Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 10. 2021,
20.13

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Oglasna vsebina: Telekom Slovenije, d. d.

Natisni članek

Sundance hladna vojna vohunski film zgodovinski film biografski film triler Dominic Cooke Benedict Cumberbatch TV Telekoma Slovenije

Ponedeljek, 18. 10. 2021, 20.13

2 leti, 6 mesecev

Že v videoteki DKino!

Vohunska igra (The Courier)

Oglasna vsebina: Telekom Slovenije, d. d.
Vohunska igra | Blitz Film & Video Distribution

Blitz Film & Video Distribution

Nominiranec za oskarja Benedict Cumberbatch v napetem trilerju o britanskem poslovnežu, ki je med hladno vojno obveščevalni službi MI6 pomagal pridobiti podatke o sovjetskem jedrskem programu in s tem končati kubansko raketno krizo. Film temelji na resničnih dogodkih.

ZDA, Velika Britanija │ 2020 │ 106 min. │ Zgodovinski biografski triler

R: Dominic Cooke I: Benedict Cumberbatch, Merab Ninidze, Jessie Buckley, Angus Wright

IMDb: 7,1/10 │ Rotten Tomatoes: 86 % │ Uporabniki Googla: 85 %

Zgodba se odvija v času hladne vojne, temelji pa na resničnih dogodkih iz življenja Grevilla Wynna – britanskega poslovneža, ki je zaradi svojih pogostih potovanj postal zanimiv za obveščevalno službo MI6.

Ta ga je sčasoma rekrutirala v enega od kurirjev za prenos najzaupnejših informacij. Wynne je zgradil skrito in nevarno partnerstvo s sovjetskim častnikom Olegom Penkovskim, da bi tako prišel do podatkov, ki bi pomagali preprečiti jedrsko vojno in končati kubansko raketno krizo.

Fotogalerija
1 / 14

"To je prekleto dobra, eksplozivno napeta zgodba, ki se osredotoča na prijateljstvo, ki se razvije med dvema moškima na nasprotnih straneh. Preprosto odlično." Deborah Ross, The Spectator


"V tej zgodbi o malo verjetnem prijateljstvu, ki je spremenilo potek zgodovine, je resnična drama in celo vznemirjenje." Chris Hewitt, Empire Magazine


"To je ena od najbolj izjemnih vohunskih zgodb 20. stoletja, toda Vohunska igra jo modro predstavi kot zgodbo o osebni zvestobi namesto o geopolitiki ali vohunjenju." Bilge Ebiri, New York Magazine


Napovednik filma Vohunska igra:

Zanimivosti:

  • Film Vohunska igra (2020) so pod naslovom Ironbark (angleški izraz za različne vrste dreves iz rodu evkaliptusa in psevdonim sovjetskega časnika Olega Penkovskega) premierno predvajali 24. januarja 2020 na festivalu neodvisnega filma Sundance in ga pozneje prenaslovili v The Couirer (Kurir).
    Vohunska igra | Foto:
    Na redni spored kinematografov v ZDA bi moral prispeti že 28. avgusta 2020, vendar so premiero filma zaradi pandemije novega koronavirusa večkrat prestavili in ga v kinematografe nazadnje poslali 13. avgusta 2021.
  • Ko je režiser filma Dominic Cooke prebral scenarij Toma O'Connorja, si je v vlogi Grevilla Wynna takoj predstavljal Benedicta Cumberbatcha.

    Vohunska igra | Foto: Režiser in igralec sta pred tem večkrat sodelovala v gledališču in pri snemanju BBC-jeve miniserije Votla krona (2012).

    Ta temelji na zgodovinskih gledaliških igrah Williama Shakespeara, Cumberbatch pa je v njej upodobil angleškega kralja Riharda III.
  • To je po filmih Kotlar, Krojač, Vojak, Vohun (2011) in Igra imitacije (2014) že tretji celovečerec Benedicta Cumberbatcha, ki govori o britanski obveščevalni službi, in drugi od teh, ki se v celoti dogaja med hladno vojno.
  • Vohunska igra | Foto: Gruzijski igralec Merab Ninidze je bil za vlogo Olega Penkovskega nominiran za nagrado britanskega neodvisnega filma za najboljšega stranskega igralca.
  • Ruski igralec Vladimir Čuprikov je v tem filmu že drugič upodobil nekdanjega sovjetskega voditelja Nikito Hruščova.
    Vohunska igra | Foto:
    Prvič ga je igral v ruski dokumentarno-igrani drami Gagarin: Prvi v vesolju (2013).
  • Na začetku filma liki omenijo neuspeh Cie v povezavi z vohunom, imenovanim Popov.

    Gre za Pjotra Semjonoviča Popova – uslužbenca sovjetske vojaške obveščevalne službe, ki je med drugo svetovno vojno sodeloval s Cio, pozneje, ko je bil nameščen na Dunaju, pa je postal dvojni agent.
    Vohunska igra | Foto:
    Leta 1959 so ga sovjetske oblasti aretirale in ga leto pozneje usmrtile.

    Zanimivo je, da je srbski vohun z enakim priimkom, Duško Popov, med drugo svetovno vojno deloval kot dvojni agent britanske obveščevalne službe MI6, prav ta pa je bil tisti, ki naj bi navdihnil angleškega pisatelja Iana Fleminga, da ustvari lik Jamesa Bonda.
TV-priporočila: Filmi o hrani
Trendi Filmski recept za pestro kulinarično razvajanje
Videoteka DKino na televiziji Telekoma Slovenije: programsko mesto 5

V videoteki DKino si oglejte tudi:

Umetnost odpora
Trendi Umetnost odpora (Resistance)
Resnica in čast
Trendi Resnica in čast (The Last Full Measure)
Kubanskih pet
Trendi Kubanskih pet (Wasp Network)
Obtožujem
Trendi Obtožujem (J'Accuse/An Officer and a Spy)
Ne spreglejte