Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 3. 2015,
9.58

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Siol.net

Foto: Thinkstock

Natisni članek

Ustvarimo boljši svet advertorial Lidl Slovenija opekline jogurt Lidl

Petek, 6. 3. 2015, 9.58

2 meseca, 1 teden

Kako uporabiti jogurte, ki jim bo potekel rok uporabe

Siol.net

Foto: Thinkstock

Tudi če vestno spremljamo datume uporabe živil, se občasno zgodi, da živil ne uspemo porabiti.

Tudi pri vas jogurti kdaj neslavno končajo svojo pot in jih odkrijete v hladilniku, ko so tik pred iztekom roka uporabe? Ker ustvarjamo boljši svet in hrane ne mečemo kar tako v smeti, vam ponujamo pet idej, kako jih lahko koristno porabite. Seveda, če še niso pokvarjeni.

 | Foto: 1. Zloščite medenino

Če vam zmanjka sredstva za loščenje medenine, samo pobrskajte po hladilniku. Jogurt bo svoje delo odlično opravil. Na kovino nanesite tanek sloj in ga pustite delovati približno pol ure. S suho krpo podrgnite z medenine jogurt in patino, ki se je nabrala.

2. Prva pomoč pri opeklinah

Se še spomnite pekla na ramenih in hrbtu, ki smo ga bilo največkrat kot otroci deležni prve dni počitnic ob morju? Mame so kot rešiteljice že vnaprej predvidele jokajoče noči in v hladilnik postavile jogurt. Ne glede na starost in letni čas nas opekline vedno lahko presenetijo. Takšne od sonca ali če se opečemo na vročem štedilniku, posodi … Jogurt namažite po opečeni koži, pustite ga približno 20 minut, da opravi svoje, in ga sperite s hladno vodo. Če boste nanesli zelo hladnega, bo deloval tudi kot obkladek.

3. Najbolj domača kozmetika Zmešan z medom čudovita maska za utrujeno kožo. Koža, izsušena zaradi pomanjkanja vlage, bo po takšni maski navlažena in sijoča. Pustite jo delovati 10 minut, potem pa jo sperite z mlačno vodo.

4. Še en naraven kozmetični pripravek naših mam – jogurtov piling

Polovico lončka zmešajte z žlico sladkorja, nežno masirajte obraz, da odluščite staro povrhnjico. Tak piling je primeren za mastno in nečisto kožo. Na koncu dobro sperite z mlačno vodo.

5. Za sladkosnede pa še recept za jogurtovo pecivo

Ta recept je sila preprost. Če je jogurt iz hladilnika tik pred potekom roka uporabe, je pa še dober, iz njega spečemo pecivo, ki nam vzame malo časa. Zmešamo sestavine, damo v pečico, malo potrpimo in že se sladkamo.

Potrebujemo: 2 lončka navadnega jogurta (150–180 g), 2 jogurtova lončka poljubne moke, 2 jajci, 1 jogurtov lonček poljubnega sladkorja ali sladila, 1 jogurtov lonček olja (dovolj je tudi pol), 1 vaniljev sladkor (ni nujno), 1 pecilni prašek, sveže ali vloženo sadje.

Vse sestavine zmešamo. Najprej penasto zmešajte jajca s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem, dodajte jogurt, olje in moko s pecilnim praškom. Pekač naoljimo in posujemo z drobtinami ter vanj vlijte pripravljeno maso. Po tej masi posujemo na manjše koščke narezano sveže sadje ali že narezano sadje iz kompota, ki smo ga prej odcedili. Mirno pa lahko spustite sadje, saj je pecivo tudi tako zelo okusno. Pečemo v ogreti pečici pri 180 stopinjah okoli 35–40 minut. Pečeno pustimo, da se ohladi, in narežemo na kocke. Pa dober tek!

 | Foto:

Podpornik rubrike Ustvarimo boljši svet je podjetje Lidl Slovenija.

Ne spreglejte