Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
2. 1. 2015,
13.35

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Siol.net

Foto: Thinkstock

Natisni članek

advertorial Lidl Slovenija čokolada Lidl Ustvarimo boljši svet

Petek, 2. 1. 2015, 13.35

2 meseca, 1 teden

Čokoladne figurice grejo po svoje

Siol.net

Foto: Thinkstock

Ali imate občutek, da ne morete odviti niti enega čokoladnega Božička ali Miklavža več? Potem morate preizkusiti naše recepte, kako porabiti vse čokoladne figurice, ki so priromale pod jelko.

Vam je po prazničnih dnevih ostalo na kupe čokolade in raznih čokoladnih figuric, po katerimi se kar šibijo kuhinjske police? Če vam ne teknejo več, jih spremenite v sočne sladice in se posladkajte na malo drugačen način.

Zmrznjen čokoladni posladek

To sladico odlikuje dejstvo, da je ni treba peči, zanjo pa lahko porabimo tudi ostanke piškotov.

 | Foto: Potrebujete: 200 g čokolade, 100 g masla, 400 g kondenziranega mleka ali sladke smetane, 200 g piškotov, čokoladne praline.

Čokolado in maslo stresite v kozico in stopite na zelo blagem ognju. Mešajte, dokler zmes ni povsem gladka. Umaknite s štedilnika in vmešajte kondenzirano mleko ali sladko smetano. Preložite v mešalno posodo in pustite, da se ohladi. Tako se praline, ki jih boste dodali, ne bodo raztopile.

Piškote nadrobite in vmešajte v čokoladno zmes, dodajte še praline in malo premešajte. Naložite v pekač, ki ga prej obložite s papirjem za peko. Pokrijte z aluminijasto folijo in za eno ali dve uri spravite v zamrzovalnik, da se pecivo strdi.

Stresite pecivo na desko, odstranite papir in narežite na manjše kose. Če boste pecivo hranili v zamrzovalniku, ga porabite v roku treh mesecev.

Čokoladne tortice

 | Foto: Potrebujete: nekaj žlic rjavega sladkorja, pol skodelice raztopljenega masla, žlico in pol gustina ali moke, ščep pecilnega praška, čokoladni koščki, listnato testo, sladoled.

V skledi zmešajte rjavi sladkor, maslo, moko, pecilni prašek in čokoladne koščke. Listnato testo razvaljajte in razrežite na kvadrate. Na polovico kvadratov nanesite čokoladno kremo, po vrhu položite preostale prazne kvadrate testa in z vilicami pritisnite robove, da se sprimejo. V dobro ogreti pečici pecite od 10 do 12 minut.

Postrezite s sladoledom.

Čokoladne praline

 | Foto: Potrebujete: 2 žlici sladke smetane, 200 g koščkov mlečne ali bele čokolade, 2 žlici kremastega likerja, pol žličke vaniljevega ekstrakta, pol skodelice sesekljanih lešnikov, 200 g temne čokolade.

Smetano zlijte v kozico in jo nad vodno kopeljo dobro segrejte, z metlico temeljito vmešajte koščke mlečne ali bele čokolade, dodajte vaniljev ekstrakt in liker. Pokrijte in ohladite. Pečico močno ogrejte.

Z žličko iz čokoladne mase oblikujte kepice in jih zlagajte na pekač, pokrit s papirjem za peko. Za pol ure dajte v zamrzovalnik, da se kepice močno strdijo, tako jih boste lahko oblikovali v kroglice. Lešnike na hitro popecite v vroči pečici in ohladite ter sesekljajte. Nad vodno kopeljo raztopite temno čokolado in jo prelijte čez polovico čokoladnih pralinejev, preostale pa povaljajte v sesekljanih lešnikih.

Vroči, mehki, slastni piškoti

 | Foto: Potrebujete: 250 g masla, 600 g čokolade (250 g sesekljamo, 200 g narežemo na kocke, preostalo za okrasitev piškotov), skodelico in pol moke, četrt skodelice grenkega kakava, žličko in pol pecilnega praška, četrt žličke soli, skodelico in četrt rjavega sladkorja, 3 jajca, žličko in pol vaniljevega ekstrakta, 40 penic murshmallow.

V kozici raztopite maslo in sesekljano čokolado, mešajte na srednji temperaturi, nato ohladite. V drugi skledi zmešajte moko, kakavov prah, pecilni prašek in sol. Z mešalnikom dve minuti mešajte sladkor, jajca in vaniljev ekstrakt in vse skupaj vmešajte v čokoladno zmes. Dodajte še mešanico moke in kakava ter čisto počasi zmešajte. Testo za eno uro postavite v hladilnik.

Pečico segrejte na 160 stopinj Celzija. Z jedilno žlico nanašajte kupčke testa na pekač, obložen s papirjem za peko, pecite 12 minut. Pečene piškote obložite s koščki čokolade in penicami. Pecite še 4 minute, da se penice rahlo stopijo. Piškote lahko še dodatno okrasite s čokoladnimi koščki.

 

Podpornik rubrike Ustvarimo boljši svet je podjetje Lidl Slovenija.

Ne spreglejte