Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 7. 2015,
14.32

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Siol.net

Natisni članek

Lidl Slovenija Ustvarimo boljši svet advertorial počitnice vročina živali

Petek, 17. 7. 2015, 14.32

2 meseca, 2 tedna

Ko je pasje vroče, je čas za pasji sladoled

Siol.net

V pasjih dneh, ko samo sanjamo o hladni senci, nikar ne pozabimo, da je živalim prav tako vroče. Če štirinožca vzamemo s seboj na počitnice, poskrbimo tudi zanj.

V nasprotju z ljudmi ima vsaj večina hišnih ljubljenčkov omejeno gibanje. Prostoživeče živali si same najdejo hladen kotiček, zavetje in vodo. Če imamo živali v ograjenem prostoru ali zaprte nekje, kjer zrak ne kroži, moramo biti pozorni na to, da bo tam dovolj sence, dostop do vode in stalen dotok svežega zraka. Sploh so na milost in nemilost prepuščene same sebi v vročih, mrzlih ali nevihtnih dneh, če so priklenjene.

Ker je čas dopustov, marsikdo nima kje pustiti živali, ko odide na počitnice. Včasih živali pač ne moremo odpeljati s seboj, takrat razmislimo o možnosti hotela za živali, še bolje pa je, da jo pustimo pri nekom, ki ga pozna in ga je vajena.

Ljubljenca pa lahko vzamemo tudi s sabo na pot. Poskrbimo, da bodo tudi živalim počitnice v užitek ter da jih ne bodo izčrpali pot, stres in vročina.

Najpogosteje sicer prevažamo pse, se pa marsikdo na pot odpravi tudi z mačko ali manjšim hišnim ljubljenčkom (hrčki, morski prašički ...). Ne glede na to, koga imamo s seboj v avtu, prilagodimo pot živalim in pri načrtovanju upoštevajmo, da se zaradi pogostih postankov in morebitnega slabega počutja ljubljenčkov pot lahko tudi zavleče.

Žival ne sleče kožuha …

Pes in mačka se ohlajata na podoben način – skozi blazinice in jezik, od spodaj navzgor. Hrčki, morski prašički, zajci in činčile, ki so pogosti domači ljubljenčki in jih prav tako prekriva kožušček, se podobno kot psi in mačke odzivajo na vročino, zato za njih veljajo enaki preventivni ukrepi.

Ko gremo na počitnice skupaj

 | Foto: - Potovanje začnite v zgodnjih jutranjih urah ali zvečer, ko je najhladneje.

- V vozilu uredite primeren prostor za ljubljenčka, kupite potovalne torbe in košare. - S seboj vzemite dovolj vode, posodic in hrane ter priboljškov.

- Vzemite nekaj starih brisač. Koristne bodo, če bo treba brisati blatne tačke ali pa ohladiti kožuharja. Živali lahko namreč ponudite mokro brisačo, da se nanjo uleže in se tako prijetno ohladi.

- Klimatska naprava naj bo vklopljena, ko živali ni v avtomobilu, sicer se lahko pojavita vnetje oči in prehlad.

- Ne sprehajajte psa po vročini in vroči podlagi. Živali lahko dobijo tudi opekline po tačkah, zato naj hodijo po travi, blatu, pesku.

- Niti za kratek čas živali ne puščajte same v razbeljenem avtomobilu. Žival se pregreje še prej kot človek.

- Živali naj imajo vedno na voljo senco ali hladen prostor, da se umaknejo pred vročino.

 | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Recept za slasten pasji sladoled

Za vroče dni svojemu psičku pripravimo sladko presenečenje, ki bo teknilo tudi lastniku.

Sestavine:

- dva lončka jogurta
- zmečkane banane
- dve žlici medu

Sestavine dobro premešajte in z zmesjo napolnite modelčke za ledene kocke ali pa modelčke za sladoledne lučke. Ponudite jih psičku in pazite, da sladico poje počasi.

 

Če pride do pregretja …

Kuža se lahko pregreje in doživi toplotni udar, ki je lahko smrtno nevaren. V takem primeru ga nikakor ne smemo dati v mrzlo vodo, ker lahko zaradi krčenja perifernih žil doživi šok, saj se organizem v notranjosti še bolj segreje.

Žival je treba takoj umakniti v hladen prostor in jo z mokrimi hladnimi brisačami počasi ohlajati. Ko pride k sebi, jo čim prej odpeljemo k veterinarju, da dobi infuzijo, ki ji bo ohladila notranjost.

Pozanimamo se, ali ima vrsta domače živali ali pasma kakšne posebne potrebe po oskrbi (mačke in psi s kratkim gobčkom na primer težje dihajo in zato težje uravnavajo telesno temperaturo).

Kako prepoznam znake pregretja?
Srčni utrip je šibek, vendar pospešen. Žival težje diha, telesno temperaturo ima povišano, lahko se trese, ima krče, hoja je lahko nekoordinirana, sluznica lahko postane modrikasta. Takšno stanje je nevarno, saj lahko žival zaradi pregretja pogine.

Ne pozabimo ...

Kuža, muca ali beli dihur morajo biti po zakonu cepljeni proti steklini, imeti morajo mikročip in potni list. Pred odhodom na počitnice se vedno pozanimajmo, kje v kraju, kamor smo namenjeni, je veterinar ali najbližja veterinarska ambulanta.

Najslabše, kar se lahko zgodi, je, da se na potovanju nekaj zgodi in potem šele tam iščemo te informacije. Vedno imejmo s seboj tudi osnovno prvo pomoč, da lahko živali pomagamo takoj, na primer kakšno prevezo, če si na primer kuža prereže tačko na skalah.

Tako kot nam tudi živalim prija osvežitev.  | Foto: Tako kot nam tudi živalim prija osvežitev.

Naredite vse, da žival rešite

Če opazimo v avtomobilu zaprto žival, moramo narediti vse, da jo rešimo, saj v desetih minutah lahko žival že pogine. "Razbijte okno, pokličite policijo in veterinarsko inšpekcijo. Naredite vse, da rešite žival," so nam povedali na Veterinarski postaji Ljubljana.

Podpornik rubrike Ustvarimo boljši svet je podjetje Lidl Slovenija.

Ne spreglejte