Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 1. 2015,
14.18

Osveženo pred

3 mesece, 3 tedne

Vsebino omogoča Allin® Kontaktni Center za EDCO

Natisni članek

advertorial zobozdravnik

Ponedeljek, 5. 1. 2015, 14.18

3 mesece, 3 tedne

Garancija na storitve? Vsekakor, največje zagotovilo pa sta uspeh in zadovoljstvo pacienta!

Vsebino omogoča Allin® Kontaktni Center za EDCO

Zobje so prvi indikator človeškega zdravja in imajo dve zelo pomembni funkciji - prva je funkcionalna, saj zaužito hrano pripravijo na nadaljnjo prebavo, druga pa estetska.

Pomislite, kako dojemamo zobe sogovornika ali ljudi, ki javno nastopajo. Pravzaprav kadarkoli gledamo človeka, najprej opazimo njegove zobe in njihovo stanje. Če velja pregovor, da obleka naredi človeka, to zagotovo še toliko bolj drži za naše zobe.

Ker nas je o zobeh zanimalo še več, smo za mnenje povprašali mednarodno priznanega stomatologa in implantologa dr. dent. medicine Mladena Petranovića, ki je izjemno znan in priljubljen tudi med slovenskimi pacienti. Dr. Petranović je ustanovitelj in vodja zasebne zobne ordinacije Estetsko Dentalni Center Opatija (EDCO), kjer pacientom obljubljajo sproščeno vzdušje, izčrpno svetovanje in diagnostiko ter posege brez bolečin. Med postopkom pacienti dobesedno uživajo ob razgledu na morje. Naj bo obisk zobozdravnika pozitivna izkušnja, ne nujen opravek, je vodilo, ki se ga vselej drži.

Karizmatični stomatolog je odličen sogovornik in velik zagovornik izčrpne konzultacije s svojimi pacienti. Zato jim pogostokrat tudi svetuje, da najprej odidejo na pregled k svojemu zobozdravniku in pridobijo kar največ informacij, nato pa se za drugo mnenje obrnejo še nanj. "Končno odločitev seveda v celoti prepuščamo pacientom," pravi.

Da je velik zagovornik komunikacije, je dokazal tudi, ko je samoiniciativno predlagal, naj bralci pričujočega pogovora postavijo kakršnakoli vprašanja na temo zobozdravstva. Vsa vprašanja bo osebno pregledal in na najbolj zanimiva odgovoril. Še več, najboljša vprašanja bo tudi nagradil! Kako?

Dr. Petranović, kateri so najpogostejši znaki, ki nas lahko opozorijo, da bo nekdo imel težave z zobmi? Najboljši in najpogostejši znaki ne obstajajo. Tako kot ne obstajajo splošni znaki težav, ne obstajajo splošne rešitve. Prvih znakov bolniki ponavadi niti ne zaznajo, odkrijemo jih šele na pregledu in paciente opozorimo, kaj storiti, da se težav znebijo. Zgodnje odkrivanje različnih bolezni pomeni tudi manjše število zahtevnih terapij v prihodnosti. Žal je ponavadi šele bolečina tista, ki nas opozori, da se nekaj dogaja.

Ali lahko na kakršenkoli način kar sami preverimo prisotnost znakov, ki bi nakazovali na težave, ali je bolje, da jih določi zobozdravnik? Redni pregled in vzdrževanje zdravih zob sta nujna. To vključuje tudi tehnike čiščenja zob ali protetičnih nadomestkov. Če je vzdrževanje zob kakorkoli ovirano, je to razlog za obisk zobozdravnika. Najverjetneje mislite na krvavenje dlesni, bolečino in zadah. To so znaki, ki se pojavijo pozno. Ljudi je treba poučiti o pravilni higieni ustne votline. Ljudem, ki se razloži, kako pravilno vzdrževati higieno, to v veliki večini tudi upoštevajo.

Koliko časa traja povprečen poseg v vaši ordinaciji? Po potrebi, ponavadi pa vse opravimo v roku ene ure. Pogovorimo se o vseh odprtih vprašanjih ter ciljih in nalogah. Ne želim reči, da se pogovarjamo o problemih, saj je to morda premočan izraz in takoj nekoga obsoja – pacienta ali terapevta. Raje se obrnem k nalogi, ki je pred nami, in iskanju skupnih rešitev. Potem opravimo kritično razpravo in izvajamo stalni nadzor, saj brez tega ni napredka. Zelo pogosto se srečujemo z vprašanjem, kako hitro po posegu lahko pacienti uživajo hrano.

Odvisno od obsega, ampak ponavadi le kratek čas po posegu. Naše prehranske navade so individualne in med okrevanjem obstajajo določene razlike. Govora je predvsem o vrsti hrane. Naše telo zahteva hrano, ki je sprejemljiva in nam pomaga, da si hitreje opomoremo, okrevamo. Operativni poseg ni nenormalno stanje, temveč kontrast, ki nas vrača v zdravo stanje. Če temu prilagodimo tudi prehrano, se čas našega okrevanja in celjenja po posegu občutno zmanjša.

Kakšne so najboljše rešitve v primeru zloma zoba? Kakšen je postopek zdravljenja? Hitrost in učinkovitost sta posledici številnih možnih rešitev, ki se konstantno povečujejo z napredkom tehnike in znanja. Nekatere tehnike s časom preprosto izginejo in nove zasedejo njihovo mesto. Ne bi pa rekel, da nič, kar je staro ne velja več, saj je navsezadnje iz tega znanja razvito to, kar imamo danes. Širina postopkov in ustvarjalnost iz izkušenj nam daje rešitve, ki jih uporabimo. Sicer pa odvisno od poškodbe zoba. Tako malo poškodbo, kot namestitev implantata, lahko uredimo z le eno terapijo, ki je pravilna.

Katere materiale se uporablja pri zobni protetiki? So ti materiali alergeni ali kakorkoli škodljivi za telo? Materiali, ki se vgrajujejo v telo, so najstrožje kontrolirani. Večina razpoložljivih materialov ni alergenih ali pa to ni bilo dokazano. To ne pomeni, da ne obstajajo alergije, ki se pojavijo ob določenih pogojih in po določenem obdobju po namestitvi. Pri nas spremljamo in uporabljamo le material, ki trajno ne smejo škoditi zdravju v najširšem smislu in ne smejo izzvati kakršnihkoli reakcij. Material more biti uporaben od začetka do konca uporabe oziroma mora biti zanj razpisan rok uporabe.

Kakšna je proteza All on 4? Gre za eno boljših rešitev. Popolno izgubo zob rešujemo s štirimi implantati, ki jih vstavimo v enem dnevu. To je trajna, fiksna rešitev. Izkoristimo preostanek kosti in se izognemo dodatnim postopkom. To je eden od revolucionarnih konceptov pri reševanju popolne izgube zob.

Ljudje s(m)o pogostokrat nejevoljni zaradi čakalnih vrst. Kakšne so vaše izkušnje ali, konkretneje, kakšne so čakalne dobe za proteze in implantate v Estetsko Dentalnem Centru Opatija? Izkušnje, uporaba najnovejše tehnologije ter strokovnost nam omogočajo, da skrbno predvidimo ter načrtujemo celoten proces zdravljenja in čakalne vrste. V primeru protez in implantatov terapijo začnemo v roku nekaj tednov.

Karies je ena najpogostejših besed, ki jo srečujemo v povezavi z zobmi. Kako sploh nastane in na kaj moramo biti pozorni, da se mu izognemo? Karies nastane ali kot posledica nezadostne higiene ali pa na delih, ki jih ne moremo doseči s sredstvi za vzdrževanje ustne higiene. Pri preprečevanju tega je zelo pomembna pravilna ter skrbna higiena ustne votline, o čemer sem že govoril.

Katero pa je najpogosteje vprašanje, ki vam ga zastavijo pacienti, in kakšen je vaš odgovor? Med procesom terapije se pogosto pogovarjamo o vzdrževanju končnega zdravstvenega stanja, torej o obdobju po terapiji. Najpogostejša vprašanja se torej nanašajo na to. Vse drugo pacienti prepuščajo nam in to je za nas največji uspeh in zadovoljstvo.

Dr. Petranović, čisto za konec. Izjemno priljubljeni ste tudi med slovenskimi pacienti, ki redno prihajajo v vašo ordinacijo. Kakšne so vaše izkušnje z njimi?
Nasploh me delo s pacienti izjemno veseli! Kaj se pogovarjamo s slovenskimi pacienti? Marsikaj, govorimo tako o resnih kot manj resnih temah, vse v okviru medsebojnega spoštovanja. Pogosto me po končani terapiji presenetijo s kakšno malenkostjo. Zelo imam rad tak okoliš in si ga tudi želim. Konec koncev je to naše življenje.

Ne spreglejte