Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 3. 2019,
4.06

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,91

5

Natisni članek

kava

Torek, 5. 3. 2019, 4.06

5 let, 1 mesec

Kako se navaditi na kavo brez sladkorja in mleka?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,91

5

kava | Foto Pixabay

Foto: Pixabay

Mleko, predvsem pa sladkor, ki ju dodajate v kavo, ne pomenita le nepotrebnih dodatnih kalorij, ampak zakrivata tudi pestro paleto arom, ki se skrivajo v kavi. Kako "strenirati" svoj okus, da vam bo prijala črna kava?

Tisti, ki jim je že uspelo s pitja močno oslajene kave z mlekom preiti na čisti črni zvarek, vam bodo povedali, da zdaj mleka ali sladkorja v svoji kavi preprosto ne prenašajo več.

Zakaj piti kavo brez dodatkov?

Skodelica črne kave ima manj kot pet kalorij, čajna žlička sladkorja jih ima dobrih 15, jušna žlica smetane pa kar 50 - če dnevno spijete dve, tri ali celo več skodelic kave z vsemi dodatki, bo izkupiček precejšen.

Tudi če vas kalorije ne skrbijo, pa z dodatki kavi prikrivate njene arome - arome, ki so rezultat dolgotrajne poti od zelenega kavnega zrna do vaše skodelice. S pitjem čiste črne tekočine lahko odkrivate različne dimenzije, ki jih odpirajo različni načini praženja, izbira zrn in poreklo kave.

Krešo Marin, pokušanje kave
Trendi Da postaneš pokuševalec kave, je moraš predvsem veliko popiti #intervju

Šest nasvetov za prehod na črno kavo:

1. Preizkusite različne vrste in znamke

Še nikoli ni bilo na trgu toliko različnih vrst in mešanic kave z različnimi stopnjami praženja, vsak od teh dejavnikov pa lahko močno vpliva na okus. Nekatere vrste kave so sadne, druge močno grenke, spet tretje so celo nekoliko sladkaste in kremne, zato jih velja preizkusiti čim več in med njimi najti slog, ki vam je všeč - tudi brez sladkorja in mleka.

2. Spremenite način priprave

Če vas odvrača kava iz džezve, poskusite katerega od drugih načinov priprave, pa naj bo to "kafetjera", trendovski "french press" ali pa celo hladno zvarjena kava (cold brew) - predvsem ta je po pričevanju spreobrnjencev najboljši način za prehod na kavo brez dodatkov.

3. Vedno jo najprej poskusite "čisto"

Tudi če se (še) niste pripravljeni odreči sladkorju in mleku ali smetani, kavo vedno najprej poskusite brez dodatkov. Odpijte požirek, obdržite ga v ustih in poskusite prepoznati različne arome.

kava | Foto: Pixabay Foto: Pixabay

4. Postopoma zmanjšujte količino sladkorja in mleka

Vsak dan nekoliko zmanjšajte količino dodatkov, ki jih vmešate v kavo, dokler ne pristanete na ničli.

5. Takoj "odrežite" sladkor in mleko

Nekateri se raje odločijo za takojšnjo abstinenco in pijejo le še črno kavo, pa čeprav jim sploh ne ugaja. V tem primeru je pomembno le, da vztrajate. Sprva v kavi ne boste uživali, po tednu ali dveh pa se boste spraševali, zakaj ste vanjo sploh kaj dodajali.

6. Izberite drugo skodelico

Raziskava iz leta 2014 je pokazala, da lahko na naše doživljanje okusa kave vpliva tudi barva skodelice, iz katere jo pijemo. V skodelici bele barve naj bi se nam kava zdela bolj grenka kot v stekleni, prozorni skodelici.

Preberite še:

Kava Illy
Trendi Kako dobro se v resnici spoznamo na kavo? #video
Ne spreglejte