Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 4. 2015,
14.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

predsedniška palača Bela hiša Barack Obama Borut Pahor protokol

Torek, 21. 4. 2015, 14.10

8 let

Zabave v Beli hiši načrtuje nekdanja hip hop novinarka, kdo pa pri Borutu Pahorju?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Bela hiša je pred kratkim imenovala novo načrtovalko zabav. Raziskali smo, kdo za organizacijo družabnih dogodkov skrbi v predsedniški palači slovenskega predsednika Boruta Pahorja.

Prejšnji teden sta ameriški predsednik Barack Obama in njegova žena Michelle sporočila, da je Bela hiša dobila novo načrtovalko zabav – osebo, ki je v predsedniški palači v Washingtonu odgovorna za organizacijo družabnih dogodkov.

Šolo obesila na klin in raje pisala o hip hopu Dozdajšnjega načrtovalca zabav Jeremyja Bernarda je zamenjala 37-letna Deesha Dyer, ki je kot najstnica šolo obesila na klin in se preživljala kot hip hop novinarka.

Pri 29 letih se je spet vrnila v šolske klopi, diplomirala iz ženskih študij in po spletu naključij začela delati v Beli hiši kot pripravnica.

Kmalu je začela skrbeti za organizacijo potovanj predsednikove družine in se nato vzpenjala po lestvici odgovornosti.

Od pripravnice do ljubljenke ameriške prve dame Dve leti zatem jo je prva dama Michelle Obama povabila v svojo pisarno in ji ponudila, da prevzame delo vodje oddelka za družabne stike.

"Odkar je Deesha pred dvema letoma začela delati v Beli hiši, me je navduševala s svojo strastjo, kreativnostjo, naklonjenostjo ljudem in svojimi sposobnostmi," je v izjavi za javnost zapisala Michelle. Dodala je, da se je Deesha ves čas trudila Belo hišo približati državljanom, tudi tistim, ki si niso upali niti sanjati, da bi kdaj prestopili njena vrata.

Pri organizaciji sprejemov in zabav ji prav pridejo tudi izkušnje z ulice V intervjuju za ameriški spletni portal Refinery29 je Dyerjeva dejala, da je nad novim delovnim mestom navdušena. Med njene zadolžitve spadata organizacija in snovanje vseh družabnih dogodkov, ki potekajo v Beli hiši, naj gre za velike državniške sprejeme, slavnostne večerje ali pa za dneve odprtih vrat in obiske šolarjev. Oddelek se z enako skrbjo posveča prav vsakemu dogodku.

Deesha Dyer je razkrila tudi nekaj podrobnosti organiziranja družabnih dogodkov v Beli hiši. "Spreminjamo menije, raziskujemo, kakšno hrano imajo radi naši gostje, predvsem pa jih poslušamo."

Pri delu v Beli hiši ji pridejo prav tudi izkušnje s hip hopom in pop kulturo nasploh. Ker prirejajo različne dogodke, ji nikoli ne zmanjka idej, katere plesalce, glasbenike ali druge umetnike povabiti, da nastopajo v Beli hiši.

Za družabne dogodke Boruta Pahorja skrbita urad in protokol Zgodba Deeshe Dyer nas je spodbudila, da smo na urad predsednika republike Boruta Pahorja naslovili nekaj vprašanj o tem, kako se organizaciji družabnih dogodkov posvečajo v naši predsedniški palači.

Pri vsebinski zasnovi dogodkov sodelujejo sodelavci urada predsednika republike, ki nato v sodelovanju s protokolom RS izvedejo sprejeme, prireditve in druge dogodke, ki jih gosti predsednik.

Glede na vsebino dogodka in število vabljenih urad predsednika v sodelovanju s protokolom izbere ustrezen prostor, morebitno dekoracijo in se odloči o pogostitvi, so nam pojasnili v uradu ter poudarili, da s proračunskimi sredstvi za te namene ravnajo kar se da varčno in racionalno.

Pahor poskrbel za kar nekaj novosti – v predsedniški palači tudi nogometaši in rockerji Pri organizaciji dogodkov se trudijo biti kar se da inovativni, pobudnik takih dogodkov pa je tudi Borut Pahor. Med svojim mandatom je namreč uvedel kar nekaj novosti.

Kristalna dvorana predsedniške palače, glavni protokolarni prostor predsednika republike, je tako gostila dobrodelno nogometno tekmo, priredili so rojstnodnevno zabavo Konvencije o otrokovih pravicah, v tridnevnem dogodku pa je dvorana gostila več kot sto dijakov na mladinskem podjetniškem maratonu.

Nazadnje, prejšnji teden, se je dvorana spremenila v koncertno prizorišče: predsednik republike je gostil predstavitev dobrodelnega projekta in koncerta osnovnošolskih glasbenih skupin z znanimi slovenskimi glasbeniki.

Dnevi odprtih vrat, obiski šolarjev in vrtčevskih skupin Sicer je Kristalna dvorana prizorišče večine protokolarnih dogodkov predsednika Republike, torej sprejemov, slovesnih vročitev odlikovanj, predaj poverilnih pisem novoimenovanih veleposlanikov v Republiki Sloveniji, slavnostnih obedov ob obisku tujih državnikov in podobnih dogodkov.

Tako kot v Beli hiši se tudi v predsedniški palači v Ljubljani trudijo privabiti čim več obiskovalcev. Novost so redni obiski osnovnih šol in vrtcev. Ključno vodilo pri zasnovi je, kot so zapisali v uradu, obiskovalcem pripraviti tak dogodek, da jim bo obisk pri predsedniku republike ostal v najlepšem in posebnem spominu.

Borut Pahor je v svojem mandatu uvedel tudi prakso, da ob vseh državnih praznikih (razen prvega novembra) priredi dan odprtih vrat. Takrat si lahko obiskovalci pod strokovnim vodstvom protokola ogledajo predsedniško palačo. Ob teh dneh je pred predsedniško palačo postrojena garda Slovenske vojske.

Ne spreglejte