Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
19. 8. 2024,
19.02

Osveženo pred

1 ura, 56 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,50
hladna vojna ZDA komunizem Sovjetska zveza Mihail Gorbačov Ronald Reagan

Natisni članek

Ponedeljek, 19. 8. 2024, 19.02

1 ura, 56 minut

Ameriški predsednik Ronald Reagan: Čez pet minut bomo začeli bombardirati Sovjetsko zvezo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,50
Ronald Reagan | Ronald Reagan je bil znan po svojih šalah, ki so velikokrat mejile na črni humor. Reagan je bil predsednik ZDA od januarja 1981 do januarja 1989. | Foto Guliverimage

Ronald Reagan je bil znan po svojih šalah, ki so velikokrat mejile na črni humor. Reagan je bil predsednik ZDA od januarja 1981 do januarja 1989.

Foto: Guliverimage

Republikanec Ronald Reagan, ki je ZDA vodil med letoma 1981 in 1989, je bil znan po svojih šalah na račun komunizma in Sovjetske zveze. Ena od njegovih najbolj znanih šal, ki pa za veliko ljudi v času hladne vojne in strahu pred jedrsko apokalipso verjetno ni bila preveč zabavna, je bila šala, da je pravkar dal ukaz za napad na Sovjetsko zvezo.

Zaradi ruskega napada na Ukrajino in posledično poslabšanih odnosov med Rusijo in Zahodom številni trdijo, da se je svet znova znašel v hladni vojni. Prva hladna vojna se je kmalu po drugi svetovni vojni začela med Zahodom na čelu z ZDA ter komunistično Sovjetsko zvezo in njenimi vzhodnoevropskimi satelitskimi državami.

Protikomunist, ki trdi, da se bojuje proti Imperiju zla

Leta 1980 je na ameriških predsedniških volitvah zmagal nekdanji srednje uspešni hollywoodski igralec in republikanski guverner Kalifornije Ronald Reagan. Zaradi retoričnih spretnosti, ki jih je velikokrat začinil s šalami, se ga je oprijel vzdevek Veliki komunikator.

Clare Boothe Luce leta 1963
Novice Če bi tej ženski uspelo, bi Slovenija ostala brez izhoda na morje

Ker je zagovarjal trdo protikomunistično politiko do Sovjetske zveze, med drugim ji je nadel ime Imperij zla, so ga imeli njegovi nasprotniki za nekakšnega kavboja in zagovornika trde linije. Napovedal je tudi t. i. Vojno zvezd, tj. vzpostavitev protiraketnega ščita, ki bi uničeval sovjetske jedrske izstrelke v morebitni tretji svetovni vojni.

Nasprotniki prepričani, da svet potiska na rob jedrske vojne

Ker so to bili časi velike zaostritve med blokoma, so bili številni njegovi nasprotniki prepričani, da Reagan svet potiska na rob jedrske vojne. Sam se je iz tega ponorčeval 11. avgusta 1984, ko je imel radijski nagovor ameriškim državljanom iz svoje kalifornijske počitniške hiše.

Reaganove šale na račun Sovjetske zveze:

Na vaji, s katero je preverjal delovanje mikrofona, je izrekel naslednje besede, ki so jih slišali radijski tonski tehniki, ne pa tudi ameriška javnost: "Moji sodržavljani, z veseljem vam sporočam, da sem pravkar podpisal zakon, s katerim bom za vedno izobčil Sovjetsko zvezo. Bombardiranje se bo začelo čez pet minut."

Iz bojevnika se prelevi v zagovornika miru

Nekaj let pozneje, ko je na čelo Sovjetske zveze prišel reformist Mihail Gorbačov, se je Reagan iz protikomunističnega križarja, kot so mu tudi pravili, prelevil v zagovornika otoplitve odnosov med supervelesilami. S tem se je končala hladna vojna. Kmalu po Reaganovem odhodu iz Bele hiše so se zgodile silovite spremembe.

Sherman Miles leta 1918
Novice Ameriški general, ki je kriv za eno največjih slovenskih tragedij

Poljska je avgusta 1989 dobila prvo nekomunistično vlado po dolgih desetletjih, ki je bila tudi prva nekomunistična vlada v državah Varšavskega bloka. Jeseni 1989 je padel Berlinski zid, nato je žametna revolucija z oblasti odnesla češkoslovaške komuniste, padel je tudi trdi režim Nicolaja Ceausescuja v Romuniji ...

Skratka, sledil je zlom komunizma v Vzhodni Evropi, ki je na smetišče zgodovine odnesel tudi Sovjetsko zvezo in Jugoslavijo, dve večnarodni državi, ki sta nastali po prvi svetovni vojni.

Ruski vojaki v Sankt Peterburgu
Novice Slovenec v Rusiji: Nisem si mislil, da bodo Rusi tako grdo tepeni
Zemljevid podkarpatske Ukrajine leta 1939
Novice Madžarski civilisti pograbili orožje in pobili ukrajinske vojake
Britansko zunanje ministrstvo
Novice Britanski diplomat: Slovenci so nagnjeni k razvratu
Pivo
Novice Slovensko natakarico zaradi piva obsodili na smrt
Ne spreglejte