Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
22. 8. 2013,
14.43

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

dlesni ustna higiena

Četrtek, 22. 8. 2013, 14.43

5 let, 3 mesece

Kaj jesti, da bodo vaše dlesni zdrave

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Kri ob ščetkanju zob je ponavadi kazalec, da z našimi dlesni nekaj ni v redu. Krvaveče dlesni so lahko znak resnega obolenja, lahko pa kažejo le na pomanjkanje določenih hranil.

Zdravi zobje in zdrave dlesni so želja vsakega posameznika. A pri tem ne gre le za lep nasmeh, saj so obolela obzobna in zobna tkiva lahko vir neprijetnih zdravstvenih težav.

Za zdrave zobe tako niso dovolj le ustrezni pripomočki za temeljito ustno higieno, ampak je potrebna tudi zdrava prehrana. Če nam dlesni pogosto krvavijo, je velika verjetnost, da na našem meniju ni dovolj živil, bogatih z rutinom, naravnim flavonoidom in antioksidantom. Rutin namreč pomaga krepiti kapilare, majhne žilice, ki tkiva oskrbujejo s krvjo, poleg tega pa povečuje pretok krvi v kapilarah. A če krvavitev ne preneha, je obisk zobozdravnika nujen.

Ajda za trdne dlesni Če ob ščetkanju opazimo kri, moramo najprej spremeniti prehrano. Na jedilni list moramo uvrstiti zadostne količine svežega sadja in zelenjave ter oreščke in semena. Med rastline z najvišjo vsebnostjo flavonoida rutozida spada ajda, zato si za zajtrk ali kosilo večkrat privoščimo ajdovo kašo. Med živila, bogata s rutinom, pa spadajo še marelice, češnje, slive, šipek, maline …

Rutin in druge flavonoide sicer pogosto najdemo v živilih rastlinskega izvora, ki so bogati tudi z vitaminom C.

Redna in pravilna ustna higiena Lepi in zdravi zobje so ogledalo našega zdravja in lepote, zato ne pozabite na ustrezno ustno higieno. Težave zob se začnejo z vnetjem dlesni, ki ga povzročijo bakterije. Proti bakterijam in s tem zobni gnilobi in obolenjem obzobnih tkiv se boste najpreprosteje in najučinkoviteje borili z redno, temeljito in pravilno ustno higieno.

Zobe morate čistiti po vsakem obroku, če vam to vaš dnevni urnik ne omogoča, pa vsaj dvakrat dnevno. Od tega enkrat dnevno očistite še jezik, kjer se prav tako zadržujejo bakterije. Najpomembneje je, da si zobe z zobno krtačko in nitko očistite po večerji oziroma pred spanjem, saj s tem zobe zaščitite pred napadom zobne gnilobe.

Ne spreglejte