Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 5. 2014,
7.45

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 20. 5. 2014, 7.45

6 let, 7 mesecev

Kako otroke zaščitimo pred soncem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Izpostavljanje otrok soncu poveča tveganje za nastanek kožnega raka pozneje v življenju.

Kot še poudarjajo v Svetovni zdravstveni organizaciji, otroci do 18. leta prejmejo večji del celotnega življenjskega ultravijoličnega (UV) sevanja, kar je pravzaprav grozljiv podatek. Ob tem opozarjajo na odgovornost staršev do svojih otrok, saj ti še ne morejo prepoznati škode, ki jim jo lahko za vse življenje povzroči sonce.

Svetovna zdravstvena organizacija spominja tudi na konvencijo Združenih narodov o otrokovih pravicah, ki določa, da imajo otroci vse do 18. leta starosti pravico do uživanja najvišjega dosegljivega standarda zdravja in varnega okolja.

Poleti so za raznorazne aktivnosti primerne jutranje ali poznopopoldanske ure

Tako v omenjeni organizaciji priporočajo vsem, še posebej pa otrokom, umik v zaprte prostore ali senco zlasti med 10. in 16. uro, ko je moč sonca največja. Za kakršnekoli aktivnosti so primernejše jutranje ali poznopopoldanske ure.

Strokovnjaki med drugim tudi opozarjajo, da dojenčkov, mlajših od šestih mesecev, ne izpostavljajte soncu in jih ne mažite s kemičnimi sredstvi za zaščito pred soncem, saj je njihova kože še preveč občutljiva.

Otroke zaščitimo z lahkimi oblačili, ustreznim pokrivalom in očali Sicer pa k zaščiti pred sončnimi žarki spada tudi ustrezna obleka. Otroška oblačila naj bodo lahka in naj zakrijejo čim več kože. Najboljša so oblačila iz tkanin, ki so jim dodane sestavine, ki vpijajo ultravijolično svetlobo. Zanje izberite tudi ustrezno pokrivalo s širokimi krajci, ki bodo ščitili otrokovo glavo, obraz, vrat in ušesa. Prav tako jim moramo z ustrezno izbiro sončnih očal s stoodstotnim UV-filtrom zaščititi oči.

Kemični varovalni pripravki za zaščito pred soncem niso namenjeni podaljševanju časa izpostavljanja močnemu soncu

Kožo, ki je ni mogoče zaščititi z obleko, po šestem mesecu starosti zaščitimo s prilagojenim sredstvom za zaščito pred soncem z najvišjim zaščitnim faktorjem, ki vsebuje tudi zaščitne filtre UVA in UVB. Sredstvo nanesemo vsaj 30 minut pred izpostavljanjem soncu.

"S kemično zaščito je pri mlajših otrocih smiselno začeti, ko otrok postane gibalno samostojen in ga ni mogoče zadrževati v senci,"pojasni dr. Aleksandra Dugonik, spec. dermatologije, iz UKC Maribor

Po njenih besedah pa uporaba kemičnih varovalnih pripravkov za zaščito pred soncem ne sme biti namenjena podaljševanju časa izpostavljanja močnemu soncu, niti ustvarjanju zagorelosti kože, ampak naj bi nam omogočala ohraniti svetlo polt kože. "S stališča dermatologa ni le sončna opeklina, ampak tudi zagorelost kože znak, da je bila koža izpostavljena škodljivemu delovanju sonca!" K ustrezni zaščiti otrok pred sončnimi žarki spada tudi zadostno pitje tekočin.

Sicer pa kljub uporabi vseh zgoraj omenjenih zaščitnih ukrepov otroci ne smejo biti neposredno oziroma celo dalj časa izpostavljeni soncu. Čas, ki ga preživijo na soncu, naj bo nadziran in omejen. Prav tako je treba vedeti, da moramo otroke zaščititi, tudi kadar so v senci, saj se UV-žarki odbijajo od površin, kot so na primer trava, voda, beton itd.

Vsebino omogoča Beiersdorf

Ne spreglejte