SiolNET. Trendi TV Telekoma Slovenije
Oglasna vsebina: Telekom Slovenije, d. d.
 • Messenger
 • Messenger
Z Liffa v videoteko DKino

Vrhunec (Climax)

Vrhunec
FIVIA – Vojnik
Oglasna vsebina: Telekom Slovenije, d. d.

Gaspar Noé, razvpiti francoski režiser zloglasnih filmov Nepovratno, V praznino in Ljubezen, predstavlja ekstatično, hipnotično in srh vzbujajočo ekstravaganco o zabavi, ki se sprevrže v delirično nočno moro.

Francija, Belgija │ 2018 │ 92 min. │ Glasbena grozljivka

R: Gaspar Noé│ I: Sofia Boutella, Romain Guillermic, Souheila Yacoub, Kiddy Smile

IMDb: 7,1/10 │ Rotten Tomatoes: 70 % │ Uporabniki Googla: 77 %

Leto 1996. Skupina francoskih plesalcev se odpravlja na turnejo po ZDA. Pred odhodom se še zadnjič zberejo na poslovilni zabavi v zapuščenem skladišču. Na ta posebni večer si rasno in spolno mešani plesalci v cvetu življenja dajo duška ter se brez zavor zabavajo ob ritmih sodobne elektronske glasbe.

November na HBO Trendi Njegova temna tvar, Zelena knjiga in Stotnica Marvel

Po običajnem začetku večera pa se nekateri člani skupine začnejo počutiti nenavadno. Plesalci nehote postanejo del popolnega kaosa, ki izbruhne daleč od oči preostalega sveta.

1 / 7
2 / 7
3 / 7
4 / 7
5 / 7
6 / 7
7 / 7

"To je provokativno in pogosto briljantno delo – komorna drama, ki vzame tradicionalne prvine plesnega filma in jih potisne do norih skrajnosti.

Režiserja, ki je danes sredi petdesetih, so tako rekoč od prvega dne kariere označevali za 'porednega dečka' francoskega filma. Z Vrhuncem je ustvaril svoj najbolj energičen in izviren film doslej." Geoffrey Macnab, The Independent

Liffe v videoteki DKino Trendi Liffe v videoteki DKino

"Osupla sem spoznala, da me je film pravzaprav … ganil. Vrhunec je pravi mali čudež – in če se je Noé omehčal (v svojih mejah, seveda), bi bila lahko to pravzaprav zelo dobra novica za filmsko umetnost." Emily Yoshida, Vulture


"Najnovejši film Gasparja Noéja je tipično izzivalen koktajl glasbe in groze; opojna mešanica /…/ čudaštev, ki trešči na gledalca kot vedro krvi iz Carrie." Mark Kermode, The Observer

Napovednik filma Vrhunec:

Zanimivosti:

 • Vrhunec ohlapno temelji na resnični zgodbi francoske plesne skupine iz 90. let. Njenim članom so na neki zabavi v alkoholno pijačo podtaknili LSD, vendar se med resničnim dogodkom niso zgodili nadaljnji incidenti, ki jih vidimo v filmu.
 • Vrhunec Film je znan po svojem nenavadnem slogu in produkciji – za njegovo zasnovo in priprave na produkcijo so potrebovali samo štiri tedne, posneli so ga v kronološkem zaporedju v samo 15 dneh, postprodukcija pa je trajala dva meseca in pol.
 • Čeprav si je Gaspar Noé zamislil premiso, veliko večino filma predstavlja nepripravljena improvizacija na kraju samem, izjema je samo začetna koreografirana sekvenca.
  Vrhunec
  Igralci predhodno niso prejeli nobenih dialogov in so imeli skoraj popolno svobodo, kam naj popeljejo zgodbo in like.
 • 24-člansko igralsko zasedbo filma sestavljajo skoraj izključno plesalci in plesalke, z izjemo Sofie Boutelle in Souheile Yacoub pa nihče med nastopajočimi ni imel predhodnih igralskih izkušenj.
 • Dejstvo, da je Vrhunec eden od najbolje ocenjenih filmov Gasparja Noéja, je režiserja po lastnem priznanju naredilo nekoliko sumničavega.
  Vrhunec
  Ta namreč meni, da bi morala umetnost na splošno, njegovi filmi pa še zlasti, občinstvo deliti in v njem vzbujati nelagodje.
 • Po režiserjevih besedah je prvi del filma podoben vlakcu smrti, drugi del pa vlaku duhov.
 • Vrhunec so premierno prikazali v canski sekciji Štirinajst dni režiserjev, film pa je s festivala odnesel nagrado združenja umetniških kinematografov CICAE. Na 29. Liffu so ga predvajali v sekciji Ekstravagance.
Podoživite pretekli Liffe Trendi Podoživite pretekli Liffe

Videoteka DKino na televiziji Telekoma Slovenije: programsko mesto 5.

Film je na voljo tudi v spletni videoteki DKino na www.tvin.si.


 V videoteki DKino si oglejte tudi:

Neonski demon Trendi Neonski demon (The Neon Demon) Surovo Trendi Surovo (Grave/Raw) Mi Trendi Mi (Us)

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin