Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 9. 2023,
13.23

Osveženo pred

7 mesecev

Oglasno sporočilo

Natisni članek

hemoroidi po porodu hemoroidi mazilo nosečnost hemeroidi PR članek

Torek, 26. 9. 2023, 13.23

7 mesecev

Hemoroidi v nosečnosti so neredko pogosta težava

Oglasno sporočilo

Hemoroidi v nosečnosti mnogokrat spremljajo in sta žal povezana pojma, saj je nastanek hemoroidov pogojen z nekaterimi dejavniki v tem obdobju. Med nosečnostjo se žensko telo spreminja zaradi hormonskih sprememb in rasti ploda. To med drugim vpliva tudi na krvne žile, vključno z žilami v analni odprtini, kar poveča možnost za nastanek hemoroidov. Tudi povečan pritisk v medenici lahko prispeva k zastajanju krvi in otekanju ven v zadnjični odprtini.

hemoroidi nosečnost | Foto: Vsi.si Foto: Vsi.si

Nekatere bodoče mamice tožijo tudi zaradi neurejene prebave in zaprtosti, za katero so prav tako razlog hormonske spremembe ter povečan pritisk na črevesje. Zaradi napenjanja med odvajanjem blata se lahko pojavi tako imenovana "zlata žila".

Ko se pojavijo hemoroidi - mazilo Proktis-M olajša bolečino, srbenje in otekanje. Rektalno mazilo vsebuje učinkovine, ki zmanjšujejo vnetje in draženje sluznice, hladijo vneti predel ter krepijo žilne stene na tem področju. V kombinaciji z rektalnimi svečkami so povsem naravni pripomoček za lajšanje težav, ki so povezane s hemoroidi v nosečnosti.

Hemoroidi po porodu in kako jih preprečiti?

 

Hemoroidi v nosečnosti neredko spremljajo, vendar se velikokrat pojavijo zaradi napenjanja tudi med samim porodom, svoj delež pa doprinesejo tudi hormonske spremembe v nosečnosti. Običajno se po porodu zmanjšajo oziroma povsem izginejo v nekaj tednih, vendar je dobro upoštevati nekaj nasvetov, da se neprijetno težavo čim prej odpravi.

Kako zmanjšati tveganje za nastanek hemoroidov v nosečnosti? Uživanje hrane, bogate z vlakninami (na primer zelenjava, sadje, polnozrnati izdelki) in zadostno uživanje tekočine, spadajo med zdrave smernice za preprečevanje. Pravilna izbira živil in zadostna hidracija na splošno koristijo nosečnici in razvoju ploda, vplivajo pa tudi na redno in mehko odvajanje blata.

Med zdrava priporočila prav tako spada redna telesna aktivnost, kot je zmerna hoja, plavanje ali telovadba za nosečnice. Po drugi strani pa daljše sedenje ali stanje na nogah poveča pritisk na žile medeničnega dna in črevesja, s tem pa se tveganje, da nastanejo hemoroidi poveča.

Pomembno je, da se bodoča mamica čimbolj izogiba napenjanju pri opravljanju velike potrebe. Če ima občutek, da je zaprta in ne more odvajati blata, je bolje, da ne sedi predolgo na stranišču, temveč se malce sprehodi, potelovadi in ponovno poskusi. To je nasvet, ki dokazano zmanjša možnost tveganja za nastanek "zlate žile". Če so težave z odvajanjem pogoste in se celo stopnjujejo, pa se je dobro posvetovati z zdravnikom ali farmacevtom in uporabiti blago odvajalo. Zagotovo pa lahko vsaka ženska že med nosečnostjo naredi veliko za svoje zdravje in s tem prepreči, da bi ji nagajali hemoroidi po porodu.

hemoroidi po porodu | Foto: Vsi.si Foto: Vsi.si

Hemoroidi - mazilo Proktis-M – najboljša pomoč pri začetnih težavah

Hemoroidi -  mazilo proti katerim je odličen izdelek Proktis-M, ki vsebuje naravne sestavine, zato je primeren za uporabo tudi pri nosečnicah in doječih mamicah. Občutno zmanjšuje neprijetno srbenje, otekanje in bolečine. Hialuronska kislina, ki jo vsebuje mazilo proti hemoroidom je naravni polisaharid, ki se nahaja v vsakem človeškem organizmu. Med drugim ima pomembno vlogo pri vlaženju in celjenju razdražene sluznice anusa. Zagotavlja ji čvrstost in prožnost, zmanjšuje krvavitev in deluje protivnetno. Druga učinkovina v mazilu beta escin pomaga učvrstiti žilne stene in preprečiti nastanek notranjih krvnih strdkov.

Mazilo proti hemoroidom je priporočljivo uporabiti 2x na dan, če je le možno po odvajanju blata. Pri umivanju se je potrebno izogibati drgnjenju kože na predelu zadnjične odprtine, zato je priporočljivo tuširanje s hladno vodo ali uporaba mehkih higienskih robčkov. Po umivanju je čas za nanos mazila, lahko pa se dodatno kombinira z uporabo rektalnih svečk.

hemoroidi mazilo | Foto: Vsi.si Foto: Vsi.si

Hemoroidi nosečnost pogosto spremljajo, vendar ta ni edini razlog za pojav

Hemoroidi v nosečnosti spremljajo, kadar se povečajo in vnamejo vene v spodnjem delu danke in zadnjika. Pogost vzrok za nastanek je neurejena prebava, napenjanje med opravljanjem velike potrebe, včasih pa se vnamejo tudi pri driski. Nepravilnosti v veznem tkivu so prav tako lahko dejavnik, ki vpliva na pojav "zlate žile". Tudi dvigovanje težkih bremen, dolgotrajno stanje na nogah, sedenje in prekomerna telesna teža spadajo med dejavnike tveganja za nastanek. Pogosto se pojavijo pri starejših osebah, saj s staranjem oslabi tudi vezivno tkivo zadnjične odprtine.

Običajno je nastanek pogojen s kombinacijo naštetih dejavnikov in se jih vedno ne da preprečiti. Mnogokrat se pojavijo med nosečnostjo, saj je zaradi razvijajočega ploda in povišane teže, pritisk na spodnji del trebušne votline večji. Zaradi velikih naporov med popadki pa se velikokrat pojavijo hemoroidi po porodu oziroma med njim.

Če med porodom nastanejo hemoroidi - mazilo Proktis-M uspešno olajša bolečino in oteklino ter ublaži srbenje. Novopečene mamice ga lahko brez skrbi uporabijo, saj je narejen iz naravnih sestavin, ki nimajo stranskih učinkov, zato je mazilo varno zanjo in za novorojenčka, ki se še doji. Običajno mazilo učinkuje v relativno kratkem času in prinese prijetno olajšanje.

V primeru, da težave vztrajajo oziroma se stanje poslabša, pa je priporočljiv obisk pri zdravniku, ki lahko svetuje ustrezno zdravljenje in predpiše močnejša zdravila. V nasprotnem primeru se težava lahko razvije v kronično obliko, ki se pogosto ponavlja. Vsekakor pa je kombinacija zdravih prehranjevalnih navad, telesne aktivnosti, ustrezne higiene ter uporaba mazila in rektalnih svečk Proktis-M po potrebi, zagotovilo, da ne bo nikoli nobenih večjih težav "tam zadaj".

Naročnik oglasnega sporočila je Vsi.si, d.o.o.

Ne spreglejte