Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 4. 2014,
11.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

San Marino zanimivosti

Četrtek, 24. 4. 2014, 11.57

8 let

V San Marinu mora vsakdo poskusiti torto treh vrhov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Republika San Marino je ena izmed najmanjših in najstarejših držav na svetu.

San Marino je za Rimom druga najstarejša republika na svetu. Po legendi naj bi republiko San Marino ustanovil kamnosek sveti Marino z otoka Rab, ki je v 4. stoletju – v času preganjanja kristjanov pod rimskim cesarjem Dioklecijanom – pobegnil na Apeninski polotok, da bi v tamkajšnjih hribih ustanovil skupnost kristjanov.

Današnje meje je republika dobila leta 1463. Kot nagrado za sodelovanje v zavezništvu v eni od nešteto majhnih vojn tistega časa je papež San Marinu dodelil utrjena naselja Fiorentino, Montegiardino in Serravalle. Kraj Faetano pa se je San Marinu istočasno pridružil prostovoljno. Od tega leta naprej se meje niso več spreminjale

Ozemlje San Marina obsega 61 kvadratnih kilometrov okrog gore Titano, ki je kljub razmeroma majhni višini (750 m) vidna daleč naokrog. Neposredno na vrhu in tik pod vrhom gore Titano leži glavno mesto San Marino. Od severne do južne meje je le 12 kilometrov zračne razdalje. V San Marinu živi 31 tisoč prebivalcev.

Zanimivosti o žepni državici - Samo štiri neodvisne države so še manjše od San Marina: Tuvalu in Nauru v Tihem oceanu, Monako ter Vatikan.

- San Marino ni nikoli osvojil olimpijske medalje. Alessandra Perilli je bila leta 2012 v streljanju na glinaste golobe četrta in tako še najbližje medalji.

- San Marino ima svojo znamenito torto La Torta Di Tre Monti (Torta treh vrhov).

- Največ turistov (v nobeni deželi na svetu ni toliko turistov na prebivalca kot prav v San Marinu) najbolj privlači fascinanten muzej Maranello Rosso, posvečen Enzu Ferrariju.

- Čeprav San Marino, kjer se govori italijansko, ni v Evropski uniji, je plačilno sredstvo evro, pred njegovo uvedbo pa so bile v rabi italijanske lire.

- Med letoma 1981 in 2006 je sto kilometrov stran v mestu Imola potekala velika nagrada San Marina. Na žalost je dirka znana kot tragična dirka iz sezone 1994, ki je zahtevala dve življenji med dirkači – smrtno sta se ponesrečila legendarni Brazilec Ayrton Senna in Roland Ratzenberger.

- Zanimivo je, da je bila San Marino prva evropska država, ki je uradno ukinila smrtno kazen. To se je zgodilo leta 1865.

Ste že obiskali San Marino? Če ne, imate zdaj priložnost, saj podarjamo zastonj počitnice v San Marinu:

Ne spreglejte