Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 10. 2024,
21.46

Osveženo pred

2 uri

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,00

Natisni članek

Natisni članek

Društvo slovenskih pisateljev Jenkova nagrajenca Robert Simonišek Miljana Cunta

Ponedeljek, 28. 10. 2024, 21.46

2 uri

Letošnja Jenkova nagrajenca Miljana Cunta in Robert Simonišek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,00
Miljana Cunta | Miljana Cunta | Foto STA

Miljana Cunta

Foto: STA

Društvo slovenskih pisateljev (DSP) je letos Jenkovo nagrado prvič namenilo dvema pesnikoma. Nagrado, ki so jo podelili nocoj v Mestni knjižnici Kranj ob sklepu letošnjih Jenkovih dni, sta si razdelila Miljana Cunta za pesniško zbirko Nekajkrat smo zašli, zdaj se vračamo in Robert Simonišek za pesniško zbirko Vračanje k čistosti.

Cunta je za zbirko Nekajkrat smo zašli, zdaj se vračamo letos že prejela nagrado Prešernovega sklada in kot je ocenila za STA, je bila zanjo sama izkušnja pisanja še posebej dragocena. V primerjavi s predhodnimi zbirkami je bilo bolj sproščeno, pesmim se je lahko veliko bolj posvetila. Tematsko je v zbirki več konkretnosti, vsakdanjosti iz njenega življenja in življenja njene družine. "Se mi pa zdi, da sem uspela za knjigo najti nek dovolj uravnotežen izraz, da pride do bralca skozi neko estetsko izkušnjo."

Kot piše v utemeljitvi, se njen pesniški diskurz izvija iz skrivnosti, iz sebstvenosti in iz bivajočega, ki se z besedami skoraj telesno dotika bralčeve percepcije. Stilistično prehaja iz navadne govorice s pomočjo jezikovne drugačnosti, ki daje vtis svečanosti, a je sintaktično blizu tudi sodobni izrazni misli.

Robert Simonišek  | Foto: STA Robert Simonišek Foto: STA

Simonišek je zbirko pisal po pandemiji in jo zasnoval v štirih ciklih. Kot je povedal za STA, kot vsaka pesniška zbirka tudi ta na nek način poglobljeno raziskuje resničnost in spaja resnične resničnosti, tudi tiste, ki se v stvarnosti izključujejo. "Na nek način gre tudi za vpogled na lastno življenje, reflektivno skozi spomin, hkrati pa gre za neko zbistriranje sedanjosti, konkretnega prostora in časa, ki je, kakršen pač je."

O njegovi zbirki je strokovna komisija zapisala, da je nadgradnja njegovega dozdajšnjega pesniškega dela. Že prejšnje pesniške zbirke so kazale na premišljen jezik in prav posebno ustvarjanje notranjega vzdušja. Pesnikovo natančno popisovanje krajine, občutij, razmišljanj je svojevrstno in izredno poglobljeno. Z vpogledom v notranje in zunanje svetove se znajdemo v središču dogajanja, ki je živo in prvinsko.

Strokovno komisijo so sestavljali Tonja Jelen kot predsednica ter David Bandelj, Zoran Pevec in Matej Krajnc.

DSP Jenkovo nagrado podeljuje za najboljšo pesniško zbirko preteklih dveh let. Letos so bili nominirani še pesniki Aleš Berger z zbirko Navsezadnje, Borja Bolčina z zbirko Valter, Ivan Dobnik z zbirko Rojstvo oaze in Denis Škofič z zbirko Tuskulum. Nagrada je vredna 5.000 evrov.

Ne spreglejte