Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 8. 2013,
14.30

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

umetnost

Sreda, 7. 8. 2013, 14.30

8 let

Življenje skozi Fridine oči

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Restavrirali bodo več kot 350 fotografij, ki jih je posnela ali pa je na njih upodobljena Frida Kahlo.

Bank of America Merrill Lynch je lani financirala restavriranje štirih skic Diega Riviere (1886–1975), avtorja kontroverzne stenske poslikave v newyorškem centru Rockefeller, ki je bila kmalu po nastanku prekrita. To pa zato, ker je Nelson Rockefellernasprotoval vključitvi Leninove podobe v umetnino.

Letos podjetje finančno podpira šestmesečni projekt restavracije 369 fotografij, ki so shranjene v obsežnem fotografskem arhivu Diegove žene, slikarke Fride Kahlo (1907–1954).

Arhiv Kahlove vključuje dela fotografov, kot so Man Ray, Edward Weston, Henri Cartier-Bresson, Lola in Manuel Álvarez Bravo. V zbirki so tudi posnetki, ki jih je naredila slikarka sama, in fotografije njenega očeta Gullerma, ki je bil priznani fotograf.

V zbirki je najstarejša fotografija iz leta 1880, v vizualnih zapisih pa je shranjen razpon sedemdesetih let. Diego in Frida sta bila fotografska navdušenca, v zbirki se tako znajdejo raznovrstne podobe, od posnetkov razstav, počitniških utrinkov, objektov in dogodkov, ki so navdihnili njuno delo, do portretov družinski članov in prijateljev. Med zadnjimi so na primer David Alfaro Siqueiros, André Breton, José Clemente Orozco in Lev Trocki.

Med fotografijami je tudi nekaj izbranih iz serije, posvečene Modri hiši, nekdanjemu domu Fride Kahlo, ki je bil leta 1958 preurejen v muzej.

"Fotografije iz zbirke so pomembni zgodovinski pričevalci Fridinega in Diegovega življenja. Ponujajo vpogled v različne ravni umetničine osebnosti, njenega družinskega življenja, odnosa z Diegom, prijatelji ter njen pogled na politična, družbena in spolna vprašanja. Njeno posebno podobo, bolezen, številne operacije, travmo, da ni mogla imeti otrok, in njeno intenzivno družabno življenje. Vsaka izmed fotografij predstavlja košček v mozaiku Fridinega kompleksnega življenja," pomen fotografskih zapisov povzema direktorica muzeja Kahlove Hilda Trujilo.

Direktor mednarodnega centra za umetnost in dediščino v Bank of America Allen Blevins je za The Art Newspaper pojasnil: "Frida Kahlo in Diego Riviera nista samo eni od najvplivnejših osebnosti prejšnjega stoletja in mehiške umetnosti, s svojo individualnostjo predstavljata tudi središče umetniškega in političnega gibanja svojega časa. Restavrirane fotografije umetnostnim zgodovinarjem ne bodo omogočile samo vpogleda v njuno delo, temveč tudi osebnost."

Projekt restavriranja je eden od 25 izbranih, ki jih v tem letu podpira Bank of America Merrill Lynch. Iniciativa podjetja za sponzoriranje kulturnih projektov je nastala leta 2010, od takrat pa so finančno podprli že 58 projektov v 26 različnih državah.

Ne spreglejte