Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Sobota,
16. 4. 2016,
19.21

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

aromaterapija

Sobota, 16. 4. 2016, 19.21

6 let, 6 mesecev

S katerimi vonji začeti jutro in si polepšati večer?

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Kako lahko eterična olja uporabljamo vsak dan? Zjutraj si lahko privoščimo dišečo prho, popoldne prijetne vonjave v izparilniku, zvečer pa …

Aromaterapevtka Melani Kovač iz Aromainštituta za vsak del dneva priporoča različna eterična olja, ki bodo v naše počutje in dan vnesla različne vonje, s tem pa tudi različne učinke na razpoloženje.

 | Foto:

Kako začeti jutro?

Ker se zjutraj ponavadi mudi v službo in nimamo časa uživati v vonju, Melani Kovač priporoča dišečo prho. "V sto mililitrov rastlinskega olja, na primer mandljevega, dodamo deset kapljic eteričnega olja mirte ter deset kapljic eteričnega olja grenivke za osvežitev in pospešitev krvnega in kisikovega obtoka. Aromaterapevtsko olje uporabite, preden greste pod prho. Zaradi tople vode bo koža eterično olje hitreje vpila in tako ne boste mastni."

Kaj si privoščiti popoldne?

"Popoldne, ko pridete domov, lahko nakapate od tri do osem kapljic eteričnega olja pomaranče v izparilnik, ki dokazano zmanjšuje stres, hkrati pa povečuje vitalnost in energijo."

Eterično olje pomaranče v izparilniku bo zmanjšalo stres, hkrati pa vam bo dalo nekaj energije. | Foto: Eterično olje pomaranče v izparilniku bo zmanjšalo stres, hkrati pa vam bo dalo nekaj energije.

Večerna kopel za umiritev

"Zvečer si privoščite kopel za pomiritev za telo ali noge. V žlico soli kapnite eno kapljico rimske kamilice, eno kapljico ilang ilanga in tri kapljice bergamotke. Mešanica vas bo sprostila in pripravila na spanec. Če ste se odločili za kopel za telo, bo pomagala tudi pri bolečinah."

Zvečer si privoščite kopel za pomiritev za telo in noge. | Foto: Zvečer si privoščite kopel za pomiritev za telo in noge.

In kot še svetuje Melani Kovač: "Kot vidite, priporočam preprosto uporabo eteričnih olj. Gre za kombinacijo veliko različnih kemijskih spojin, zato v aromaterapiji ne priporočamo uporabe več kot petih različnih eteričnih olj. Če nameravate torej uporabljati več izdelkov v enem dnevu, priporočam, da uporabljate preproste, a še vedno učinkovite mešanice, kakršne so zgoraj navedene. V aromaterapiji, še posebej holistični aromaterapiji in psihoaromaterapiji, manj pomeni več."

Ne spreglejte