Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 1. 2014,
13.28

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

ličila prehrana

Torek, 7. 1. 2014, 13.28

8 let, 5 mesecev

Imate suhe oči? Pomagajo orehi in lan.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Pomanjkanje vlage v zraku izsuši tudi oči. Prav tako predolgo gledanje v računalnik, zato je še posebej v zimskih dneh priporočljivo jesti hrano, bogato z maščobnimi kislinami omega 3.

Zima poleg kože vpliva tudi na oči. V zraku je manj vlage, kar povzroča izsuševanje oči, k temu pripomorejo tudi velike temperaturne razlike med zunanjim okoljem in notranjimi prostori, kar še posebej občutijo tisti, ki nosijo kontaktne leče.

Zato je priporočljivo uporabljati vlažilnike zraka, prav tako pa si lahko težave olajšate tudi s prehrano. Orehi, losos in lanena semena so sestavine v prehrani, ki zaradi bogate vsebnosti maščobnih kislin omega 3 pripomorejo k uravnavanju vlažnosti oči. Nasprotno pa je z alkoholom in kavo.

Za oči prav tako ni dobro predolgo gledanje v zaslon računalnika. Pri delu z računalnikom dvakrat manj utripamo z očmi kot sicer, kar pomeni, da se oči veliko manj navlažijo. Zato je dobro, če vsake pol ure pogled z zaslona odmaknemo za minuto ali dve. Poglejte nekam daleč stran in šestkrat utripnite z vekami.

Črtalo za oči prav tako izsušuje oči, zato ne pretiravajte z njim. Ni priporočljivo, če ga nanašate na notranjo stan veke, saj so tam žleze, ki jih lahko s črnilom zamašite, s tem pa povzročite suhe oči in nastanek ječmena. Prav tako se odsvetuje uporabo ličil na oljni osnovi ali vodoodpornih ličil, saj jih je težko odstraniti in puščajo sledi, mašijo pore in na splošno škodujejo očem.

Ne spreglejte