SiolNET. Trendi Zdravje
Vsebino omogočajo Ljubljanske mlekarne

Foto: Thinkstock, Ljubljanske mlekarne

  • Messenger
  • Messenger

Kaj se dogaja z našim telesom med telesno aktivnostjo

Vsebino omogočajo Ljubljanske mlekarne

Foto: Thinkstock, Ljubljanske mlekarne

Gibanje ima številne pozitivne vplive na počutje - od boljšega videza do odličnega splošnega razpoloženja. Med treningom se v človeškem telesu pretakajo hormoni, ki določajo naše počutje.

Ne glede na to, zakaj vadimo – ker bi radi shujšali ali oblikovali svoje telo, dosegli določeno stopnjo telesne pripravljenosti ali samo za zabavo –, velja trditev, da nas gibanje spreminja. Seveda, postanemo zaripli v obraz, zadihani in prepoteni, izboljšata se čuječnost in razpoloženje. Vsi se zavedamo, da je telesna vadba nujna za dolgo, zadovoljno življenje, pogosto pa ne vemo, kaj se dogaja v telesu, da se zgodijo takšne spremembe.

Sladkor, ki premakne mišico

Medtem ko se gladke mišice notranjih organov krčijo neodvisno od človekove volje, pa ljudje prečno progaste ali skeletne mišice, ki premikajo naše telo, "upravljamo" s svojo voljo. Vendar za to potrebujemo nekaj goriva.

Energija za premikanje mišic se sprošča zlasti pri presnovi ogljikovih hidratov (glukoze) v mišici. Med gibanjem potrebujemo tudi visokoenergijske molekule ATP (adenozin trifosfat), ki nastanejo iz glukoze in glikogena ter so neposreden vir energije za delovanje mišic.

Ni treninga brez hormonskih viharjev Vzdrževanje normalnih energijskih zalog v telesu uravnavata tudi trebušna slinavka z inzulinom in maščobno tkivo z leptinom. Inzulin skrbi za hiter prenos glukoze v maščobno tkivo in skladiščenje odvečne energije v obliki maščevja. Leptin pa je hormon, ki je v maščobnih celicah, od njega sta odvisna presnova glukoze in izločanje inzulina.

Glavna prednost telesne vadbe je v tem, da pomaga uravnavati raven inzulina in leptina. To je eden najpomembnejših dejavnikov za doseganje splošnega dobrega počutja.

Kisik pospeši dogajanje

Glede na to, da telo majhne zaloge molekul ATP in glukoze, jih lahko hitro zmanjka. Za nadaljnje gibanje telo potrebuje več kisika, s katerim lahko ustvari več molekul ATP. To naredi tako, da v mišice prečrpa več krvi, ki jim dostavlja svež kisik. Zaradi pomanjkanja kisika se tvori mlečna kislina, botra mišičnih bolečin po vadbi. Največ mlečne kisline se v mišice pretoči od 30 do 60 minut po vadbi.

Ker telo med vadbo potrebuje 15-krat več kisika kot med mirovanjem, začnemo hitreje dihati, srce pa začne hitreje biti. Več gibanja vpliva na to, da srce postaja vedno bolj učinkovito, zato lahko vadimo vedno več.

Koktajl hormonov za lepoto giba Intenzivno pretakanje krvi po telesu ugodno vpliva tudi na delovanje možganov, ki začnejo proizvajati hormone sreče – endorfine in dopamine, odgovorne za "legendarni" občutek vznesenosti pri tekačih. V možganih se prenaša tudi serotonin, ki ima vpliv na počutje, in gama aminomaslena kislina (GABA), ki zavira gibanje – zaradi nje se lahko premikamo usklajeno in harmonično.

Tudi nekaj stresnih hormonov je odgovornih za premikanje – kortizol poskrbi za to, da se energijske zaloge spremenijo v gorivo za celice, adrenalin pa pospeši srčni utrip.

Katerih snovi nam po napornem treningu primanjkuje?

Med nizko intenzivno vadbo mišice porabljajo predvsem maščobe, ogljikove hidrate pa med visoko intenzivno vadbo. Mišice svoje beljakovine nerade uporabijo kot gorivo za vadbo, vendar jih morajo, če drugega zmanjka. Po vadbi je treba poskrbeti za vnos ogljikovih hidratov in beljakovin, da si mišice dovolj dobro opomorejo in lahko nadaljujemo program treningov.

Kdaj jesti in piti po vadbi? Pol ure po vadbi moramo čim prej nahraniti mišice. Takrat namreč telo zaposli encime za sintezo glikogena, trigliceridov in beljakovin.

Če tega ne naredimo, bomo sestradali mišice in sčasoma ne bomo več dosegali želenih rezultatov, dobro počutje, ki ga želimo doseči z gibanjem, pa bo vedno bolj oddaljena želja.

Ste vedeli? Priporočljivo živilo po treningu je mleko, še posebej tisto, ki je obogateno z dodatnimi beljakovinami. Alpsko mleko Aktiv plus pomaga nadomestiti porabljeno energijo, telo oskrbi z beljakovinami ter nujno tekočino.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin