Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 6. 2015,
14.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

hujšanje kalorije

Ponedeljek, 15. 6. 2015, 14.42

8 let

1 + 1 = 3? Zakaj vse kalorije niso enake? (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V tokratni videoobjavi nam osebni trener Miha Geršič razloži, na kaj moramo biti pri sestavljanju svojega jedilnika pozorni, da bomo oblikovali čvrsto postavo in imeli dovolj energije.

Trditev, da je kalorija pač kalorija, da ni pomembno, kaj pojemo, ko želimo izoblikovati postavo, ter da je pomemben samo pravi kalorični vnos, ne drži, meni Miha Geršič, naš vodič do popolne postave.

Od dnevnega kaloričnega vnosa, torej od zaužite količine hrane, je odvisno, ali se bo naša telesna teža zvišala, znižala ali ostala enaka. Prepričanje, da je to edino merilo uspeha, je pogosto glavni razlog, da številni obupajo oziroma odnehajo in ne dosežejo zastavljenega cilja.

Ne glede na izvor kalorije količina sproščene energije ostane enaka. Ko pa govorimo o človeškem organizmu, se zgodba bistveno spremeni. Že res, da bo, kar zadeva količino sproščene energije, kalorija še vedno kalorija, je pa njen izvor zelo pomemben. To pa zato, ker je od deleža energije, pridobljene iz maščob, ogljikovih hidratov in beljakovin, odvisno, kaj se bo v našem telesu dogajalo s hormoni.

Zakaj so pri hujšanju pomembni hormoni? Hormoni so snovi, ki imajo pri hujšanju izredno pomembno vlogo. Od njih so odvisni shranjevanje odvečne energije, presnova, občutek sitosti oziroma lakote in podobno.

Prvi na seznamu hormonov, ki vplivajo na našo postavo, je inzulin. Gre za hormon, ki ima pomembno vlogo pri shranjevanju energije. Če zaužijemo ogljikove hidrate z visokim glikemičnim indeksom (beli kruh, testenine, sladice), se količina omenjenega hormona hitro poviša in odvečna energija se shrani v maščobnih celicah. Verjetno to ni naš cilj.

Miha Geršič zato svetuje, da na jedilnik umestimo kompleksne ogljikove hidrate, kot so ovseni kosmiči, sladki krompir, polnozrnate testenine in rjavi riž ter tako raven inzulina čez dan obdržimo na optimalni ravni in se izognemo nepotrebnemu shranjevanju energije.

Drugi hormon na današnjem seznamu je grelin. Gre za hormon, ki povečuje občutek lakote. Če je količina grelina v našem organizmu previsoka, je občutek lakote močnejši. S pravo izbiro živil bomo hormon bistveno hitreje spravili na optimalno raven. To pomeni, da ni pomembno le to, koliko kalorij zaužijemo, ključen je tudi izbor živil. Zato predlagam, da na jedilniku omejimo sadje in živila z visokim deležem maščob, saj negativno vplivajo na omenjeni hormon.

Leptin pa je tretji hormon in igra ključno vlogo pri uravnavanju porabe energije in apetita. Če raven omenjenega hormona ni optimalna, dvomim, da boste uspešno dosegli zastavljeni cilj. Da bodo količine prave, na jedilniku ne sme manjkati kakovosten vir beljakovin.

Ne spreglejte