SiolNET. Trendi Zdravje
1,10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kako lahko tricikel reši dilemo malice v službi

1,10

termometer

 | Foto: Bojan Puhek
Foto: Bojan Puhek

Malica ali kosilo med delovnim časom je za tiste, ki se želite prehranjevati zdravo, lahko pravi izziv. Podobno je razmišljala tudi Taja Zorman, ki se je odločila na ta izziv odgovoriti s prav posebno dostavo.

Središče Ljubljane ima veliko ponudbo okusne hrane, a še vedno nam primanjkuje barov, lokalov ali trgovinic s hitro, a zdravo hrano. Ko pride do hitre hrane, namreč še vedno prevladujejo bureki, pice, kebabi in seveda pekarne, ki ponujajo rogljičke in nekatere tudi sendviče.

Vam priprava zdrave malice za službo vzame preveč časa?

Hitra prehrana je pri nas še vedno sopomenka za nezdravo hrano, medtem ko v tujini odločno in uspešno temu nasprotujejo. Ohranjati fit postavo in živeti zdravo je v Ljubljani zato včasih pravi izziv. Rešitev je seveda, da si malico v službo nosite od doma, vendar pa si jo morate pripraviti toliko prej in jo tudi skrbno načrtovati.

Kaj pa ob dneh, ko za to preprosto zmanjka časa? Zdi se, da ljubljanska kulinarična ponudba ob takšnih trenutkih razočara oziroma je zelo skopa. 

 | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

Tricikel z juho na pomoč

Ravno zaradi tega je nastal Ekološko-kulturni zavod Juhahu, ki do (službenih) vrat dostavi še toplo juho in jo postreže s kosom kruha. Cena? Izjemno ugodna, zavod pa je prijazen tudi do narave. Juha s posodo in žlico vred namreč stane 2,8 evra, če pa imate svojo posodo, da vam lahko juho le nalijejo vanjo, vas ta obrok stane 2,5 evra. "Včasih je ob juhi na voljo tudi kakšno žito, s katerim si stranke lahko naredijo izdatnejši obrok," nam je povedala Taja Zorman, ustanoviteljica zavoda, ki je idejo realizirala ravno zaradi pomanjkanja zdrave izbire malice na delovnem mestu. V želji po čim bolj preprosti in ekološko neoporečni izvedbi pa je prišla še na idejo tricikla.

 | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

 | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

Vegansko, ki navduši tudi mesojedce

Taja kuha le veganske juhe, ki pa so z mešanico sestavin vedno bogate in nasitne. Zelenjavo večinoma nakupi enkrat tedensko, ostale sestavine pa zjutraj, pred začetkom kuhanja.

Dan prej stranke prek elektronske pošte in Facebooka obvesti, kakšna juha se bo naslednji dan vozila po Ljubljani. "Okrog 9. ure odgovorim na njihova naročila, potem pa se lotim kuhanja, ki traja nekje do 11. ure. Takrat pripravim tricikel in se odpravim do prve stranke. Dostava običajno traja nekje do 13. ure, potem pa se odpravim nazaj na pomivanje." Vsak dan pripravi še tri porcije več, če morda juha zadiši še kakšnemu mimoidočemu.

 | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

Od Vodmata do Viča, pa tudi v Moste in za Bežigrad

Taja juho dostavlja od ponedeljka do petka na lokaciji od Vodmata do Viča, ob sredah in petkih pa se na kolo s prikolico usede še kolega in obvozi tudi Moste in Bežigrad. Največ naročil, okrog 30 na dan, je jeseni in pozimi, ko ljudjem juha tudi najbolj diši. "Seveda to ne pomeni toliko lokacij, saj mi časovno ne bi uspelo vseh prekolesariti. Veseli me, ko včasih stranke pridejo iz zgradbe kar v vrsti, vsaka s svojo posodo," pravi Taja in dodaja, da začne s toplejšim vremenom zanimanje za juhe upadati, čeprav so tudi poleti zelo priporočljiv obrok. "Meni se sicer zdi ideja naročiti juho na kako klopco, v senco parka, na lep sončen dan, zelo simpatična."

 | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

Prav poseben stik s strankami

Vez z naročniki juh je povsem drugačna kot tista med prodajalcem in stranko v trgovini. Taja pravi, da so prav prijetne stranke tiste, zaradi katerih ji ni težko niti v slabem vremenu zajahati kolesa in jim dostaviti malico. "Vsekakor je največja ovira deževno obdobje, predvsem dnevi, ko se težko predvidi, v kaj se bo vreme razvilo. Na drugi strani pa so prijetne stranke, s katerimi si izmenjujemo izkušnje, znanja ter drobne pozornosti, ki nam skupaj polepšajo dneve."

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 131
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin