Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 11. 2014,
12.51

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

debelost avtoimunske bolezni

Sreda, 12. 11. 2014, 12.51

6 let, 7 mesecev

Kaj imajo skupnega debelost, vitamin D in avtoimunske bolezni?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Avtoimunske bolezni, pri katerih imunski sistem napade lastno telo, prizadenejo od pet do 20 odstotkov ljudi po svetu, pomembno vlogo pri nastanku teh bolezni pa ima med drugim tudi debelost.

Kot še kaže študija izraelskih znanstvenikov, je več kot deset avtoimunskih bolezni povezanih s čezmerno telesno težo.

Omenjeni znanstveniki so poleg lastne raziskave analizirali še 329 študij z vsega sveta o povezavi med debelostjo oziroma adipokini, to je skupino molekul, ki se izloča v maščevju in sodeluje pri številnih fizioloških funkcijah, ter avtoimunskimi boleznimi, kot so revmatoidni artritis, multipla skleroza, sladkorna bolezen tipa 1, psoriaza, vnetne črevesne bolezni, psoriatični artritis in Hashimotov tiroiditis.

Ugotovili so, da zaradi sodobnega načina življenja, ko ljudje preživijo večina dneva v pisarnah ali avtomobilih, torej so vse manj izpostavljeni soncu, zelo pada raven vitamina D v krvi. Še dodatno manj ga je pri ljudeh s čezmerno telesno težo, saj se ta v maščobah topen vitamin ujame v maščobne celice in se ne sprosti v telo, ki ga potrebuje za pravilno delovanje.

Za koliko se zmanjša koncentracija vitamina D s povečanjem indeksa telesne mase? S povečevanjem indeksa telesne mase (ITM) se znižuje raven vitamina D v krvi. Britanski znanstveniki so tako ugotovili, da se za vsakih deset odstotkov povečanja ITM za štiri odstotke zmanjša koncentracija vitamina D v krvi.

Kateri so znaki pomanjkanja vitamina D? Kot navajajo na Inštitutu za nutricionistiko, so blagi znaki, ki nakazujejo na pomanjkanje vitamina D, izčrpanost ter bolečine v mišicah in kosteh.

Kako do zadostne količine vitamina D? Omenjen vitamin nastaja v koži pod vplivom sončnih žarkov UVB, vendar se težava pojavi zlasti pozimi, ko je izpostavljenost sončni svetlobi precej manjša kot poleti. Treba ga je nadomestiti z ustrezno prehrano, vendar ga le malo živil vsebuje v omembe vredni količini, in prehranskimi dodatki.

Največ vitamina D najdemo v ribjem olju, mastnih ribah severnih morij in jajčnem rumenjaku. Po priporočilih Evropske agencije za varnost hrane ga odrasla oseba v povprečju dnevno potrebuje 20 mikrogramov.

Ne spreglejte