Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 3. 2015,
14.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

preventiva zdravljenje

Ponedeljek, 9. 3. 2015, 14.29

8 let

Kako preprečiti glivične okužbe nohtov?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Glivična obolenja nohtov ali onihomikozo, ki jo ima okoli od pet do deset odstotkov odraslih, lahko preprečimo zlasti z ustrezno nego kože in nohtov.

"Večina poškodb in obolenj nohtov se pozdravi sama od sebe. Nekatere resnejše poškodbe in spremembe pa zahtevajo zdravniško obravnavo in med njimi so tudi glivična obolenja nohtov, ki predstavljajo približno polovico vseh obolenj nohtov," pojasni sogovornica Metka Adamič, specialistka dermatologije, iz Dermatološkega centra Parmova v Ljubljani.

Pomlad in poletje prinašata toplejše vreme in z njim tudi vse bolj odprto obutev, ko je še posebej pomemben videz nohtov. In ti ne odražajo le posameznikove osebnosti in njegovih navad, temveč tudi njegovo zdravstveno stanje.

Kot pojasni naša sogovornica, moramo biti pozorni zlasti na znake v smislu spremembe barve in oblike nohta, otekanje obnohtja in na bolečino. Pomembne so rjave ali črne lise ter vdolbinice ali zadebelitve nohtov ter tvorbe pod nohti ali ob njih.

Na katerih nohtih so pogostejše? Dermatofiti, najpogostejši povzročitelji glivičnih okužb kože, največkrat prizadenejo nohte na nožnem palcu. Običajno najprej opazimo, kako se končni del nohtne plošče oddeli od posteljice, pozneje postane noht zadebeljen, krhek in obarvan, in sicer rumenkasto, belo, zeleno ali črno, odvisno od vrste glivic.

"Okužba s kvasovkami oziroma s kandido pa je pogostejša na nohtih preostalih prstov, zlasti pri ljudeh, ki roke pogosto močijo, ali pri tistih, ki imajo sladkorno bolezen," pove Adamičeva.

Kateri so dejavniki tveganja? Največkrat imajo glivično okužbo nohtov starejši ljudje, pri katerih so pogosto prisotni številni dejavniki, ki do neke mere olajšujejo okužbo z glivicami in nastanek glivičnega obolenja nohtov.

"Že sam proces staranja kože in nohtov privede do večje občutljivosti za okužbo z glivicami. V starosti nohti rastejo počasneje, postajajo tanjši, brez sijaja, suhi in pusti, površina je sivkasto obarvana, na končnem delu so temneje obarvani, na njih pa opažamo izrazite vzdolž potekajoče brazde," pojasni sogovornica.

Zaradi tega so nohti bolj krhki in občutljivi ter se zlahka cepijo in lomijo. Prav tako se po besedah Adamičeve omenjenim spremembam velikokrat pridružijo še bolezni perifernega ožilja, razne ortopedske nepravilnosti stopala, sladkorna bolezen, obolenje perifernega živčevja, včasih imunska oslabelost organizma ali težave s ščitnico, ponavljajoče se poškodbe nohta, poškodbe in tako dalje.

Do okužbe nohtov lahko vodi tudi glivična okužba stopal, ki pogosto poteka kronično, več let, zlasti nezdravljena oziroma ob neprimernem ukrepanju.

"Glivična okužba se pojavlja med nožnimi prsti, pogosto pri športnikih, zaradi dolgotrajne nošnje športne obutve, podobno se lahko zgodi tudi zaradi tesnih obuval. Tako imenovano atletsko stopalo se kaže z rdečino in luščenjem kože, mehurčki v kombinaciji s skelenjem in srbenjem. Pri večini ljudi se pojavi vsaj enkrat v življenju."

Ob tem sogovornica doda, da se najpogosteje pojavlja med najstniki in odraslimi moškimi, medtem ko je pri ženskah in otrocih pod 12 let redko. Atletsko stopalo pa se lahko po uspešnem zdravljenju ponovi.

Kadar pa po besedah Adamičeve glivice napadejo nohte rok, je v ozadju največkrat pogost stik z vodo ter agresivnimi čistili in detergenti, ki poškodujejo zaščitno pregrado kože in povzročajo tudi dehidracijo nohtov.

Kako jih zdravimo?

Kot izpostavi sogovornica, je zdravljenje glivičnih okužb potrebno in pomembno, saj je obolenje kužno in se lahko prenese na preostale družinske člane, prijatelje in druge ljudi, še posebej v javnih kopališčih, telovadnicah, skupnih garderobah in tako dalje.

Preden se lotimo zdravljenja, je treba opredeliti, za kakšno obolenje nohtov gre. "Za potrditev diagnoze bi morali praviloma bolnike napotiti na mikološki pregled, ki natančno opredeli povzročitelja okužbe in v nekaterih primerih tudi, na katera zdravila je občutljiv, zlasti kadar gre za okužbe s kvasovkami."

Sicer pa so v zadnjih desetletjih na razpolago sodobna zdravila za zdravljenje glivičnih obolenj kože in nohtov, precej uspešno pa jih odpravimo tudi z nekaterimi laserji.

Sodobna zdravila za sistemsko zdravljenje so varna, stranski učinki pa redki. Med njimi se največkrat pojavljajo slabost in prebavne težave.

Sicer pa okužbe nohtov na nogi običajno zahtevajo najdaljše zdravljenje, s tabletkami celo štiri mesece in več.

Za uspešno odpravljanje težav pa samo zdravljenje ne zadostuje, temveč je zelo pomembna tudi nega nog.

Ne spreglejte