SiolNET. Trendi Zdravje
3,74

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ali tudi vi uporabljate to olje? Morda je čas za menjavo.

3,74

termometer

sojino olje
Foto: Getty Images

Znanstveniki so sojino olje v preteklosti že povezali s pojavom genetskih sprememb v možganih.

Sojino olje je v zahodnem svetu vse pogostejša sestavina v prehrani, v ZDA je celo najbolj razširjeno jedilno olje. Do zdaj so raziskovalci že ugotovili, da bi bilo lahko uživanje sojinega olja povezano s presnovnimi motnjami, čezmerno telesno težo in sladkorno boleznijo, nova raziskava pa je pokazala, da je težava predvsem v tem, da to olje povzroča genetske spremembe v možganih.

sojino olje Foto: Reuters

Uživanje sojinega olja vpliva na spremembe okoli sto različnih genov v hipotalamusu in prek tega vpliva na presnovo, vnetne procese in nevrološke bolezni, so v raziskavi, objavljeni v publikaciji Endocrinology, ugotovili znanstveniki z univerze Riverside v Kaliforniji. Med geni, v katerih so po uživanju sojinega olja zaznali spremembe, so bili tudi tisti, ki so povezani s shizofrenijo, depresijo in Alzheimerjevo boleznijo.

sojino olje Foto: Getty Images

Zdaj znanstveniki želijo ugotoviti, katera sestavina sojinega olja je kriva za te genetske spremembe. Čeprav na veliko vprašanj za zdaj še nimajo odgovorov, vodja raziskave Poonamjot Deol poudarja, da lahko že zdaj z gotovostjo trdi, da uživanje sojinega olja ni priporočljivo. "Bistveno sporočilo rezultatov raziskave je: zmanjšajte porabo sojinega olja," je opozorila.

Preberite še:

sadje Trendi Se je mogoče predozirati s sadjem in fruktozo?

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 9
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin