Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 12. 2012,
12.28

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

lestvica animirani filmi

Ponedeljek, 3. 12. 2012, 12.28

8 let, 3 mesece

Top 10 animiranih filmov za odrasle

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ta teden v Ljubljani poteka festival Animateka. Čas je, da se spomnimo desetih kultnih animiranih filmov za odrasle.

1. South Park: večji, daljši in neobrezan (South Park: Bigger, Longer & Uncut), 1999

Celovečerna različica kultne risane serije, ki je v Guinnessovi knjigi rekordov zapisana kot animirani film z največ kletvicami. Sicer pa mogočna doza družbene kritike, obarvane s črnim humorjem.

2. Maček Fritz (Fritz the Cat), 1972

Črna komedija, ki glavnega junaka vodi iz nezgode v nezgodo, vse po vrsti vezane na droge in seks, kot se dogajajo vsakemu študentu. Animirani film je postal kulten film sedemdesetih, velja pa tudi za najbolj komercialno uspešen neodvisen animirani film, saj je zaslužil okoli sto milijonov dolarjev.

3. Vodovnikova vesina (Watership Down), 1978

Britanska avanturistična drama, posneta po kultnem romanu Richarda Adamsa. Zgodba pripoveduje o zajcih, ki želijo ustvariti komuno, potem ko je bil njihov dom uničen. Krvava zgodba, za katero velja, da je ena najboljših prestavitev knjig v film oziroma animacijo. Glas prvemu zajcu je posodil John Hurt.

4. Akira, 1988

Verjetno najbolj popularna anima, zapakirana v postapokaliptično zgodbo treh junakov, ki želijo preprečiti vladno zaroto. Veliko akcije, pa tudi veliko pesimizma.

5. Persepolis, 2007

Animacija, narejena po stripu Marjane Satrapi, sledi zgodbi dekletovega odraščanja v turbulentnem Iranu. Odlična črno-bela animacija.

6. Heavy Metal, 1981

Kanadska fantazijska risanka, sestavljena iz fantazijskih stripov, objavljenih v reviji Heavy Metal. Zaradi nasilja in obilja spolnosti so jo večinoma predvajali po polnoči in prav zaradi tega je dobila kultni status.

7. Prebujanje življenja (Waking Life), 2001

Režiser Richard Linkaler je za to animacijo uporabil tehniko rotoskopinga, pri kateri se riše prek posnetega filma. Sicer pa se zgodba ukvarja z iskanjem smisla življenja in drugimi globokimi človeškimi vprašanji. Skratka, eksistencialni animirani film.

8. Valček z Baširjem (Waltz with Bashir), 2008

Delno avtobiografska zgodba izraelskega filmskega ustvarjalca Arija Folmana med libanonsko vojno leta 1982. Podrobne podobe krute vojne realnosti. Večkrat mednarodno nagrajeni film, ki je v Libanonu prepovedan.

9. Perfect Blue, 1998

Japonski triler o popularni pevki, ki želi postati igralka, a se zaplete s serijskim morilcem. Tipična nasilna anima, polna golote.

10. Duh v školjki (Ghost in the Shell), 1995

Animirani film temelji na popularni mangi. Akcijska kriminalka v futuristični družbi. James Cameron je o filmu izjavil, da gre za prvi animirani film za odrasle, ki dosega raven literarne in vizualne odličnosti.

Ne spreglejte