SiolNET. Trendi Ustvarimo boljši svet
Siol.net

Foto: Thinkstock

  • Messenger
  • Messenger

Počitnice so pred vrati: pa se otroci res smejo spočiti?

Siol.net

Foto: Thinkstock

Še malo, pa bo na hodnikih slovenskih šol še zadnjič pozvonil šolski zvonec. Vendar: ali so počitnice resnično čas za počitek ali najboljša priložnost za utrjevanje stare snovi?

Po eni strani imamo pričakovanja in zahteve staršev, po drugi pa odgovornosti in cilje otrok. Največja vrzel nastane ravno v tem odnosu, ko otroci ne izpolnijo pričakovanja staršev – bodisi zato, ker starši od njih pričakujejo preveč, bodisi zato, ker sam ne zna ali se preprosto ne more več učiti.

Scenarij 1: Otrok je domov prinesel slabe ocene

Ne gre vedno po načrtu, pa čeprav si tako prizadevamo, da bi bil otrok med najboljšimi v šoli. Toda ali so slabe ocene vedno razlog za slabo voljo? Kakšen je pravi odziv staršev, če bo otrok domov prišel s povprečnim spričevalom?

"Kje pa piše, da mora biti vaš otrok med boljšimi?" je prvo dilemo o ocenjevanju uvodoma razčistila Melita Kuhar, strokovnjakinja za partnerske odnose in vzgojo otrok. V prvi vrsti je pomembno predvsem to, da starši otroke vzgajajo s spoznanjem, da se učijo zaradi znanja in ne samo zaradi ocen, ki niso vedno objektivne. "Otroka je treba že od malega vzgajati v smislu, da naj se pri vsaki aktivnosti maksimalno potrudi, da vse od sebe in rezultati bodo primerni vloženemu trudu. Ta koncept razumejo že pet- ali šestletniki. Okoli desetega leta starosti lahko starši dodajo še 'nauk', ko otroka učijo, da naj za svoje odločitve sam prevzema določeno odgovornost."

Ali to pomeni, da starejšega otroka za slab uspeh lahko tudi kaznujemo?

Pomembno je, da v prvi fazi najprej odkrijemo, kakšen je razlog za slabe ocene, svetuje Kuharjeva. "Mogoče ga kaj skrbi, pa ne upa ali noče povedati staršem o tem? Mogoče staršem ne zaupa in v sebi tišči neko bolečino ali krivico, ki se seveda odraža na šolskem uspehu." Šele potem lahko iščemo rešitve, predvsem pa morajo starši pri sebi razčistiti, zakaj bi moral otrok imeti boljše ocene." Mogoče je za otroka trojka super ocena, saj sam ve, koliko se je za njo učil in trudil, za starše pa je to običajno prenizka ocena, kajti mnogo staršev bi v svojih otrocih radi videlo male Einsteine."

Scenarij 2: Otrok prinese domov odlično spričevalo

Težav ni, nastanejo pa, če postanejo ocene edini povod za nagrajevanje, predvsem materialno. "Ne strinjam se, da se za odličen rezultat nagradi otroka z nekimi materialnimi dobrinami. Otrokova dolžnost in naloga je, da pri šolskem delu da vse od sebe, po vsej verjetnosti z vloženim trudom pridejo tudi odlični rezultati."

Starši naj zato otrokov trud in prizadevanje nagradijo drugače – predvsem nematerialno. Pojdite skupaj na kakšen izlet ali jim omogočite aktivnost, o kateri že dolgo sanja. Privoščite si slastno večerjo v njegovi najljubši gostilni ali priredite sklepni piknik. "S tem se ubije mnogo muh na en mah: otrok preživi kakovosten dan s starši, skupaj doživljajo kakšno avanturo ali spoznavajo nove kraje, družijo se in pletejo medsebojne vezi."

"Lažje je ob koncu šolskega leta kupiti tablico, kolo ali mobitel, kot si vzeti dragoceni čas za otroka oziroma krepitev družinskih vezi!" To je narobe, je prepričana Melita Kuhar, ki staršem svetuje, naj počitnice izkoristijo za krepitev medosebnih odnosov.

Počitnice so čas za počitek!

Počitnice imajo eno samo glavno vlogo: počitek brez šolskih obveznosti. Pustite računanje in ponavljanje stare snovi. Tudi otrok potrebuje čas zase in za druženje s svojimi vrstniki. Dovolite mu sanjati poletne avanture in doživljati nove dogodivščine. Kuharjeva svetuje, da lahko za predšolsko ogrevanje nekaj dni pred začetkom pouka odprejo tudi kakšno knjigo in preverijo lansko snov, več od tega pa ni potrebno.

Še nekaj kratkih napotkov za prihodnje šolsko leto

Najpomembnejših od vseh: starši morajo biti svojim otrokom vzgled. "To pomeni, da tudi starši delamo in se vedemo tako, kot učimo otroke." Otroke je treba motivirati in spodbujati tudi in predvsem takrat, ko se pojavijo kriza in slabi rezultati. "Odgovornost pomeni, da je rezultat povezan z otrokovo odločitvijo, koliko in kako se bo učil. Otroku pokažemo in razložimo tehnike učenja, pomagamo mu jih usvojiti in nadziramo, kako jih izvaja. Po potrebi kaj popravimo, nato pa otroka (z malce oddaljenega nadzora) pustimo, da začenja sam biti odgovoren za svoje šolsko delo. Seveda je s takšno vzgojo treba začeti takoj ob vstopu v šolo."

Ne pozabite še:

- Otroku je treba postavljati meje in zahteve, ko se opazi, da se izmika učenju.

- Ne ukvarjajte se s smiselnostjo ocen: so pokazatelj, da smo ljudje različno sposobni, hkrati pa so lahko tudi motivator za zdravo tekmovalnost.

- Pomembno je, da starši svojega otroka sprejmejo točno takšnega kot je, ga učijo empatije, spoštovanja drugih, ga spodbujajo in pokažejo, kako se s trudom lahko dosegajo dobri rezultati.

- Z otrokom komunicirajte, poslušajte ga, kaj vam ima povedati, sprašujte ga, spletajte čustveni stik med njim in seboj. Samo tako boste tvorili zdravo družinsko okolje, ki bo otroku dajalo varnost in sprejetost.

- Ko otrok domov prinese slabšo oceno, smo starši lahko zadovoljni, če smo prepričani in vemo, da je otrok dal vse od sebe. V tem primeru naj bo to signal, da se je treba še bolj potruditi ali poiskati vzrok, da je otrok nekje "zablokiral".

Podpornik rubrike Ustvarimo boljši svet je podjetje Lidl Slovenija.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin