SiolNET. Trendi TV Telekoma Slovenije
Oglasna vsebina: Telekom Slovenije, d. d.
 • Messenger
 • Messenger
Že v videoteki DKino!

Umetnost odpora (Resistance)

Umetnost odpora
Resistance © 2020 Warner Bros. Entertainment Inc. All Rights Reserved.
Oglasna vsebina: Telekom Slovenije, d. d.

Resnična zgodba o Marcelu Marceauju – slovitem pantomimiku, ki je med drugo svetovno vojno v sodelovanju s skupino judovskih skavtov in francoskim odporniškim gibanjem rešil življenje deset tisoč sirotam. Glavno vlogo v filmu je odigral nominiranec za oskarja Jesse Eisenberg.

VB, ZDA, Francija, Nemčija │ 2020 │ 116 min. │ Biografska vojna drama

R: Jonathan Jakubowicz I: Jesse Eisenberg, Ed Harris, Clémence Poésy, Bella Ramsey

IMDb: 6,4/10 │ Rotten Tomatoes: 57 % │ Uporabniki Googla: 83 %

Marcel Marceau si želi umetniškega življenja. Čez dan dela v očetovi mesnici, a nadarjeni pantomimik bi rad uresničil svoje sanje na malem mestnem odru in osvojil srce politično aktivne Emme.

Marcel na njeno željo privoli v nevarno nalogo, ki mu bo za vedno spremenila življenje. Pridruži se odporniškemu gibanju in pomaga prepeljati na varno otroke, ki so osiroteli zaradi holokavsta.

1 / 18
2 / 18
3 / 18
4 / 18
5 / 18
6 / 18
7 / 18
8 / 18
9 / 18
10 / 18
11 / 18
12 / 18
13 / 18
14 / 18
15 / 18
16 / 18
17 / 18
18 / 18

"Resnica je, da bi bilo to zgodbo vredno povedati, tudi če mladi Marcel pozneje ne bi postal velik umetnik." Mick LaSalle, San Francisco Chronicle


"Tema, s katero se je moral Marceau spopasti, potem ko je bil priča temu, kar je videl med vojno, trga dušo." Peter Debruge, Variety


"Marceau je bil res junak, ki je svojo žalost prenašal v svoje delo, film Umetnost odpora pa je častitljiv in zanimiv poklon ustvarjanju človeka in njegove umetnosti." Ella Taylor, NPR


Napovednik filma Umetnost odpora:

Zanimivosti:

 • Nominiranec za oskarja za glavno vlogo v filmu Socialno omrežje (2010) Jesse Eisenberg se je med pripravami na vlogo Marcela Marceauja učil pantomimo.
  Umetnost odpora
  Več mesecev se je izobraževal pri umetniku in vaditelju pantomime Lorinu Ericu Salmu.

  Ta je študiral pri Marceauju v njegovi pariški šoli in je zgodovinar Marceaujevega dela.

  Salm je za film tudi koreografiral prizore pantomime ter ustvaril izvirne točke, ki temeljijo na Marceaujevi tehniki in slogu.
 • Umetnost odpora V skupini skavtinj in skavtov, ki so pred holokavstom rešili deset tisoč otrok, je bil tudi sloviti pripadnik francoskega odporniškega gibanja in bratranec Marcela Marceauja Georges Loinger.

  Ta je pred svojo smrtjo spoznal režiserja filma Jonathana Jakubowicza in mu pomagal pri raziskovanju zgodbe. Umrl je decembra 2018, ko je bil star 108 let.
 • Umetnost odpora Film so snemali v češki prestolnici Pragi in češkem mestu Liberec ter v studiih Bavaria v Münchnu v Nemčiji.
 • Venezuelski režiser in scenarist poljsko-židovskega rodu Jonathan Jakubowicz je za film prejel državno nagrado nemške kinematografije za mir, fundacija Algemeiner pa ga je imenovala za enega od "100 ljudi, ki so leta 2020 najbolj pozitivno vplivali na judovsko življenje".
 • Umetnost odpora To je drugi biografski igrani celovečerec režiserja Jakubowicza po filmu Roke kot kamen (2016) – biografski športni drami o življenju Roberta Durana, legendarnega boksarja, ki je v svoji karieri osvojil naslov svetovnega prvaka v štirih boksarskih kategorijah.

  Film so premierno prikazali v Cannesu, tamkajšnje občinstvo pa je režiserja nagradilo s 15-minutnimi stoječimi ovacijami.
TV-priporočila: filmi Oliverja Stona in Tommyja Leeja Jonesa Trendi Dan, ko sta Tommy Lee Jones in Oliver Stone dopolnila 75 let

Videoteka DKino na televiziji Telekoma Slovenije: programsko mesto 5.


 V videoteki DKino si oglejte tudi:

Resnica in čast Trendi Resnica in čast (The Last Full Measure) Kriza Trendi Kriza (Crisis) Obtožujem Trendi Obtožujem (J'Accuse/An Officer and a Spy)

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin