Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 9. 2013,
16.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

aromaterapija

Četrtek, 12. 9. 2013, 16.14

8 let

Aromaterapevtka Melani Kovač: Najboljši antidepresivi so citrusi, začimbe in afrodiziaki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V pogovoru z Melani Kovač smo izvedeli, kaj je aromaterapija in kako lahko z uporabo eteričnih olj premagamo jesensko turobno razpoloženje ter nasploh dvignemo kakovost življenja na višjo raven.

Melani Kovač je certificirana aromaterapevtka, priznava jo tudi Alliance of International Aromatherapists, ki je angleški tip izobraževanja o aromaterapiji končala na Aroma Akademiji v Zagrebu, svoje znanje kemijskih struktur eteričnih olj pa je poglobila na Advanced Aromatherapy v ZDA. Nato se je izobraževala na svetovnih predavanjih, delavnicah in konferencah. Kot terapevtka je svoje znanje poglobila s tehniko raindrop in različnimi metodami masaže. Je tudi inštruktorica joge. V Ljubljano jo je zanesla ljubezen, zaradi katere je ostala tu. Vabljeni na njene delavnice in predavanja, o katerih si lahko več preberete na njeni spletni strani.

Kaj je aromaterapija in kako deluje? Aromaterapija je veja komplementarne medicine, ki uporablja eterična olja za ohranjanje zdravja in psihofizičnega ravnotežja. Njene glavne prednosti so njena široka uporabna vrednost, individualen in holističen pristop ter uporaba naravnih sestavin, uporabna je na popolnoma različnih področjih, kot sta na primer marketing in kozmetika. Njena pomanjkljivost pa je, da še ni prepoznana in standardizirana, zato se kot eterična olja pogosto prodajajo sintetične in nekakovostne dišave, ki seveda nimajo istih blagodejnih učinkov. Ljudem tudi manjka znanja o uporabi eteričnih olj, zato pogosto niti ne vedo, kako pravilno uporabljati te čudovite esence.

Potem pa razloživa, kako se pravilno uporabljajo eterična olja. Zelo razširjena je uporaba izparilnika, posodice, v katero zgoraj nalijemo vodo in vanjo nekaj kapljic eteričnega olja, spodaj pa prižgemo svečko, da lahko s pomočjo toplote izpareva. Opozorila bi, da z olji ni treba pretiravati, včasih je dovolj le kapljica, da doseže svoj učinek, včasih tri, več pa ne. Eterična olja lahko uporabljamo tudi v razpršilniku (kot sprej), kot parfum, dezodorant, v milu, kremah, zelo priljubljena so kot hidrolati, lahko jih nakapljamo na robček in ga občasno povohamo, na kravato ali šal, ogrlico, ovratnik, gumb … Drugače kot osnovna olja eterična niso mastna in ne puščajo mastnih madežev (razen če niso razredčena z osnovnim oljem), toda nekatera puščajo barvo. Ponavadi so to eterična olja, pridobljena iz citrusov in smol, zato bodite previdni, kadar boste eterična olja nakapljali neposredno na oblačilo, priporočljiv je bombaž, sintetična oblačila lahko razžre.

Kaj pa uporaba eteričnih olj na koži? Preden jih damo na kožo, eterična olja vedno razredčimo, zelo dobro je tudi vedeti, katera olja dražijo kožo, da ne pride do reakcij. Žlici jojobinega olja, ki ga bomo uporabili na obrazu, dodamo le eno kapljico eterične esence, če gre za parfum, lahko med pet in deset kapljic, za masažo tri kapljice …

Je pomembno, s kakšnim osnovnim oljem mešamo eterična olja? Pomembno je, da je to olje hladno stiskano. Za kreme in parfume sta bolj kot olivno primerni jojobino in mandljevo olje, ker imata lepši vonj, lahko pa uporabljamo tudi kakavovo maslo.

Svoj prihod je že naznanila turobna jesen. Si lahko z eteričnimi olji pomagamo premagovati jesensko depresijo, utrujenost, brezvoljnost? Psihoaromaterapija je veja aromaterapije, ki se osredotoča na uporabo eteričnih olj za pozitivno vplivanje na um, njene stimulativne vplive lahko s pridom uporabimo kot pomoč pri jesenski depresiji. Eterična olja za dviganje razpoloženja so bazilika, bergamot, grenivka, grenka in sladka pomaranča, jasmin, kardamom, klinčki, koriander, limona, muškatna kadulja, muškatni orešček, neroli, pačuli, rožmarin, vrtnica, sandalovina, vetiver in ylang ylang – lahko vidite, da so najboljši antidepresivi citrusi, začimbe in afrodiziaki. Za dišečo lučko, ki izboljša razpoloženje, v posodico kanite štiri kapljice grenivke (Citrus x paradisi), dve kapljici geranije (Pelargonium graveolens) in dve kapljici vetiverja (Vetiveria zizanoides).

Kaj pa se uporablja pri krepitvi imunskega sistema? Najboljša za krepitev imunskega sistema so eterična olja cimeta, klinčkov in timijana, sicer pa zdravju na splošno pomagajo tudi lesni vonji, kot so evkaliptus, cipresa in cedra, ki pomirjajo in harmonizirajo, zato blagodejno vplivajo na pljuča. Pripravimo si lahko masažno olje ali kopel za noge.

Na kaj moramo biti pozorni, ko kupujemo eterično olje? Na ceno, vonj, embalažo, napis na etiketi … V eteričnih oljih je 300 ali več sestavin, ki dajejo določen vonj in učinek, in tega sintetična olja nimajo, zato ne delujejo na možgane, to je nemogoče. Cena je tudi tista, ki nam pove, ali je olje pravo, saj prava eterična olja nikoli ne stanejo vsa enako, ker se postopki pridobivanja razlikujejo, olje mora biti obvezno v steklenički, nikakor v plastiki. Tudi kemotipizacija, torej napis na embalaži, mora biti ustrezna, na primer, ker je sivke več vrst, mora biti vedno navedeno, za katero vrsto gre.

Ali lahko dišeče palčke nadomestijo učinke eteričnega olja? Ne bi rekla, razen če jih naredimo sami, tako da leseno palčko potopimo v eterično olje.

Ne spreglejte