Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 11. 2014,
10.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

voda zdravje

Četrtek, 13. 11. 2014, 10.39

8 let

Kako lahko obogatimo vodo, da je bomo popili več?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Dnevno naj bi popili približno od dva do 2,5 litra vode. Da bi ta cilj lažje dosegli in poleg tega ob tem popili še kakšno zdravo hranilo, vodo lahko obogatimo s sadjem, zelenjavo ali začimbami.

Pripravili smo pet različnih okusov vode, sami pa lahko eksperimentirate z novimi ali mešanjem več okusov. Vsekakor pa je treba vodo, ki ji dodate določen okus, pustiti stati vsaj dobro uro, da se ga navzame.

Rezine svežih kumar dajo vodi svež okus, hkrati pa telesu pomagajo pri izločanju strupov iz prebavnega sistem. Med drugim vsebujejo tudi silicijev dioksid in antioksidante, ki ohranjajo vašo kožo vlažno in voljno.

Cimet je odlično zdravilo proti virusom, glivicam in slabi prebavi. Prav tako uravnava raven glukoze v krvi. S pitjem vode s cimetom po obroku boste prebavni sistem spodbudili k delovanju. V ta namen v vodo dajte košček cimetove palčke in počakajte, da se voda navzame okusa.

Sveže stisnjen sok limone ali limete, zmešan z vodo, še posebej če je to prva stvar, ki jo popijete zjutraj, pomaga pri preprečevanju prebavnih težav, kot so napihnjenost, črevesni plini in zgaga, ter spodbuja boljšo prebavo na splošno. Limone so prav tako antiseptik in imajo močan čistilni učinek na vaša jetra, ledvice in kri. So tudi bogat vir vitamina C, ki kot pomemben antioksidant pomaga pri nevtralizaciji prostih radikalov v telesu. Prav tako so bogate s folno kislino in minerali, kot so kalij, kalcij in magnezij. Ta napitek je najbolje popiti takoj.

Sveža meta, ki jo imate lahko na vrtu ali v lončku v stanovanju, spodbuja k delovanju žleze slinavke in prebavnih encimov, ki pomagajo telesu, da absorbira hranilne snovi iz hrane. Meta deluje pomirjujoče in blažilno, zato se že stoletja uporablja kot pomoč pri želodčnih težavah ali prebavnih motnjah. Vsebuje tudi mentol, ki sprošča dihalne poti in tanjša sluz, zato je odlična za zdravljenje prehlada in kašlja.

Nageljnove žbice ali klinčki med drugim vsebujejo evgenol, ki deluje kot lokalni anestetik, ima pa tudi antiseptične lastnosti. Prav tako deluje kot pomirjevalo, zato je učinkovit pri odpravljanju posledic stresa, tesnobnosti ali nespečnosti. Ker imajo klinčki razkuževalne učinke, so v pomoč tudi pri odpravljanju črevesnih zajedavcev.

Ne spreglejte