Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 6. 2012,
21.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

top 10

Ponedeljek, 4. 6. 2012, 21.17

8 let

Top 10 filmov s kraljico Elizabeto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Diamantni jubilej britanske kraljice Elizabete je v polnem razmahu. Njeno veličanstvo je zaznamovalo tudi 60 let filmske produkcije. Izbrali smo deset najboljših upodobitev.

1. Kraljica (The Queen, 2006) Helen Mirren je za vlogo kraljice Elizabete II. dobila oskarja, zlati globus in nagrado bafta. Res je bila izjemna, predvsem v legendarnem prizoru, ko bolj kot smrt princese Diane objokuje smrt kapitalnega jelena. Menda je bila z njeno igro zadovoljna tudi kraljica.

2. South Park (2007) V tej včasih res kruto hudobni animirani seriji se kraljica Elizabeta pojavi v epizodi The Snuke enajste sezone risanke. Zaradi neposlušnosti kolonije želi uničiti ZDA. Ko se načrt izjalovi, stori samomor s strelom v usta. Med britanskimi gledalci je ta prizor izzval nemalo negodovanja.

3. Simpsonovi (The Simpsons, 1992-2010) Britanska kraljevska družina se je pojavila v epizodi sezone leta 2010, ko se družina Simpson odpravi v London na počitnice. Homer se zaleti v njeno kočijo, zaradi tega ga zaprejo v Tower in ga obsodijo na smrt. Seveda mu uspe pobegniti, kraljica ga pomilosti in vsi se srečno vrnejo v Springfield. Kraljica in princ Charles pa od takrat na televiziji z veseljem gledata Simpsonov resničnostni šov prek varnostnih kamer. Glas je kraljici posodil britanski komik Eddie Izzard.

4. Kraljev govor (The King’s Speech, 2010) V filmu mlado kraljico igra Freya Wilson. Njena vloga je stranska, je pa v filmu prizor, ki prikazuje njen prvi prihod na sloviti balkon Buckinghamske palače.

5. Spitting Image (1984–1996) V britanski lutkovni satirični oddaji so bili člani kraljeve družine stalna tarča posmeha. Kraljica je vedno nosila mirovniško značko, bila je rahlo zmešana in obleke pa si je izbirala v smeteh. Zelo britanski televizijski humor.

6. Avtomobili 2 (Cars 2, 2011) In kraljica je postala tudi avtomobil v družinskem animiranem filmu Avtomobili 2. Pri Pixarju so si zamislili, da bo kraljica klasičen avtomobil petdesetih let, phantom IV z registrskimi tablicami DEII 1952. Avtomobilu, znanem kot Kraljica, je glas posodila Vanessa Redgrave.

7. Evropske počitnice (European Vacation, 1985) Komedija o družini Griswald, ki je za nagrado na kvizu dobila počitnice v Evropi, te pa se začnejo v Londonu. Kraljica (igra jo Jeanette Charles) se skupaj s princeso Diano pojavi v sanjskem prizoru, v katerem si ata Griswald (igra ga Chevy Chase) predstavlja bližnje srečanje z monarhinjo.

8. Gole pištole (Naked Gun, 1988) Prvi v vrsti filmov Gole pištole vključuje zgodbo o atentatu na kraljico Elizabeto. Tudi v tej komediji jo igra Jeanette Charles, ki je bila v osemdesetih očitno izjemno podobna kraljici. Med najbolj absurdnimi prizori filma se kraljica zabava med publiko v navijaškem valu, bovla in se zadrsa po banketni mizi. Seveda je ne umorijo.

9. Austin Powers v Zlatotiču (Goldmember, 2002) Kraljica Elizabeta je očitno priljubljen lik trapastih komedij. Še tretjič se kot kraljica Elizabeta v filmu pokaže Jeanette Charles v tretjem delu filmov o Austinu Powerju, razglasi ga za viteza. Zakaj že?

10. Walking The Dogs (2013) Zadnja v seriji igralk, ki bodo upodobile kraljico Elizabeto, bo Emma Thompson, igrala bo v televizijskem filmu o nenavadnem incidentu leta 1982, ko je nezaposleni Michael Fagan vlomil v palačo ter deset minut v kraljičini spalnici klepetal z njenim veličanstvom. Film naj bi prihodnjo pomlad predvajali na Sky Art.

Ne spreglejte