Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 5. 2014,
9.39

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 20. 5. 2014, 9.39

8 let, 3 mesece

Naši najmlajši potrebujejo največjo zaščito

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Vsako poletje znova poslušamo o nevarnosti sončnih UV-žarkov, posebno pozornost zahteva nežna otroška koža.

Otroška koža je zelo ranljiva in pri najmlajših otrocih še ni v celoti razvita sposobnost obnavljanja kože po poškodbi zaradi UV-žarkov. Opekline v otroštvu lahko povzročijo resne poškodbe kože v poznejših letih. Epidemiološke raziskave dokazujejo, da je pojavljanje vseh vrst kožnega raka pri odraslih močno povezano s pogostnostjo sončnih opeklin v otroštvu. Izpostavljanje soncu v otroštvu je povezano tudi z večjim številom melanocitnih pigmentnih znamenj na koži, ki so samostojen dejavnik tveganja za poznejši razvoj melanoma.

Če se želite izogniti vsem nevšečnostim zaradi čezmernega sončenja, upoštevajte priporočila za varno sončenje otrok.

• Strokovnjaki dojenčkom do prvega leta starosti odsvetujejo izpostavljanje neposrednim sončnim žarkom. Zlasti ne smemo soncu izpostavljati dojenčka do šestega meseca starosti, saj je njegova koža popolnoma nezrela in nezaščitena. Za to kožo velja, da potrebuje negovalno kremo in da ni zdravo uporabljati kreme z zaščitnimi faktorji.

• Ko otroka mažete s kremo, bodite pozorni na to, da dobro pokrijete vse dele otrokovega telesa. Še posebej pozorni bodite na ušesa, nos, hrbet, vrat in ramena, saj so ti deli še bolj izpostavljeni.

• Kremo znova nanesite po dveh urah oziroma po vsakem kopanju in brisanju.

• Dojenčka je treba zaščititi z oblačili, pokrivalom in senco, pozneje pa je treba otroke varovati pred sončnimi opeklinami in jih naučiti uporabljati tudi kreme z zaščitnim faktorjem.

• Po priporočilih Združenja slovenskih dermatovenerologov vedno, ko ste na prostem, namažite izpostavljene dele telesa s primernimi zaščitnimi sredstvi. Ta morajo vsebovati zaščito pred žarki UVB, ki je na ovojih označena z oznako SPF (Sun Protection Factor) najmanj 20, in obenem zaščito pred žarki UVA, običajno označeno s PFA (Protection Factor UVA).

• Omejite izpostavljanje soncu med 10. in 16. uro. Takrat je moč njegovih žarkov največja. Upoštevajte pravilo sence: kadar je vaša senca krajša od telesa, poiščite senco.

• Pred soncem se zaščite tudi, ko greste v gore. Zaščitne kreme uporabljajte tudi ob oblačnih dneh, saj so zaradi tanjše plasti ozračja ter odboja od snega in skal visoko v hribih ultravijolični žarki ves čas nevarno močni.

• Otroci morajo redno piti tekočino, najboljša je seveda voda. Kot opozarjajo zdravniki in pediatri, morajo odrasli ljudje na dan spiti od dva do tri litre tekočine, otroci pa na dan potrebujejo 1,5 litra vode. Zelo koristno je tudi sočno sadje, npr. lubenice, breskve, melone.

A kot vedno bodite starši dober zgled svojim otrokom in se držite zgornjih priporočil, da boste odnesli čim več dobrega od sončnih žarkov.

Vsebino omogoča Beiersdorf

Ne spreglejte