Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 12. 2017,
4.02

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

Natisni članek

hujšanje dieta jedilnik zdrava prehrana Katja Simić The Biggest Loser Slovenija

Sreda, 27. 12. 2017, 4.02

6 let, 4 mesece

Kaj jesti, ko imate občutek, da bi pojedli vse?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88
torta, lakota | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Vsak izmed nas je bil že kdaj na dieti, nekateri na bolj, drugi na manj radikalnih. Ne glede na to, katero dieto izberemo, je naša glavna skrb: "Ali bom lačen?" V času diet namreč izbiramo energijsko revnejšo hrano, odločimo se, da bomo z jedilnika odstranili kruh, testenine, sladkor in maščobo. Do tod vse lepo in prav, a kaj, ko prej ali slej popustimo.

Da bi se izognili napadom lakote in početju neumnosti, se pri Dietetik priporoča raje držimo preproste formule: med dieto jejmo vse, vendar pametno. Naša glavna naloga naj bo, da znižamo energijsko gostoto naših obrokov. Izbirajmo torej hrano, ki nam bo dala občutek sitosti, ampak ne bo prinesla presežka energije.

  • Posegajmo po polnozrnatih izdelkih, ki so bogatejši s prehransko vlaknino. Predvsem izbirajmo tiste z netopno, ki bo nase vezala vodo in tako v prebavnem traktu ustvarila volumen, ki nas bo nasitil. Netopno prehransko vlaknino vsebujejo polnozrnata žita (ajda, oves, rjavi riž), sadje (avokado, nezrele banane, lupine nekaterih vrst sadja, pečke v jagodah), stročnice, zelenjava (stročji fižol, cvetača, bučke, zelena) ter oreščki in semena.

zdrava prehrana | Foto: Pixabay Foto: Pixabay

  • Obrok lahko razredčimo s prehransko vlakino ali z vodo. Med obrokom torej po požirkih pijemo in jemo počasi, s čimer organizmu omogočimo, da sproži mehanizme, ki signalizirajo sitost. Za žejo pijemo le vodo (navadno ali mineralno) ali nesladkan čaj. Izogibamo se vodi z okusom, sokovom, gaziranim pijačam in preostalim napitkom, ki prinašajo kilokalorije.

  • Naš volumen hrane bo povečalo še nekaj preprostih trikov: juho dodatno razredčimo s kozarcem vode, namesto smetanove zabele za testenine uporabimo paradižnikovo (pazimo, da ni sladka), namesto majoneze pod salamo namažimo pusto skuto, na zeleno solato posujemo fižol namesto sira in tako povečamo njeno nasitno vrednost.

miza pribor | Foto: Pixabay Foto: Pixabay

Kaj pa jesti, ko nimamo apetita?

Nasprotno otroci, še posebej neješči, bolni in starostniki pogosto nimajo apetita in jih moramo s hrano dobesedno siliti. V tem primeru je seveda pomembno, da vsako žlico, ki jo bodo pojedli, kar se da energijsko in hranilno obogatimo. Uporabimo "močnejšo" hrano – obroke zabelimo, uporabimo polnomastne mlečne izdelke oz. mleko, postrežemo goste juhe ali prikuhe, ki smo jim dodali smetano. Poskrbimo tudi, da med (ali pred) obrokom ne pijejo vode, ampak jo spijejo na koncu.

Ne spreglejte