali težje prehoden. Odprte  površine so obarvane z rumeno barvo, gozd pa z belo barvo. Plastnice navadno  označujejo spremembe nadmorske višine na karti vsakih pet metrov.

Na zapestju imajo tekači pritrjen kartonček z mikrolokacijami oziroma opisi kontrolnih točk. | Foto: Jan Lukanović Na zapestju imajo tekači pritrjen kartonček z mikrolokacijami oziroma opisi kontrolnih točk. Foto: Jan Lukanović

S čipom, ki ga tekač natakne na kazalec, potrdi prihod na vsaki kontrolni točki, tudi na cilju. Elektronska postaja na kontrolni točki na čip zapiše podatke o najdeni kontrolni točki in času. | Foto: Jan Lukanović S čipom, ki ga tekač natakne na kazalec, potrdi prihod na vsaki kontrolni točki, tudi na cilju. Elektronska postaja na kontrolni točki na čip zapiše podatke o najdeni kontrolni točki in času. Foto: Jan Lukanović

Poleg športne opreme za tek po gozdu in ščitnikov za goleni tekačem v zadnjem času zelo prav pridejo športne ure za spremljanje GPS.

Vse, kar je pomembno - v novi embalaži

Inovativen izdelek sodobnega videza, kot je Dana v novi embalaži Tetra Pak, izpolnjuje pričakovanja potrošnikov, ki tudi z izbiro prave vode sporočajo, kakšen je njihov življenjski slog – aktiven in prijazen do okolja. | Foto: Inovativen izdelek sodobnega videza, kot je Dana v novi embalaži Tetra Pak, izpolnjuje pričakovanja potrošnikov, ki tudi z izbiro prave vode sporočajo, kakšen je njihov življenjski slog – aktiven in prijazen do okolja. Naravna mineralna voda Dana je na voljo v privlačni 0,75-litrski embalaži Tetra Pak. Z izbiro vode Dana v novi embalaži Tetra Pak boste vedno pripravljeni na nove izkušnje in dogodivščine. Embalaža Tetra Pak odstopa od običajne in pomeni korak naprej v čist, sodobnejši dizajn. Kar 2/3 embalaže Tetra Pak je iz kartona, zaradi česar se količina plastike v embalaži minimizira.

Zato je voda Dana v kovinsko modrem, visokem Tetra Paku idealen sopotnik za nepozabno poletno avanturo v naravi. Z njeno bleščečo modro embalažo bomo izstopali na vsakem koraku.

Naravna mineralna voda Dana blagodejno vpliva na zdravje, saj vsebuje razmeroma visok delež kalcija in magnezija.

Primerna je tudi za ljudi, ki uživajo živila z nizko vsebnostjo natrija. Ne vsebuje ogljikovega dioksida ter spada med nizko mineralizirane vode.

Voda Dana ima povprečno pH-vrednost 7,3, kar je tako rekoč nevtralna vrednost, ki blagodejno vpliva na naše telo in je zelo podobna pH-vrednosti krvi v telesu. Je prva slovenska voda, katere kakovost redno preverjajo z biološkimi testi, ki zagotavljajo varnost za zdravje (testi Allium).

Voda ima tudi v svetu orientacijskega teka posebno mesto. Standardi določajo, da mora biti voda na voljo najmanj vsakih 2,5 kilometra. V poletni pripeki pa morajo organizatorji poskrbeti za še več vodnih postaj.

Presenečenja so stalnica

Iskanje orientacijskih prizem je podobno iskanju zaklada. | Foto: Jan Lukanović Iskanje orientacijskih prizem je podobno iskanju zaklada. Foto: Jan Lukanović

"Orientacijski tek mi je všeč, ker je vedno nov izziv. Vsaka proga je povsem drugačna. Prav to presenečenje, ko ne veš, kaj lahko pričakuješ, je zame tako zanimivo," je povedala Katja Babič, ena od najuspešnejših mladinskih tekačic Orientacijskega kluba Komenda, potem ko je skupaj s klubskimi prijatelji opravila redni trening v gozdovih okoli Komende.

Orientacijski tekač mora biti najprej fizično dobro pripravljen. Poleg športne opreme za tek po gozdu in ščitnikov za goleni tekačem v zadnjem času zelo prav pridejo športne ure za spremljanje GPS sledi. Po treningu ali tekmi tako lahko naredi analizo svojega teka in se primerja z ostalimi.

Vadba za telo in možgane

Misli so med tekom tako osredotočene na progo, da telesne napore kar malo spregledamo. | Foto: Jan Lukanović Misli so med tekom tako osredotočene na progo, da telesne napore kar malo spregledamo. Foto: Jan Lukanović

Ali se vam vse to zdi preveč zapleteno, da bi se te zanimive športne discipline lotili tudi sami? Brez skrbi. Orientacijske proge za začetnike so kratke in preproste, da osvojimo tehniko in se naučimo uporabljati zemljevid, ki je za vsako progo posebej izdelan. Za začetek si lahko predstavljamo, da se igramo lov za zakladom. To je tudi način, kako otrokom približajo orientacijske veščine in občutek za prostor, poleg tega pa jih že zgodaj navajajo na gibanje v gozdu. Začetni treningi so namenjeni tudi izboljšanju otrokovih gibalnih sposobnosti. Z orientacijskim tekom se razvijajo otrokova želja po raziskovanju in samozavest, občutek varnosti, iznajdljivosti in sposobnost sprejemanja pravilnih odločitev.

Orientacijski tek prav tako izboljšuje srčno-žilne in gibalne sposobnosti ter pozitivno vpliva na psihološke in kognitivne zmožnosti posameznika. Poleg tega se pri tem športu razvijajo tudi intelektualne sposobnosti in pozitivne značajske lastnosti. Od tekačev zahteva visoko mero koncentracije, zato lažje premagujejo telesne napore.

Tekaška sestavljanka za prave pustolovce

Dana | Foto: Jan Lukanović Foto: Jan Lukanović

Ko bomo osvojili osnove, bomo orientacijski tek doživljali kot nekakšno tekaško sestavljanko, ki nas na koncu nagradi z uspešno opravljeno progo. Začnemo lahko v orientacijskem klubu, kjer nam bodo z veseljem uvedli v svet orientacijskega teka, ki skoraj "zasvoji" vsakogar, ki se ga loti.

Med uspešnejšimi in večjimi orientacijskimi klubi pri nas OK Komenda, ki ima 120 članov. Predsednica Orientacijskega kluba Komenda Irena Hacin Kölner se je z orientacijskim tekom spoznala pred nekaj leti: "Ker z možem nisva imela varstva za otroka, se nisva mogla skupaj odpraviti na tek v gozd. Tako je šel najprej mož in mi pri tem postavil kontrolne 'zastavice', ki sem jih jaz potem s pomočjo zemljevida poiskala. Zdaj je orientacijski tek postal naš 'družinski šport'."

Vedno več ljudi odkriva čare orientacijskega teka, ki je izjemno priljubljen v Skandinaviji. Veliko staršev pripelje svoje otroke na tekmo in se potem kar tam odločijo, da se še sami preizkusijo na progi za začetnike, te so ponavadi speljane po poteh in so krajše. Ko v sebi odkrijejo pustolovski duh, jih gibanje po neznanem terenu s karto in kompasom v roki popolnoma očara.

Namesto tehnologije imamo svoje znanje

V cilju se prek računalnika spremljajo rezultati tekačev. | Foto: Jan Lukanović V cilju se prek računalnika spremljajo rezultati tekačev. Foto: Jan Lukanović

Kljub navigacijskim aplikacijam, ki nam pomagajo pri gibanju v neznanem okolju, nam poznavanje orientiranja na neznanem terenu lahko velikokrat pride prav. Če se lahko zanesemo na svoje veščine, se počutimo bolj varne, tudi ko sodobna tehnologija odpove. Tako bomo v primeru, da se izgubimo, lahko rekli, da se nismo izgubili, ampak le zašli z idealne linije, kot orientacisti odvrnejo vsakomur, ki vpraša: "Kaj pa, če se izgubite?"

Kako spoznati najbolj skrite kotičke Slovenije?

Vsi, ki bi se radi preizkusili v tej športni disciplini, se lahko podajo na eno od številnih stalnih prog.

V Sloveniji je na voljo mreža stalnih prog, ki omogočajo zanimivo rekreacijo v gozdu, včasih pa tudi v mestu.

Tudi v Komendi je stalna orientacijska proga, ki se imenuje Komeraški boršt in se začne pri Planinskem domu Komenda. Primerna je tudi za najmlajše, ti se bodo ob progi zabavali z označevanjem živalic, ki so jih zagledali v gozdu, pa tudi za malo večje otroke, saj so kontrolne točke posebej označene.

Orientacijski klub Komenda je bil ustanovljen leta 2004 in je eden vidnejših in dejavnejših Slovenskih klubov v orientacijskem teku. Odlikujejo jih aktivno udejstvovanje in uspešno delo z otroki ter mladostniki ter lastna orientacijska šola za otroke, mladostnike ter odrasle. Njihovi tekmovalci se lahko pohvalijo z odmevnimi uspehi na domačih in mednarodnih tekmovanjih. Še posebej to velja v mladinskih kategorijah. Vsako leto poleg organizacije tekem za Slovensko orientacijsko ligo in Slovensko državno prvenstvo v orientacijskem teku organizirajo tudi tradicionalni športno-pustolovski tabor za otroke in orientacijski trening kamp. Klub je zelo dejaven tudi pri izdelavi namenskih orientacijskih kart za tek, ki skupaj pokrivajo preko 25 kvadratnih kilometrov področij v Komendi in njeni okolici.

Ne spreglejte