Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 4. 2019,
9.12

Osveženo pred

5 let

Oglasno sporočilo

Natisni članek

PR članek hujšanje

Četrtek, 4. 4. 2019, 9.12

5 let

Štirje razlogi, zakaj vam ne uspe shujšati

Oglasno sporočilo
hujšanje Linea Snella

Hujšanje je projekt, ki postreže s številnimi izzivi. Tudi z največjo mero samodiscipline in veliko predznanja o zdravi prehrani je hujšanje vedno težka naloga. Kaj pa takrat, ko mislimo, da delamo vse prav, a se številka ne tehtnici nikakor ne premakne?

Za neuspešno hujšanje je lahko krivih kup različnih razlogov. Pri hujšanju ne gre zgolj za zmanjšanje števila zaužitih kalorij in povečanje števila obiskov telovadnice. Vplivajo številni dejavniki, kot sta stres in tesnoba, prav tako pa lahko hujšanje zaustavijo tudi skrite kalorije v pijačah.

Pomanjkanje spanca – eden glavnih razlogov za neuspešno hujšanje

Pomanjkanje spanja lahko ključno pripomore k nabiranju odvečnih kilogramov.

Kako lahko pomanjkanje spanja pravzaprav vpliva na telesno težo?

- Neprespanost povzroča občutek lakote, čeprav smo v resnici siti.

- Zaradi slabega spanca in utrujenosti pogosto pozabimo oz. se ne odločimo za telesno dejavnost. Namesto da bi se odpravili v telovadnico, na sprehod ali kolesarili, želimo nadomestiti izgubljen spanec s popoldanskimi počitki in poležavanjem na kavču.

Študija, ki so jo opravili na kliniki Mayo, kaže, da neprespani ljudje v povprečju zaužijejo 500 kalorij na dan več kot tisti, ki niso utrujeni.

Razlogi za to so lahko povsem preprosti – ko smo dlje časa budni, je naša aktivnost velikokrat povezana s hrano in pijačo. Med gledanjem televizije dolgo v noč se nam na primer priležeta čips ali pokovka ali pa smo dolgo v noč na družabnem dogodku, kjer sta povsod okrog nas hrana in pijača.

Vaš spanec naj bo miren in naj traja od sedem do osem ur. Izogibajte se poležavanju v postelji med konci tedna in s tem ustvarite stalen ritem spanja. Kako lahko poskrbimo za miren spanec? Vsak dan se v posteljo odpravite ob isti uri. Izogibajte se kavi ali črnemu čaju, saj kofein negativno vpliva na vaš spanec. Pred spanjem se namesto gledanju televizije posvetite mirnemu branju ali reševanju miselnih ugank (sudoku, križanka).

Drugi razlog za neuspešno hujšanje – s pijačo pridobivate kalorije

Skrite kalorije v pijači? To je najpogostejša napaka pri hujšanju. Pogosto se tako močno osredotočimo na zdravo hrano, da:

a) na zdravo pijačo povsem pozabimo,

b) se ne pozanimamo o negativnih vplivih določenih pijač (alkohol, gazirane pijače, sladkani sokovi) na hujšanje,

c) nam pogosto zmanjka discipline in v trenutku slabosti posežemo po visokokalorični pijači.

Številni posamezniki pozabijo, da lahko zgolj kozarec nepravilne pijače kar konkretno pripomore k skupnemu seštevku kalorij. Najhujši sovražnik hujšanja so gazirane in sladkane pijače, ki lahko vsebujejo tudi več kot 200 kalorij na kozarec. Seveda pa ne smemo pozabiti tudi na katastrofalen vpliv alkoholnih pijač. Te niso samo visokokalorične (povprečen kozarec vina ima kar 124 kalorij), temveč tudi na splošno ne pripomorejo k hujšanju. Poznate občutek, ko se po zabavi odpravljate domov in se ne morete odreči mastnemu burgerju, kebabu ali bureku? Alkohol škodi naši samodisciplini, saj pod vplivom alkohola veliko hitreje posegamo po nezdravih prigrizkih ali mastnih obrokih pozno v noč.

Čez dan se raje odločite za vodo ali nesladkan čaj. Če niste ljubitelj vode, poskusite z okusno domačo vodo z dodatki, npr. s citrusi, jagodami, kumaro ali svežo meto, baziliko ...

Ste v nenehnem stresu – stres je lahko sovražnik hujšanja

Izguba telesne teže ni vedno povezana izključno z zaužitimi in porabljenimi kalorijami. Kot smo videli v točki 1, nam lahko hujšanje oteži na primer pomanjkanje spanca. Tako kot na vse druge vidike zdravja in življenja pa lahko na uspešnost hujšanja vpliva tudi stres. Kako stres škodi hujšanju?

Stres oteži pravzaprav vse izzive, tudi hujšanje. Ko obilico energije in časa prevzame stres, se težje osredotočimo na projekt hujšanja in ta je lahko bistveno manj uspešen.

Stres pospešuje izločanje hormona kortizola, ki ga strokovnjaki povezujejo s povečano željo po nezdravi, mastni, sladki hrani. Poleg tega kortizol vpliva na dodatno shranjevanje maščobnih zalog na območju trebuha, prav tako pa stres pomembno vpliva na motivacijo in samodisciplino. Ko smo v stresu, za vsakdanje opravke porabimo bistveno več energije. Strokovnjaki opozarjajo, da je v stresnih in tesnobnih trenutkih hujšanje močno oteženo.

Če se tudi sami spopadate s stresom, se posvetite opravkom, ki znižujejo raven stresa. Namesto na hujšanje se osredotočite na zdravo prehranjevanje, ki bo vaše telo napolnilo s številnimi hranilnimi snovmi. Priporočljivo je, da dan začnete in končate s praznovanjem miru – z jogo, meditacijo, masažo, globokim trebušnim (diafragmalnim) dihanjem. To bo pomagalo, da boste lažje zaspali, znižalo pa bo tudi vašo raven stresa.

Izgubljate težo, ne da bi to opazili

Ali je vaše edino merilo hujšanja zgolj tehtnica? Morda je čas, da to spremenite.

Povsem običajno je, da se številka na tehtnici več dni ali celo tednov sploh ne premakne. To ne pomeni, da ne izgubljate odvečnih maščobnih zalog, zavedati pa se morate, da telesna teža niha vsak dan. To je odvisno od hrane, ki ste jo zaužili na dan tehtanja, pa tudi od ravni hormonov, sploh pri ženskah. Hormoni lahko na primer vplivajo tudi na to, koliko vode zadržujete v telesu, kar posledično vpliva na telesno težo.

Če ste pred kratkim začeli intenzivno telesno vadbo, je mogoče tudi, da z izgubo maščob pridobivate mišično maso. To je pravzaprav odlična novica, saj želimo pri hujšanju izgubiti maščobne zaloge, ne zgolj telesne teže.

Kako se torej spoprijeti z izgubljanjem maščobnih zalog, a s stalno telesno težo? Toplo priporočamo, da se ne zanašate zgolj na tehtnico in začnete spremljati spremembe svoje mišične mase. Spremembo v maščobnih zalogah lahko spremljate tudi na podlagi oblek, sploh na območju pasu. Še en način pa so redne meritve obsega pasu s preprostim merilnim trakom.

Za zdravo hujšanje se osredotočite na količino hrane

Prav gotovo je ena izmed skupnih točk, ki povezuje številne razloge za neuspešno hujšanje, preprosto to, da posamezniki zaužijejo prevelike količine hrane. Ni pomembno samo to, KAJ vnašamo v telo, temveč so pomembne tudi količine. Poslušajte svoje telo in prav vsakemu obroku namenite dovolj časa. Jejte počasi in se izogibajte prenajedanju. Redna meditacija pomaga preprečevati t. i. čustveno prenajedanje. Prav tako poskrbite za širok spekter telesnih aktivnostih – ne samo kardiovadbo, temveč tudi nabiranje mišične mase in gibanje na prostem.

Naročnik oglasnega sporočila je Linea Snella.

Ne spreglejte