SiolNET. Trendi Zdravje
2,48

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kako pomembno je vsakodnevno nitkanje zob?

2,48

termometer

nitkanje zob, zobna nitka
Foto: Thinkstock

Ustna higiena je najosnovnejše vsakdanje opravilo, ki ga moramo izvajati dosledno in brez izgovorov. Za čiste, lepe in zdrave zobe potrebujete le dva oziroma tri pripomočke ter dvakrat po dve minuti na dan.

Ko pride do ustne higiene, se še vedno postavlja vprašanje, kako nujna je uporaba zobne nitke. Rahela Žižek, dr. dent. med., pravi, da je nitkanje zob zelo pomemben del ustrezne ustne higiene, saj je zobna gniloba med zobmi precej pogost pojav, zato je nitkanje nujno vsak dan.

Priporočljivo je nitkati enkrat na dan, in to zvečer,

pravi Žižkova in dodaja, da interdentalne (medzobne, op. p.) ščetke nikakor ne morejo nadomestiti zobne nitke, ker ne morejo očistiti ploskovnega stika med zobmi.

Nujna in tudi edina "oprema" za dobro ustno nego sta torej zobna nitka in zobna ščetka, seveda v družbi z zobno kremo. Medtem ko zobozdravnica nitkanje priporoča enkrat na dan, pa je ščetkanje nujno dvakrat na dan. "Zjutraj in zvečer. Po obroku pa ni odveč usta splahniti z vodo ali si privoščiti skodelico pravega čaja."

Za čiste in zdrave zobe potrebujete le zobno ščetko in nitko. Za čiste in zdrave zobe potrebujete le zobno ščetko in nitko. Foto: Thinkstock

Ščetkanje pred zajtrkom ali po njem?

Ob tem še poudarja, da je zobe zjutraj bolje umiti pred zajtrkom in ne po njem.

"Pomembno je, da zobe očistite zvečer, ker se med spanjem zmanjša pretok sline, ko bakterije presnavljajo ogljikove hidrate, izdelajo kisline, ki razmehča povrhnjo plast sklenine. Raven pH v ustih pade, zato je dobro, da zjutraj ščetkate zobe pred zajtrkom z zobno kremo s fluoridi. Nizek pH se tako zviša, v ustih je bazično okolje in zobje so zaščiteni s fluoridno plastjo ter so pripravljeni na obrok in na novi padec pH-vrednosti, ki ga povzroči hrana."

Zajtrk si privoščite po umivanju zob in ne pred njim. Zajtrk si privoščite po umivanju zob in ne pred njim. Foto: Thinkstock

Tudi določena hrana čisti zobe

Dobro pa je vedeti tudi, katera hrana zobem ne škoduje, temveč jim celo koristi; zobozdravnica jo imenuje čistilci zob.

"Odlični čistilci zob so jabolka, ki vsebujejo veliko vitamina C in delujejo protivnetno na dlesni. Odlični so tudi špinača, ki kratkoročno položi zaščitni film čez zobe, ki ščiti pred zabarvanostjo (na primer s pravimi čaji, kavo ali rdečim vinom), in trdi siri, ki so vir kalcija, Ti naredijo rahlo mastno zaščitno plast čez zobe, ki nevtralizira bakterije, ki povzročajo zobno gnilobo. Poleg tega nevtralizirajo nizek pH v ustih."

Špinača, jabolka in trdi siri koristijo zobem. Špinača, jabolka in trdi siri koristijo zobem. Foto: Thinkstock

Ustne vodice niso potrebne

Mnogi poleg zobne ščetke radi uporabljajo tudi ustno vodico, s katero si osvežijo predvsem dah, a mnenja med zobozdravniki so pri ustnih vodicah deljena.

"Mnogi trdijo, da jih ni treba uporabljati predvsem zato, ker večina vsebuje alkohol. Tudi sama menim, da ustne vodice niso potrebne v primeru ustreznega ščetkanja zob in pravilnega nitkanja medzobnih prostorov," razlaga Žižkova in povzema: "Ščetka in nitka sta povsem dovolj."

In še: "Dvakrat ali vsaj enkrat na leto je obvezno obiskati ustnega higienika ali zobozdravnika, da očisti trde zobne obloge oziroma kamen," je na tiskovni konferenci Oral-B izpostavila zobozdravnica Rahela Žižek. In še: "Dvakrat ali vsaj enkrat na leto je obvezno obiskati ustnega higienika ali zobozdravnika, da očisti trde zobne obloge oziroma kamen," je na tiskovni konferenci Oral-B izpostavila zobozdravnica Rahela Žižek. Foto: Matic Kremžar

So si pa vsi zobozdravniki enotni, da si je treba zobe ščetkati dve minuti in, kot že rečeno, dvakrat na dan.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 11
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin